Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Paràmetres recomanats en un anàlisi de sang per a vegetarians o vegans6 min read

analitica sang vegetarians vegans

Segur que heu escoltat moltes vegades que una alimentació vegetariana no cobreix tot el que necessitem. Doncs és un mite! Sí es pot cobrir tot el que necessitem amb qualsevol opció d’alimentació vegetariana! Fins i tot en qualsevol etapa de la vida. Això sí, planificant-bé.

Però això no vol dir que no haguem de revisar i comprovar a través de les anàlisis de sang que tot marxa correctament. Com hem de fer tots, vaja, vegetarians o no.

De fet, com us explicàvem al vídeo “com ser vegetarià“, hi ha alguns nutrients als quals hem de prestar especial atenció si som vegetarians. I podem tenir-los en compte en una analítica de sang.

L’ideal és fer-se una anàlisi de sang 1 cop a l’any amb els paràmetres que us explicarem, si tots els resultats van sortint bé. I potser us preguntareu: ¿No serveix l’anàlisi de sang bàsic que ens fan normalment? No és que no serveixi, és que no n’hi ha prou.

Quins paràmetres necessitem analitzar si som vegetarians

A continuació us expliquem què afegim a la petició d’anàlisi de sang bàsic dels nostres pacients vegetarians.

Per revisar la vitamina D: 25-OH Vitamina D

Per què no vitamina D a seques? Perquè aquesta vitamina té diferents formes moleculars. I la que ens interessa en concret per saber realment com està la nostra vitamina D és aquesta, la 25-OH-vitamina D també coneguda com calcidiol o com hidroxicolecalciferol. Perquè és la que s’obté de la vitamina D dels aliments i la que fabrica el nostre cos quan ens exposem a el sol. Es troba en major concentració en la nostra sang, i és la que es convertirà en la forma activa de vitamina D.

Aquest marcador és especialment important si la vostra opció vegetariana no inclou lactis, o si els lactis que preneu són desnatats.

Per revisar la vitamina B12: Homocisteína

Per què no podem mesurar directament la quantitat de B12 en la nostra sang?

Per dos motius:

  • Que hi hagi B12 en la sang no vol dir que aquesta pugui entrar dins de les cèl·lules, que és on ens interessa que arribi, perquè necessita unir-se a la proteïna transcobalamina II per fer aquest pas.
  • Que hi hagi B12 en la sang no vol dir que sigui vitamina activa, és a dir, capaç de complir les funcions que s’espera d’ella. Sinó que poden ser anàlegs de la vitamina B12. I això passa sobretot quan mengem aliments que són rics en aquests anàlegs, com ara les algues o els fermentats de soja.

En el vídeo del diccionari de nutrició sobre la B12 us expliquem quina relació hi ha entre aquesta vitamina i l’homocisteïna.

La veritat és que l’homocisteïna és un bon marcador, tot i que l’ideal és un altre: l’àcid metilmalónico, que també s’acumula en sang si hi ha dèficit de B12. El problema és que no és gens habitual demanar-ho en les analítiques, i és molt difícil que ens acceptin revisar si no tenim símptomes o alguna patologia que ho justifiqui.

Un cop tinguem els resultats de l’homocisteïna, és bo tenir en compte altres indicadors de salut que ens portin a poder diagnosticar un dèficit de vitamina B12, com són en sang el nombre de glòbuls vermells, oa nivell físic la fatiga, pal·lidesa o l’entumiment en mans i peus.

Per revisar el iode: Hormona tirotropina o TSH

Aquesta és l’hormona que estimula la glàndula tiroide perquè fabriqui hormones tiroïdals. I què té a veure amb alimentació vegetariana? Doncs molt, ja que la base primordial d’aquestes hormones és el iode. És a dir, saber com està funcionant la nostra glàndula tiroide ens indica si la nostra ingesta de iode és la correcta.

Compte, que pot ser que estiguem menjant correctament iode i tot i així la glàndula tiroide ens doni problemes.

No obstant això, el primer pas sempre serà revisar la TSH, i en cas que surti alterada, buscar l’arrel de el problema: si és per un dèficit nutricional o si es deu a una alteració autoimmune.

I, sí, com us expliquem al vídeo “com ser vegetarià”, el iode és un dels nutrients a considerar quan ens vam passar a l’alimentació vegetariana, ja que és un mineral que es troba bàsicament en els aliments marins, com el peix.

Aprofitem per recordar-vos que quan diem “bàsicament” o “majoritàriament” o “en gran mesura”, no volem dir que el nutrient només es trobi aquí, sinó que en aquests aliments que us esmentem és on estarà més disponible, ja sigui per quantitat o perquè s’absorbirà millor.

I segur que haureu pensat I les algues? Són marines! I només veig, llegeixo i escolto que són magnífiques nutricionalment! De fet, pot ser que fins i tot ja formin part de la vostra alimentació. Doncs molt de compte amb les algues! El seu consum habitual pot ser perjudicial com us expliquem en un altre vídeo.

Per revisar el ferro: Ferritina i Transferrina

Imaginem que ja us haureu adonat que gairebé mai demanem directament el nutrient a revisar. El ferro no serà menys.

El ferro és un dels nutrients que més falsos mites genera al voltant de l’alimentació vegetariana: Si deixes de menjar carn tindràs anèmia. Segur? Però no és l’únic mite; també s’escolten barbaritats sobre quins aliments són rics en ferro, com ara els espinacs. Sembla que encara no saben que això de Popeye no era  veritat.

I per què demanem ferritina i transferrina? Doncs perquè la primera ens indica com estan les reserves de ferro; mentre que la transferrina, que és la proteïna a la qual s’uneix el ferro per circular per la sang i arribar als teixits, és un reflex de l’ferro que circulant, i que si es troba elevada és perquè no hi ha prou ferro a què pugui unir-se.

Pot ser pràctic mesurar el ferro en sang directament, és a dir el ferro sèric o la siderèmia, quan volem calcular el% de saturació de la transferrina i així saber quina és la quantitat de transferrina i ferro que es troben units.

Aquests 4 indicadors són els indispensables a afegir sempre en la vostra analítica si sou vegetarians. I el vostre Dietista-Nutricionista valorarà si, en el vostre cas particular, necessiteu revisar algun més.

A continuació us facilitem una taula amb els valors de normalitat per a cada un dels paràmetres que us hem explicat (els valors poden variar en funció del laboratori).

taula valors analitica vegetaria

Dieta per a vegetarians

Si t’ha agradat aquest article i necessites que un Dietista – Nutricionista et faci una dieta vegetariana personalitzada entra a la web de Menja sa. Estarem encantats de conèixer el teu cas i ajudar-te!

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies