Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Quins aliments prevenen el Càncer5 min read

dia mundial contra el cancer

L’alimentació pot influir en el càncer

S’estima que més del 40% dels casos de càncer es poden prevenir; però alguns dels factors de risc estan augmentant de forma vertiginosa, com és el cas de l’obesitat i el consum de tabac.

És per això que el principal objectiu de la campanya d’enguany és lluitar contra el sobrepès i l’obesitat infantil, factors de risc que poden desencadenar en un càncer a l’edat adulta, tot incidint en les seves dues principals causes: els mals hàbits alimentaris i la baixa activitat física.

De fet, l’Estratègia mundial sobre el règim alimentari, activitat física i salut, que va ser aprovada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en l’Assemblea d’aquesta organització el maig de 2004, ja abordava l’alimentació i l’activitat física com els dos principals factors de risc de les malalties no transmissibles, després de veure com aquestes malalties han augmentat en els països desenvolupats, i tendeix a fer-ho en aquells en vies de desenvolupament, tot convertint-se en la principal causa de mortalitat i morbiditat. Entre aquestes malalties no transmissibles destaquen les cardiopaties, la diabetis, l’obesitat amb totes les seves complicacions, i el càncer.

I si mirem encara més enrere, l’any 1997 el Fons Internacional per la Investigació del Càncer, junt amb l’Institut Americà per la Investigació del Càncer, va publicar el primer informe global sobre dieta i càncer “Aliments, Nutrició i Prevenció del Càncer: una perspectiva global”. Aquest informe deixava palesa l’estreta relació entre alimentació i càncer, tot indicant que un canvi en l’alimentació podria reduir la incidència global d’aquesta malaltia entre un 30 i un 40%.

Nutrients que prevenen el càncer

La realitat és que encara no sabem amb exactitud els mecanismes d’actuació de l’alimentació enfront a la prevenció i tractament del càncer, però sí sabem, per exemple, com prevenir l’obesitat. Sabem que en el tractament del càncer un bon estat nutricional millora de forma molt important la qualitat de vida del pacient, així com la seva resposta als diferents tractaments. I també coneixem com actuen, de forma global, cada un dels diferents tipus de nutrients en relació amb la prevenció d’aquesta malaltia:

 • Fibra: un elevat consum d’aquest nutrient ajuda a disminuir els càncers localitzats al tub digestiu, així com aquells que tenen a veure amb hormones, com són el càncer de mama, d’endometri o el de pròstata.
 • Vitamines i Minerals: gràcies al seu poder antioxidant, tenen un paper fonamental en la lluita per la prevenció del càncer.
 • Substàncies fitoquímiques: són substàncies contingudes en els aliments d’origen vegetal, com per exemple les isoflavones de la soja, els antocians del raïm o el licopè del tomàquet, que no estan considerades com a nutrients, però que presenten poder antioxidant i anticancerós.
 • Dietes hipercalòriques, riques en greixos saturats i riques en proteïnes, pel contrari, es considera que és probable que augmentin el risc de patir la malaltia.

Altres elements de la dieta, com ara l’excés de sal, d’aliments fumats o l’abús d’alcohol també són considerats factors de risc.

Què menjar per prevenir el càncer

Per tot plegat, i esperant contribuir al propòsit global en la lluita contra el càncer, us presentem un decàleg de l’alimentació contra el càncer:

 • Mantingueu un pes saludable, evitant el sobrepès i l’obesitat.
 • Incloeu fruites i verdures en la vostra alimentació diària -recordeu, entre dues i tres peces de fruita, una amanida i un plat de verdures cuites.
 • Substituïu els productes refinats, com ara farines, cereals, pa, etc. per aquells que siguin integrals.
 • Consumiu un mínim de 2 cops a la setmana llegum, tot barrejant-la amb arròs o algun cereal integral que us permetrà substituir aquest plat per la carn, i així disminuir aquesta última de la vostra alimentació setmanal.
 • No abuseu de la sal, i restringiu els aliments molt rics en aquesta, com són els embotits i els precuinats. Alhora estareu evitant un consum excessiu de greixos saturats.
 • No abuseu dels aliments molt rics en sucres i greixos saturats, com són els sucs comercials, les begudes refrescants, la brioixeria industrial i la pastisseria, i els greixos animals com la mantega, el llard o les carns més greixoses.
 • Limiteu el consum d’alcohol. Per aconseguir el efectes beneficiosos del vi negre i de la cervesa, serà suficient amb fer 25cl d’alguna d’aquestes dues begudes al dia, tenint en compte que la opció de la cervesa sense alcohol és una molt bona alternativa.

Recomanació de consum diari de grups d’aliments

En resum, seguiu diàriament una alimentació equilibrada, tot fent de 5 a 6 àpats al dia, i no deixant de consumir cap dels 6 grups d’aliments en la seva quantitat correcta, tal i com indica la piràmide de l’alimentació equilibrada:

 • Farinacis: entre 4 i 6 racions al dia
 • Fruita: entre 2 i 3 racions al dia
 • Verdura i Hortalisses: 2 racions al dia
 • Lactis: 2 racions al dia (3-4 en infància, adolescència, embaràs i lactància)
 • Proteics: 2 racions al dia
 • Greixos: entre 3 i 5 racions al dia, amb preferència per l’oli d’oliva i els fruits secs

D’aquesta manera aconseguireu mantenir el vostre pes saludable, no excedir-vos en els nutrients que poden ser factor de risc si es consumeixen en excés, i aportar al vostre cos tots els nutrients i substàncies anticanceroses com són la fibra, les vitamines, minerals i fitoquímics presents de forma natural en els aliments d’origen vegetal.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies