Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Què aliments has d’evitar si pateixes còlon irritable

Aliments a evitar si pateixes còlon irritable

Actualment, determinar la incidència a la població de còlon irritable no és una tasca fàcil, tenint en compte que moltes persones pateixen la síndrome i encara no es troben diagnosticades per un especialista. Estudis realitzats als Estats Units i Europa suggereixen que podria afectar unes 400 persones per cada 100.000 habitants, cosa que significaria una prevalença estimada del 12% de la població.

Síndrome del còlon irritable

La SCI (Síndrome del Còlon Irritable) afecta a l’intestí gruixut. Els símptomes més freqüents relacionats són: còlics abdominals, distensió abdominal, canvis en els hàbits de les deposicions, gasos excessius i mocs a la femta. Tots aquests símptomes poden variar entre pacients i, fins i tot, amb el mateix pacient, passant d’episodis de restrenyiment a diarrea.

A l’alimentació a seguir, si es pateix de SCI, es recomanable evitar: picants, aliments greixosos, derivats del blat, cafè o la cafeïna, alcohol i els productes làctics.

A més de la lactosa, també s’ha observat que podria haver altres tipus de carbohidrats que podrien facilitar el malestar del pacient, com per exemple la fructosa. Aquesta podria ser la causant de diarrea amb abundant gas. Les mateixes consideracions s’haurien de prendre amb altres tipus de sucres que es consumeixen en excés a la dieta com per exemple el mannitol o sorbitol. És per aquests motius que una dieta baixa en FODMAP (dieta reduïda en hidrats de carboni de cadena curta) es podria tenir en consideració alhora de tractar la simptomatologia i així poder millorar la qualitat de vida dels que pateixen de SCI.

Confiar en bons professionals de la salut, metges, dietistes, psicòlegs… és el primer pas per millorar la nostra salut. Encara que no hi hagi cura específica per a l’SCI, sí que podem alleujar els símptomes i recuperar la qualitat de vida amb un diagnòstic precís i amb el canvi dels nostres hàbits.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies