Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Llistat d’aliments prohibits per a la gastritis. 8 consells

aliment prohibits gastritis

En un article anterior parlàvem sobre què és la gastritis tant aguda com crònica. En aquest article volem concretar una mica més explicant els 8 errors típics que has d’evitar.

Aliments prohibits per a la gastritis

Consumir aliments crus

Si estàs amb moltes molèsties, facilita-li el treball al teu estómac, i dóna-l’hi tot cuinat. Quins aliments prenem normalment crus? Les amanides per exemple, o la fruita. Doncs, de moment, pren la verdura només cuinada al vapor, bullida o al forn, i la fruita igual: al forn, bullida o fins i tot compotes però sense sucre ni cap edulcorant afegit.

Quan et sentis millor, com a manteniment, evita qualsevol aliment cru a l’hora de sopar. És millor que els deixis per a un altre moment del dia. Així descansaràs millor.

Cuinar els aliments a la planxa

Quan cuinem a la planxa torrem, i el torrat irrita el nostre estómac. Així que, de moment, pren tots els aliments bullits, al vapor o al forn.

Quan et sentis millor, pots tornar a prendre aliments cuinats a la planxa però fent-ho a foc lent per a evitar torrats molt marcats.

Prendre sopa, cremes o purés a l’esmorzar i al sopar

L’aigua que contenen omple el teu estómac provocant dues coses indesitjables:

 • Dilueix els sucs digestius i en conseqüència farà més difícil la teva digestió
 • Et dóna sensació de plenitud fent que sentis com apreten les parets del teu estómac

Pel mateix motiu, durant l’ esmorzar i el sopar, beu només l’aigua imprescindible per el moment. Hauràs d’anar bevent l’aigua que necessites al llarg del dia i millor fora dels menjars. 

Prendre els aliments molt freds o molt calents

T’has fixat alguna vegada en la sensació de plenitud excessiva que ens deixa a l’hora de prendre un aliment molt calent? És una sensació desagradable, perquè la bona digestió és la que no es nota. Si a més pateixes gastritis, les molèsties estan garantides. Així que consumeix els aliments quan estiguin a una temperatura temperada o a una temperatura ambient. Per exemple, treu el iogurt de la nevera una estona abans de menjar-te’l. O si estàs davant d’un plat calent, tingues paciència i espera a que es temperi.

Menjar aliments irritants per a l’estómac

Els següents aliments no només danyen la paret de l’estómac, sinó que a més dificulten les digestions i afavoreixen l’acidesa. I per molt obvi que sembli, molt sovint caiem en l’error de menjar-los quan sofrim gastritis. Així que evita:

 • Els aliments àcids, com la taronja, la llimona, el tomàquet o el kiwi
 • Els aliments rics en sal: embotits i adobats
 • Els aliments excitants que contenen cafeïna i/o teobromina, com el cafè, el té, el mat, el guaranà, el cacau i totes les begudes energètiques. Que a més empitjoren l’estrès, un gran enemic si vols millorar la teva gastritis. 
 • Els aliments picants, com l’all o el xile, i tot el que es prepari amb ells
 • Les begudes alcohòliques

Consumir aliments molt grassos

El greix envolta els aliments que mengem i dificulta que els sucs gàstrics arribin a ells per digerir-los.

Així que no fregeixis, no sofregeixis, no mengis salses amb nata o mantega, no mengis brioixeria ni industrial ni casolana, pren els lactis desnatats i evita les carns i peixos grassos.

Quant et sentis millor, reincorpora el peix blau, i prova amb els lactis semidesnatats. La resta deixa’ls per molt de tant en tant.

Menjar molt d’una sola vegada i depressa

Moltes persones estan acostumades a realitzar pocs àpats durant el dia però molt abundants, ja sigui per falta de temps, comoditat, costum, preferència… No obstant això, davant la gastritis, recomano que mengis de manera freqüent i en petites quantitats (unes 5 o 6 vegades a el dia), i assegurar-te un ambient tranquil i menjant poc a poc.

Prendre begudes amb gas

El gas ocupa volum, i per tant ocupa espai en el teu estómac fent que et sentis amb més plenitud. Si pateixes gastritis, la plenitud empitjora totes les teves molèsties. Més encara si les consumeixes durant els menjars principals, per el  ja hem explicat sobre el líquid.

Però no només això, sinó que a més, afavoriran  a que se’t infli la panxa i tinguis gasos.

Mentre estiguis amb símptomes o molèsties evita prendre qualsevol beguda carbonatada o amb gas. I quan et sentis millor, si vols prendre-les, fes-ho de forma ocasional.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies