Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Aigua amb llimona: funciona com a dieta per perdre pes?

dieta aigua amb llimona

Segur que has sentit a dir que prendre aigua tèbia amb llimona al matí ajuda a perdre pes.  Aquest mite es va iniciar als anys 40 i des de llavors, cada cert temps es torna a posar de moda.  A l’aigua tèbia amb llimona se li atribueixen múltiples propietats: depurativa, laxant, crema greix … però, prendre aigua amb llimona al matí és un hàbit saludable? En què es basen els que així ho afirmen?

Dieta de l’aigua amb llimona

Es diu que prendre aigua tèbia amb llimona al matí augmenta la termogènesis, el consum calòric extra degut al processament (digestió, utilització i emmagatzematge) dels nutrients presents en els aliments, i això ens ajuda a perdre pes. Però, suposant que aquest efecte termogènic fos suficient per a perdre pes, aquest depèn del contingut en macronutrients (proteïnes, hidrats de carbó i greix) de la nostra dieta, essent l’aigua tèbia amb llimona una porció molt petita del que prenem al llarg del dia, a més de ser molt pobre en aquest tipus de nutrients.

L’aigua amb llimona depurativa

S’atribueix a l’aigua tèbia amb llimona poder per depurar el fetge pel seu contingut en vitamina C  que facilita la segregació i degradació de la bilis. Però ni el fet de que la vitamina C intervingui en aquesta funció hepàtica és motiu de depuració, ni és necessari un aport extra de vitamina C, ja que la nostra societat no presenta dèficit d’aquesta vitamina. Si vull millorar la salut hepàtica el millor és procurar un estil de vida i alimentació saludables.

Es diu que l’aigua tèbia amb llimona aprima pel seu contingut en pectina, un tipus de fibra soluble que té efecte saciant. Però, per una banda, la pectina es troba a totes les fruites en general, per tant, no seria necessari prendre llimona sinó que tindria el mateix efecte prendre qualsevol fruita. Per altra banda, el suposat efecte saciant de l’aigua amb llimona presa a primera hora del matí no mantindria l’efecte saciant més enllà de l’esmorzar. No seria millor prendre fruita en tots els àpats principals?

L’aigua amb llimona és bona pel restrenyiment?

Prendre aigua tèbia amb llimona en dejú, millora el restrenyiment? Augmentar el consum d’aigua millora la consistència de la femta facilitant així  la seva evacuació, i si és tèbia, a més a més, augmenta el peristaltisme. Tot i així, les persones amb restrenyiment hauran d’augmentar el consum de fruites, verdures, llegums i cereals integrals a més d’iniciar-se en alguna activitat física si volen solucionar el problema i mantenir un bon hàbit intestinal.

Finalment, facilitem un vídeo amb els 7 típics errors que es comenten quan es vol fer una dieta per perdre pes:

Conclusió

En conclusió, si t’agrada l’aigua amb llimona i et ve de gust prendre-la tots els matins, no hi ha cap mal en fer-ho, però no creguis que així perdràs pes o estaràs millorant la teva salut.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies