Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

10 propostes quan fem la compra per millorar el medi ambient

Compartim les següents PROPOSTES per millorar el medi ambient

1.- Utilitzar el carro de la compra i bosses de ràfia, per abandonar per fi, les bosses de plàstic.

2.- Portar la bossa del pa (de roba) quan anem al forn.

2.- Embolicar els entrepans de l’esmorzar/berenar en una funda de roba o portar dins un tupper.

3.- Comprar a granel, cigrons fruits secs, pasta, arròs, altres cereals, farines, quinoa, etc. en bosses que ja tenim o reutilitzem.

4.- Triar productes que no envasin en plàstic i, si no hi ha més remei que comprar-lo, que siguin paquets o envasos grans (on n’hi ha més quantitat).

5.- Reduir la compra de productes que van envasats, per exemple comprant els embotits a la xarcuteria al tall, fent els nostres propis iogurts a casa utilitzant envasos de vidre, etc.

6.- Si tot i així comprem productes amb plàstics, REUTILITZAR-LOS (una safata de porros o xampinyons, pot servir-nos de safata per a deixalles a casa). I si no és possible reutilitzar-los, RECICLAR-LOS al contenidor groc.

7.- Preferir el petit comerç. Pot semblar que hi perdem el temps comprat, però no és així. Molts comerços fa temps que ho fan i, amb motiu del CODVID molts més s’han unit a la iniciativa, de donar la possibilitat de fer les nostres comandes per WhatsApp. Ho demanes, t’ho preparen i ho passes a buscar quan et vagi bé.

A més, ens coneixen i saben els nostres gustos, ens poden ajudar a fer una millor elecció en la compra i, recomanen producte fresc, de proximitat i de temporada.

8.- Preferir el mercat al supermercat. Si teniu la possibilitat d’anar al mercat… no hi ha dia que no sortiu amb un truc/consell o una recepta sota el braç.

9.- Comprar aliments de proximitat i temporada.

Es consideren productes de proximitat aquells produïts en una distància entre productor i consumidor relativament proper.

Per quins motius hauríem de comprar productes de proximitat?

 • Pel seu baix impacte mediambiental, ja que es redueixen els costos de transport respecte dels productes de zones més allunyades
 • Donen suport a l’economia local
 • Els productes de proximitat estan relacionats amb els de temporada, fent-los més econòmics, més frescos i saborosos, ja que es trobaran al punt òptim de maduració. En el cas de la fruita, per exemple, com més temps hagi madurat al sol i com menys temps hagi passat des de la recol·lecció tindrà més contingut en vitamina C
 • Sabem quina és la procedència dels productes, com s’han produït i qui ho ha fet.
 • D’altra banda, els aliments de temporada són aquells que només estan disponibles un període de temps limitat. En aquest període de temps és quan estan al punt òptim de consum.
 • Si cliqueu als següents enllaços podreu consultar alguns aliments de temporada:
 • 10.- Si fas una compra online, pregunta a veïns i/o amics si necessiten o demanaran alguna cosa. A més d’estalviar ports estalviarem en el transport de les mercaderies i en la contaminació que això comporta.

Podeu agafar la que més us agradi i fer-la vostra. I també teniu la possibilitat de compartir la vostra amb nosaltres aquí….

Per la salut de tots i la del planeta! AVANÇANT!

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies