
La botifarra és un dels productes més típics de Catalunya. És un embotit que com a ingredients principals porta carn de porc picada, sal, pebre i altres especies.
Se n’elaboren de molts tipus, des de les més comuns, com la botifarra blanca i la negra, fins a botifarres preparades amb una gran varietat d’ingredients, per exemple amb bolets, amb ceba, amb llengua i també amb ou, la protagonista d’aquest post.
La botifarra d’ou es prepara de manera semblant a la botifarra blanca, per tant, això vol dir que està elaborada amb carn de porc magre, a diferència de la botifarra negra que s’elabora amb carn més grassa i sang.
Origen de la botifarra
Aquest embotit data del segle XVII, segons sembla originari de Barcelona i relacionat amb la festa de Carnaval. En un principi era un embotit que s’elaborava únicament per a menjar-se el dijous llarder o dijous gras i els dies previs a la Quaresma, per tant només es trobava en aquesta època. Darrerament aquest producte és tan apreciat que es comercialitza i consumeix durant tot l’any, tot i que fora de la temprada de Carnaval pot resultar més complicat trobar-la a les botigues habituals.
Recepta de la botifarra d’ou
Si passat el dijous llarder et vas quedar amb les ganes de menjar-ne, aquí tens la recepta per a preparar-la:
Ingredients:
- Carn de porc (cotnes, espatlla, papada, panxeta…)
- Llardons
- Ous (8 ous per cada kg de carn)
- Sal, pebre negre i nou moscada
Preparació:
1- Trinxa la carn de porc i afegeix sal i pebre.
2- Mentrestant bat els ous i afegeix una mica de sal i nou moscada.
3- Barreja els ous batuts amb la carn de porc picada i emboteix la barreja en budells prims de porc. Has de tenir en comte de no estrènyer-ho molt ja que l’ou al coure augmenta de mida.
4- Posa les botifarres a bullir en aigua durant una hora i quart. Un cop bullida, lliga’n els extrems amb un cordill i deixa-la secar.
La botifarra d’ou pot menjar-se sola, acompanyada o bé utilitzada com a ingredient per a preparar altres plats. Exemple d’això és la també típica truita de botifarra d’ou que també s’acostuma a menjar el dijous llarder.

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic; Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels aliments per la Universitat de Vic; Postgrau en Nutrició Humana i Dietètica Materna infantil per l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Joan de Déu i Màster en Comunicació i Gastronomia per la Universitat de Vic.
Sóc membre col·legiada en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) (CAT000273).