
Què és la taronja
La taronja és el fruit del taronger (citrus sinensis), un arbre nadiu del continent asiàtic que la flor del qual es coneix com tarongina. Un sol arbre pot produir fins a 60.000 flors i només l’1% es converteix en fruita. La seva aparença és esfèrica i presenta una tonalitat entre groga i vermellosa en els climes temperats, en els climes tropicals de color verd. La polpa es desenvolupa segmentada en grills, comestible i destaca per contenir gran quantitat de suc.
Aquesta fruita forma part dels fruits cítrics característics pel seu sabor agredolç. Brasil és el país on es cultiven més taronges, situant-se Espanya, amb més de 35 milions de tarongers, al sisè lloc.
El taronger amarg va arribar al segle X al sud d’Europa, tot i que no va començar a cultivar-se fins els segles XV-XVI. La varietat de taronja més dolça coneguda fins aquell moment no es va descobrir fins la segona meitat del segle XIX a Brasil, la Navel Washington.
La taronja és la fruita amb més producció. Pel que fa a l’agricultura ecològica, es treballen 4,170 hectàrees de cítrics de tot l’estat espanyol i Andalusia és el territori amb més superfície, seguit del país valencià amb 860 hectàrees. La producció on es concentra a Catalunya és a Tarragona, amb 142 hectàrees.
Tipus de taronges
Podem distingir una gran varietat de taronges dolces que podem classificar en tres grups:
- Grup Nàvel: Són fruites sense llavors per dins, cosa que tenen un bon ús comercial per ser utilitzades com a taronges de taula. Dins aquest grup trobem les varietats següents:
- Navelina: És la més clàssica i abundant. Té el melic petit i no s’aprecia gaire.
- Washington navel: de mida gran, color taronja intens i de forma rodona. La pell és gruixuda i es pela amb facilitat. De gust dolç amb punt d’acidesa.
- Nàvel late: Aquest tipus de taronja es pela amb més dificultat ja que la pell és més fina i de color menys intens.
- Sucrenya: Aquesta taronja pot ser consumida per aquelles persones que no toleren l’acidesa perquè no és gens àcida.
- Sal·lustiana: Aquesta taronja produeix una gran quantitat de suc, de gust dolç. La pell és rugosa i el color és taronja intens. La seva recol·lecta és a partir de novembre.
- Grup de sang: Els fruits tenen pigments vermells o rosats que donen color a la polpa ia la pell. No tenen melic i en general poques llavors. Dins aquest grup trobem les varietats següents:
- Sanguinelli: De manera ovalada. La polpa i el color del fruit és de color vermell. La pell també presenta zones vermelles.
- Entrefina: Aquesta mena està pràcticament desapareguda, de pell rugosa i alguna taca vermella.
- Grup blanques: Les taronges del grup blanques són més rodones i no tenen melic.
Temporada de la taronja
L’època de sembra del taronger és preferentment durant la primavera. Aquest arbre necessita suficient humitat, però sense gelades que podem obtenir en aquesta estació de l’any. Aquestes plantes no són de temperatures caloroses, es recomana plantar a zones que estiguin per sota dels 32º.
La recollida de les taronges és depenent del tipus del fruit. Així doncs, el calendari de recol·lecció seria el següent:
- Washington Nàvel: Es recol·lecta des del desembre fins al març.
- Nàvel: Es recol·lecta des del febrer fins al maig.
- Nàvel Lane Late i Nàvel Late: Es recol·lecten des de març/abril fins a juny/juliol.
Des d’agost fins aproximadament el gener les taronges que comprem procedeixen d’hivernacle o de zones molt controlades.
Origen de la taronja
El taronger es va començar a captivar al sud de la xinesa i es va introduir als països de la península ibèrica pels àrabs a través del sud i avui dia és un dels arbres més cultivats de tot el món i una de les fruites més consumides al nostre país.
La paraula taronja procedeix de l’àrab andalusí, ja que els àrabs van ser els responsables d’introduir el seu cultiu a Europa després de copiar-lo dels perses. Del persa toranǧ l’àrab tųrųnǧa fins al català taronja.
Les taronges s’associen a l’amor per l’expressió “Mitja taronja”, però en alguns països també es relacionen amb la fertilitat perquè el taronger és l’únic arbre que produeix alhora, flors, fruit i fullatge.
Potser per aquest mateix motiu a la Xina està considerada un símbol de bona fortuna, fet pel qual es consumeix el segon dia de la festa de Cap d’Any, i en altres llocs com al Vietnam s’hi obsequia els noucasats, com un símbol de fecunditat.
Informació nutricional (per 100g de porció comestible)
Calories: 38 kcal
Hidrats de Carboni: 8,6 g
Proteïna: 0,8g
Greixos totals: 0,1g
Fibra: 2g
Vitamina A: 46 ug
Vitamina C: 50 mg
Potassi: 200mg
Folat: 37 ug
Calci: 36 mg
Propietats de la taronja
Les propietats de la taronja tenen molt a veure amb la vitamina C, proporcionant tota la vitamina c que es necessita al dia. Aquest nutrient amb propietats antioxidants és essencial per a la síntesi de col·lagen, augmenta l’absorció del ferro i participa en els processos de cicatrització. Les necessitats d’aquesta vitamina s’incrementen en cas d’inflamació i de febre. Però la taronja no és només rica en vitamina C, sinó també en àcid fòlic, fibra, magnesi o potassi entre d’altres.
Beneficis de la taronja
Podem destacar entre els beneficis de la taronja:
- Reforça la immunitat. Són antivirals i antibacterianes i neutralitzen l’acció dels radicals lliures.
- Regula el colesterol. La pectina de la taronja ajuda a baixar els nivells del colesterol a la sang
- Benestar digestiu: Actua com un regulador estomacal i intestinal per alleujar els espasmes gàstrics i les digestions pesades o dispèpsies.
- Ossos forts. Es recomanen especialment per enfortir les articulacions i reduir lainflamació de l’artritis reumatoide i l’artrosi.
- Elimina impureses. Les taronges són depuratives. Prevenen la formació de pedres al ronyó i infeccions a les vies urinàries, com la cistitis.
- En cas d’Anèmia, la taronja permet una millor absorció del ferro, a causa del seu alt contingut en vitamina C que és essencial per a l’absorció d’aquest mineral.
- Salut respiratòria. Contribueix a enfortir l’estructura de col·lagen que sosté els pulmons i disminueix així el risc d’infeccions.
- S’ha provat que la taronja, igual que la llimona, és efectiva per protegir les cèl·lules de l’organisme i impedir el creixement de determinats tipus de cèl·lules canceroses.
Contraindicacions de la taronja
Tot i les seves bondats, hi ha situacions en què el seu consum pot estar contraindicat:
- Migranya: S’ha comprovat que la ingesta de cítrics com la taronja pot agreujar un quadre de migranya en algunes persones. Així, doncs, les persones que pateixen de migranyes hauran de valorar la seva sensibilitat davant el consum d’aquests aliments.
- Acidesa estomacal: A la dieta per a l’úlcera o per a gastritis es recomana evitar les fruites àcides per dos motius. El primer perquè la pròpia acidesa d’aquesta fruita irrita la paret de l’estómac que ja està malmesa. El segon perquè els àcids orgànics de les fruites disminueixen el pH de l’estómac provocant un efecte rebot d’increment de l’acidesa de l’estómac com a compensació.
- Malaltia renal: la taronja, juntament amb altres cítrics, és una fruita especialment rica en potassi. Per aquest motiu en cas de malaltia renal, amb l’objectiu de prevenir una hiperpotassèmia, és a dir, una acumulació excessiva de potassi a la sang, evitarem el consum de taronja i optarem per altres fruites.
- Al·lèrgies: Hi ha persones al·lèrgiques a aquesta fruita, que sol ser al·lèrgia als cítrics i cal eliminar-los de la dieta.
Com consumir la taronja
En els darrers anys s’ha demostrat que el consum habitual de suc de taronja fins i tot espremut a casa incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars. Per aquest motiu, la millor manera de consumir la taronja sempre serà en forma fresca i sencera. Si bé també es pot incorporar a receptes, ja siguin dolces o salades.
A més, la seva closca també és rica en antioxidants i millora la digestió, podent ser usada per a l’elaboració de tes o en la forma de ratlladures afegides a receptes.
Receptes amb taronja
Pits de pollastre a l’aroma de taronja
Ingredients (4 persones):
600 g de pit de pollastre
3 taronges
60 ml de salsa de soja
30 g de sucre
50 ml de vinagre de xerès
2 alls
1 culleradeta de maicena
Farigola
Oli d’oliva
Pebre
Sal
Preparació:
1. Primer es renten els alls i les taronges. S’aixafen amb la fulla d’un ganivet els alls i es ratlla la closca d’una taronja i esprémer-la. Filtrar el suc obtingut i disposar-lo en una cassola, amb la ratlladura.
2. S’incorpora el vinagre, la salsa de soja, el sucre i els alls. Portar a ebullició i deixa reduir 5 minuts a foc molt suau.
Diluïu la maizena en una mica d’aigua freda, afegiu-la a la cassola i barregeu-la amb les varetes manuals. Cou-ho fins que s’espesseixi i s’obtingui una salsa fina i homogènia.
3. Tallar a daus la carn i salpebrar. Daura’ls amb un fons d’oli, 3 o 4 min per costat, i afegeix-los a la cassola. Cou el pollastre amb la salsa 5 min i retira-ho.
4. Tallar a rodanxes les taronges reservades i daurar-les en una paella calenta, 1 min per costat. Repartiu-les als plats, disposeu a sobre el pollastre i decoreu-ho amb la farigola rentada.
Galetes de taronja
Ingredients (per a 3 persones)
150 grams de farina
1 ou
1 ratlladura de taronja
100 mil·lilitres de suc de taronja
50 gr de mantega a temperatura ambient
65 gr de sucre
1 cullerada postres de llevat
5 cullerades soperes de sucre llustre
Preparació:
- Poseu la mantega i el sucre en un bol i barregeu-ho bé i afegiu-hi l’ou.
- Afegir la ratlladura de taronja, el suc i barrejar-ho tot.
- Afegir el llevat a la farina. Incorpora-ho a la massa anterior a poc a poc fins que quedi ben barrejada.
- Formar una bola, ficar-la a la nevera durant 2 hores perquè la massa s’assenti.
- Encendre el forn a 180 ºC perquè es vagi escalfant amb calor amunt i avall. Agafar una safata per a forn i posar paper vegetal i formar boles i posar sobre paper vegetal. Aixafar la massa una mica amb les mans.
- Ficar la safata al forn uns10-15 minuts o fins que les galetes es comencin a daurar per les vores.
Lluç a la taronja
Ingredients (per a 4 persones)
250 g de lluç (preferiblement lloms de lluç)
1 taronja
50 ml de nata
2 cullerades soperes d’oli d’oliva
Farina
Sal
Un rajolí de conyac
Preparació:
- Salpebrar el lluç i arrebossar amb farina.
- En una paella, abocar l’oli i segellar el lluç pels dos costats, amb foc alt i fer un rajolí de conyac.
- Traieu els trossos de la paella i poseu-los en un plat amb paper de cuina perquè absorbeixi l’excés d’oli.
- A la mateixa paella, a foc baix-mitjà, abocar el suc de taronja, que haurem aconseguit esprement-la, juntament amb la nata. Remenar fins que es barregin bé els dos ingredients.
- Incorporeu els trossos de peix quan la salsa comenci a bullir i deixeu-los coure durant 5 minuts o fins que vegem que la salsa ha reduït.
- Serviu el lluç juntament amb la salsa.
Bibliografia
https://naranjanaranja.es/10-curiosidades-de-la-taranja/
https://definicion.de/taronja/
https://www.bedca.net/bdpub/index.php
https://www.cuerpomente.com/guia-alimentos/taronja
https://www.botanical-online.com/alimentos/naranja-contraindicaciones
https://www.sabervivirtv.com/nutricion/recetas/diez-recetas-naranja-todo-tipo-platos_6282
https://www.recetasgratis.net/receta-de-galletas-de-taronja-52566.html
https://www.frutamare.com/merluza-a-la-naranja/
https://ca.wikipedia.org/wiki/Taronja_(fruita)
https://mamitaronges.com/index.php/quisom
https://www.agrocultura.org/wp-content/uploads/2010/12/biodiversitat_39.pdf

La revista de Menja sa és una revista online d’alimentació saludable formada per un equip expert de Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.