Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

5 recomanacions a seguir si tens menopausa

Què és la menopausa

La menopausa (del grec “mens” mensual, i “pausi” cessament) és el cessament de la menstruació, i passa pel descens d’estrògens quan detenen la seva activitat els fol·licles ovàrics. És un moment on la forma del cos canvia, però potser no canvia durant tota la vida?

Els canvis d’una dona a la menopausa

Les dones no només passem pel canvi hormonal de la pubertat, sinó que en el transcurs de la vida fèrtil el nostre cos i la nostra percepció d’aquest canvia cíclicament cada 28 dies, retenint més aigua i sentint-nos més inflades durant la menstruació per tornar a una sensació de desinflament i menor retenció d’aigua. A més, el cos no és un envàs estàtic, canviarà al llarg de tota la vida, i per suposat també ho farà amb la menopausa.

El greix corporal canvia de localització i passa de localitzar-se en glutis i cames al tors, així sigui a l’abdomen o simplement de manera subcutània. Disminueix la despesa diària d’energia a causa de l’edat la massa muscular va en disminució: motius suficients per emmagatzemar greix corporal si no adeqüem l’alimentació i l’activitat física. Implica a més els canvis d’humor produïts per les hormones, les onades de calor poc còmodes que generen transpiració, sensació d’asfíxia i manca d’aire, la sequedat vaginal com a nou factor a la sexualitat, el procés emocional de deixar enrere l’edat fèrtil i la pèrdua de la protecció òssia i vascular que els estrògens ens donaven. És un procés força més complex que simplement deixar de tenir la menstruació.

En principi és recomanable consultar amb un professional sobre aquests canvis, si bé és una etapa natural de la vida humana el procés que es travessa una no el coneix fins que no ho viu, i resulta útil assessorar-se i saber què esperar, què prevenir i què estar atentes en aquesta nova etapa per travessar la menopausa amb més tranquil·litat i seguretat.

A continuació us deixem algunes pautes recomanables per a aquesta etapa:

5 Recomanacions per a la menopausa

 1. Adequar l’alimentació perquè s’ajusti als nous requeriments energètics, mantenint sempre la bona qualitat d’aliments i una organització saludable.
 2. Mantenir un alt consum de fibres consumint vegetals, fruites, llegums, cereals integrals i fruita seca per evitar l’augment del colesterol.
 3. Realitzar activitat física de manera regular, tant de força per generar musculatura com aeròbica per enfortir, cor, sistema vascular, etc. L’activitat física, a més, millora l’estat d’ànim, redueix l’estrès i genera més confiança en nosaltres mateixes.
 4. Assegurar l’aportació diària de calci mitjançant la ingesta de tres porcions de lactis, pecats blaus amb espines i aliments enriquits. És important fer el control de la seva salut òssia per prevenir una osteoporosi.
 5. Assegurar l’aportació de vitamina D consumint peixos grassos, ous i aliments fortificats. A més, l’exposició al sol ajuda a millorar els nivells de vitamina D.

Recorda que l’única cosa que ha finalitzat és la teva vida fèrtil, però segueixes sent una persona amb la capacitat de ser activa, àgil i capaç. Mantingues aquests hàbits en la teva vida i el teu benestar personal es veurà beneficiat.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies