Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Existen els aliments bons i els aliments dolents?

aliments bons i dolents

La salut, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), no és tan sols l’absència de malaltia, que podríem titllar de benestar físic, sinó que requereix també del benestar en l’aspecte psíquic i en la vessant social.

Existeixen aliments bons i dolents?

Trobar l’equilibri en aquestes tres facetes del benestar a través de l’alimentació requereix consumir aliments que ens aportin els nutrients que necessita el nostre organisme, però també aquells que ens donen plaer i ajuden a la socialització. No és doncs més saludable consumir cada dia les verdures bullides i la carn a la planxa, sense permetre’ns cap caprici, sinó procurar consumir elements de tots els grups d’aliments utilitzant mètodes culinaris variats i gaudir d’un refresc o una tapa amb els amics en el nostre temps de lleure.

Així doncs, a la pregunta quins aliments són bons per la salut i quins aliments són dolents, respondrem que no hi ha aliments bons ni aliments dolents considerats individualment, sinó que hi ha alimentacions saludables i alimentacions poc saludables en el seu conjunt.

Freqüència i consum dels aliments

En aquest aspecte ens pot ajudar la piràmide de l’alimentació saludable en la qual podem veure que hi tenen cabuda tot tipus d’aliments, des dels aliments mes bàsics (cereals, llegums, fruites i verdures) fins a aliments processats (gelats i refrescos). Només cal que els consumim en la freqüència recomanada:

 • Aliments d’origen vegetal de consum diari en tots els àpats, essent la base d’una alimentació saludable. (Base de la piràmide)
 • Aliments d’origen animal de consum diari però en menor quantitat, en mode de guarnició dels nostres plats. (Part mitjana de la piràmide)
 • Aliments amb un elevat contingut de sucres, greixos o sal, però que ens aporten plaer i que tenen associat un important factor de socialització. Caldrà però fer-ne un consum ocasional, és a dir, un o dos cops per setmana. (Cúspide de la piràmide)

Si respectem aquests criteris, aconseguirem mantenir un pes adequat i sentir-nos forts i vitals.

Ser conscients d’allò que mengem és important per tal de saber escollir els aliments en funció del que ens agrada i ens ve de gust, però també en funció d’allò que el meu cos precisa per dur a terme correctament totes les activitats diàries que li exigim .

No hi ha aliments bons per si mateixos, sinó alimentacions saludables que permeten nodrir correctament l’organisme i portar-lo a un nivell més elevat de benestar integral.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies