Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Com gaudir de l’alimentació a l’estiu

alimentacio a estiu

Per fi vacances és una frase que ja fa dies que comencem a escoltar i que molts estem desitjant pronunciar durant tot l’any. Quan sentim la paraula “vacances” l’associem immediatament amb sensacions com el plaer, el benestar i la diversió. Els estius tenen també una part de nostàlgia, sobretot dels estius d’infantesa, aquells tres mesos interminables que s’omplien d’experiències per explicar a la tornada a l’escola. La platja, l’olor de crema solar, els gelats després de dinar, les excursions, les passejades, la vida sense rellotges ni despertadors, el càmping, els amics, els amors, els viatges, les migdiades… són records que, qui més qui menys, guarda a la memòria amb certa enyorança. No és d’estranyar, doncs, que esperem l’arribada de les vacances amb molta il·lusió i moltes expectatives però no per això hem de desatendre la nostra alimentació a l’estiu.

Durant aquest període de l’any les nostres obligacions minven i disposem de més temps per dedicar-nos a nosaltres mateixos i a la gent que estimem. Llàstima que, com que ja no som nens, les nostres vacances duren molt menys de tres mesos i això fa que vulguem exprimir-les al màxim, aprofitant-ne cada instant.

Teni cura de l’alimentació a l’estiu

Un dels aspectes que es pot veure afectat per aquest desig de gaudir al màxim de les vacances és l’alimentació. A l’estiu no ens sol venir de gust tancar-nos a la cuina a preparar menjars copiosos, ni volem “malgastar” el temps organitzant els menús setmanals amb tanta antelació com ho fem durant la resta de l’any. D’alguna manera, a l’estiu ens relaxem, descansem dels nostres horaris i deixem l’agenda a casa. A més, tot i que les vacances són una època que esperem amb moltes ganes, de vegades passar de la nostra rutina controlada i segura a portar un ritme més lliure i improvisat ens pot generar també una sensació de caos i desorganització.

Organitzar-se a l’estiu

Per tal de gaudir al màxim aquests dies de descans i no angoixar-nos pels àpats i el menjar, podem tenir en compte una sèrie de recomanacions:

 1. Siguem flexibles: A l’estiu el ritme canvia i els horaris també. Ens llevem més tard, els dinars s’allarguen, mengem fora de casa… No gaudirem de les vacances si estem pendents del rellotge i volem controlar en tot moment què, a quina hora i on hem de menjar.
 2. Improvisem: Relacionat directament amb el punt anterior, és important que ens atrevim a improvisar, canviar de plans, adaptar-nos al dia que fa o a l’hora que s’ha llevat la família. I el més important, fer-ho sense angoixes. Si avui no podem fer allò que teníem planejat, ja ho farem demà.
 3. Omplim bé la nevera: Per poder improvisar i a més, fer-ho bé, cal que haguem omplert la nevera fent servir el sentit comú. Si tenim la despensa ben plena d’aliments saludables ens serà molt més fàcil organitzar els menús de forma ràpida i efectiva. També ens pot ser útil guardar al congelador els aliments que es puguin fer malbé per poder-los anar traient a mesura que els anem necessitant.
 4. No ens culpabilitzem: A l’estiu, igual que durant la resta de l’any, hem de menjar de tot i no prohibir-nos cap aliment. Si ens ve de gust un gelat a mitja tarda ens l’hem de prendre, sense sentir-nos culpables ni tenir remordiments. Poder improvisar i saltar-se les normes forma part també d’una relació saludable amb el menjar.
 5. Descobrim: Si tenim la sort de marxar de viatge podrem conèixer indrets i persones que ens descobriran noves realitats i amb elles, noves maneres de menjar i de cuidar-nos. Impregnem-nos de cultures diferents i provem tot allò que ens cridi l’atenció. Qui sap si descobrirem aliments que podrem incorporar al nostre dia a dia.
 6. Aprofitem els aliments d’estiu: L’estiu ens premia amb una gran quantitat d’aliments ideals per aquesta època de l’any, que ens aporten la hidratació i la frescor necessàries per passar els mesos de més calor de l’any. Sucs de fruites, gaspatxo, amanides fredes… Seran solucions sanes i pràctiques per resoldre un munt d’àpats tant dins com fora de casa.
 7. Fem exercici: Un dels avantatges més grans del bon temps és que ens permet fer moltes activitats a l’aire lliure. Si durant la resta de l’any tens poc temps per fer esport o et fa mandra, l’estiu és un bon moment per practicar aquelles activitats que no pots gaudir durant l’any. A més, pots aprofitar que la família o els amics són també de vacances per fer esport en equip.

És important gaudir

Malauradament, les vacances passen molt més ràpid del que ens agradaria i no ens n’adonarem que ja serem de nou immersos en la nostra rutina diària. Així que més val que gaudim al màxim d’aquests dies de merescut descans i ja tindrem temps a la tornada de reprendre els nostres hàbits alimentaris, i per què no, d’incloure’n algun de nou que hem après durant les vacances.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies