Skip to content
Revista de Menja sa

Aranja: Propietats i contraindicacions. Beneficis4 min read

23 desembre, 2020
aranja

L’aranja (pomelo) és un dels cítrics menys consumits al nostre país, en gran part degut a la popularitat d’altres fruites del grup dels cítrics, com ho són la taronja, la mandarina o la llimona.

L’aranja, és un cítric de la família de les rutàcies, que procedeix de l’arbre Citrus paradisi, i es produeix en climes tropicals i subtropicals. Malgrat produir-se en aquests climes, és una fruita que es consumeix pràcticament a tot el món. La temporalitat de la varietat d’aranja que es menja a Espanya, comprèn els mesos de desembre a abril. Encara que hi ha d’altres varietats que podem trobar els mesos de novembre o maig.

Origen de l’aranja

La procedència de l’aranja no és del tot clara, ja que hi ha els qui indiquen que, igual que la taronja prové del sud-est asiàtic. D’altres indiquen que el seu origen es troba a Barbados, després de l’encreuament del pummelo i el taronger dolç.

Tipus d’aranja

La varietat de l’aranja, dependrà de la seva grandària, color i/o lloc d’origen. Fonamentalment es coneixen quatre varietats:

  • Aranja blanca. És una varietat d’una grandària mitjana. La polpa és de color crema, i la pell té una textura llisa, i un color pàl·lid. És la varietat més àcida. Es recol·lecta a l’octubre.
  • Aranja rosa. Aquesta varietat obté el seu nom del color de la seva pell i polpa. És una gran font de licopè (pigment responsable del color con provitamina A). Es recull també a l’octubre.
  • Star Ruby. És la varietat de la qual més suc podem obtenir. Té una grandària mitjana i manca de llavors. La seva pell és d’un color entre groc torrat i vermell.
  • Río red. D’un color més intens que varietat anterior, però una menor quantitat de suc. El seu consum no és tan comú a Espanya.

Propietats de l’aranja

PROPIETATS NUTRICIONALS

Calories: 26 kcal

Hidrats de carboni: 5,4g

Greixos totals: 0,1 g

Proteïnes: 0,7 g

Fibra: 1,3 g

Vitamina A: 218 µg

Folat: 14 µg

Vitamina C: 37 mg

Calci: 19 mg

Potassi: 141 mg

Propietats i contraindicacions de l’aranja

Beneficis de l’aranja

  • És font de vitamina C, la seva ingesta ens ajudarà a cobrir les nostres necessitats diàries. Aquest micronutrient és important per al nostre organisme complint les següents funcions:
    • Antioxidants: neutralitzant radicals lliures, els quals redueixen la regeneració d’algunes cèl·lules del nostre organisme, com les de la pell.
    • Antibacteriana: intervé en la formació de col·lagen, el qual participa en el procés de cicatrització de ferides i cremades, a més de proporcionar un bon aspecte a la pell, cabell i ungles.
    • Hipotensora: ajuda a prevenir malalties cardiovasculars.
    • Laxant prevé el restrenyiment
    • Reparadora de cartílags, dents i ossos
    • Afavoreix l’absorció del ferro. Ajuda a prevenir o millorar els símptomes de l’anèmia ferropènica
  • Conté betacarotens (vitamina A), essencial per a mantenir una bona salut visual. A més, participa en el creixement i desenvolupament d’ossos, dents, pell i mucoses.
  • La naringina, és un glicòsid de naringenina present en els cítrics, en especial en l’aranja. Segons diversos estudis posseeix propietats farmacològiques i biològiques com antiinflamatòries, antineoplàsiques, antioxidants, neuroprotectores (1). Es troba principalment a la pell (d’allà s’extreu) i també a la polpa. Te una elevada capacitat antioxidant, però a la vegada és responsable del sabor amarg.
  • L’aranja té una baixa densitat calòrica. És una de les fruites amb menor contingut en sucres.
  • Rico en aigua (poder hidratant) i fibra, més si ens ho mengem sencer i no en forma de suc. Aquesta combinació ens ajudarà a prevenir el restrenyiment.

Contraindicacions de l’aranja

Malgrat els beneficis que ens proporciona el consum de l’aranja, cal evitar el seu consum o reduir-lo:

1.- En cas de patir alguna de les següents patologies:

  • Úlceres
  • Hèrnia de hiat
  • Colitis ulcerosa (contingut en fibra)
  • Intolerància a la fructosa (depenent dels casos)
  • Litiasi renal, urolitiasi o nefrolitiasis (pel seu contingut en oxalats)
  • En cas de patir hiperpotassèmia. Es recomana que algunes fruites i / o verdures es consumeixin cuites, per reduir el potassi que contenen (sense aprofitar el brou o aigua de cocció)

2.- Si estàs seguint un protocol dietètic (següents dietes):

  • Dieta de protecció gàstrica
  • Dieta sense residus
  • Dieta astringent
  • Dieta per a la litiasi

3.- Si t’han prescrit un tractament farmacològic, amb algun dels següents medicaments:

  • Antibiòtics (eritromicina)
  • Anticonvulsius (carbamazepina)
  • Benzodiazepines (diazepam, midazolam i triazolam)
  • Inhibidors de la proteasa (saquinavir)
  • Antihistamínics (astemizol, terfenadina i fenoxifenadina)
  • Medicació per a la hipertensió i colesterol

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies