
Moltes vegades, per comoditat, per manca de temps o d’idees, la nostra alimentació no és tan variada com sigui possible. “Variada” significa: composta de diferents aliments de cadascun dels grups (verdures i hortalisses, fruites, lactis, cereals, llegums, carns, peixos, etc.). No només ho recomanem perquè d’aquesta manera la vostra dieta serà més agradable, sinó perquè, com més varietat, més oportunitat d’ingerir tots els nutrients que necessitem.
Amb la nova situació potsconfinament alguns tenen una mica més de “temps” o “possibilitat” per dedicar-se a la cuina, altres veuen compromesa la seva situació econòmica, d’altres que viuen sols a casa prefereixen menjar qualsevol cosa…
Dirigits a tots van aquestes idees -des de l’afecte-, per animar-vos a elaborar i menjar diferents preparacions amb aquests 12 ALIMENTS:
1.- PATATES “Sobre les roses es pot poetitzar, tractant-se de patates cal menjar” Johann Wolfgang von Goethe
1) Coure les patates amb pell (grans o de guarnició) i reservar a la nevera. Amb elles podem:
a) Partir-les per la meitat. Daurar-les en una paella amb una gota d’oli i servir com a guarnició.
b) Talleu-les amb la pell a grills. Unteu-les d’espècies ia la safata del forn amb paper vegetal. Patates Deluxe saludables per a un aperitiu!
c) Pelar-les i tallar-les a rodanxes o fins i tot aixafar-les. Col·locar-les a la safata del forn. Afegir crema de llet o llet evaporada o beguda vegetal o beixamel. Escampar-hi formatge i gratinar. Tindreu unes patates gratinades en 2 minuts!
2) Tallar a daus. Coure al vapor o en una olla alta amb poca aigua, juntament amb mongetes tendres, pastanagues, pèsols, etc. per fer una saborosa ensalada russa.
3) Talleu-les a tires d’una mida similar. Posar en remull. Assecar bé. Unteu-les amb unes gotes d’oli d’oliva. I a la safata del forn amb paper vegetal. Són iguals que les patates fregides!
Suggeriment: Patates farcides
2.- ARRÒS “Encara que s’enganxi l’arròs no es bellugui?” dita popular que poso en interrogant…
1) Coure i deixar a la nevera per:
a) Feu una amanida freda d’arròs.
b) Refregir-ho amb alls i fer un arròs a la cubana.
c) Utilitzar-lo com a farciment per a albergínies, carbassons, pebrots, faixetes, etc.
d) Podeu substituir el pa ratllat en croquetes i en hamburgueses vegetals.
2) Coure en llet o beguda vegetal infusionada amb pell de taronja, llimona i canyella en branca, per fer un arròs amb llet (que pot ser unes postres o també part d’un esmorzar o d’un berenar)
Suggeriment: busqueu receptes d’arròs pilaf. És una base. Després ho podeu tunejar
3.- OUS “Per fer una truita, cal trencar diversos ous” Dita popular
1) Cuits per fer:
a) Ous farcits de tonyina/cavalla/sardinetes o vegans d’alvocat, enciam, tomàquet, per exemple.
b) Ratllar sobre una sopa, gaspatxo o salmorejo
c) Afegir a l’ensalada russa que hem elaborat anteriorment.
2) Realitzar truites diverses: salades amb daus de tomàquet, olives, xampinyons, tonyina, verdures, etc. o dolços amb pera o poma a rodanxes fines, o simplement amb fines herbes.
3) Remenats. Sols o acompanyats amb espàrrecs de marge, pernil, pebrots tres colors o, senzillament, amb all i julivert. Els podem enriquir amb una mica de nata líquida o llet evaporada o beguda vegetal o llet.
4) Al forn: amb tomàquet i/o pernil i/o patates i/o pèsols, etc. Farciment d’un alvocat partit per la meitat (sense l’os); coronant una pizza casolana o una crema d’espinacs gratinats.
5) Creps: que es poden omplir amb salat -espinacs i formatge de cabra- o dolços amb formatge fresc i fruits secs, per exemple.
Suggeriment: Els de guatlla donen molt de joc: cuits damunt d’una crema de verdures, a la planxa, a montaditos, a amanides, etc.
4.- POLLASTRE El rei del pollastre fregit no és KFC
1) Rostit: al forn a ¼ amb verdures, de manera que quedi sucós. Si sobra es poden fer croquetes.
2) Fer tires o fins i tot picar amb un processador d’aliments. La carn, en general, a tires, daus, picada s’estira fàcilment per a diversos comensals i plats si hi afegim verdures, pasta, arròs, etc.
3) A filets: Empanar amb ou i pa ratllat. Els podeu fer al forn o fregir-los amb un bon oli d’oliva. Si sobra es pot guardar a la nevera i, un altre dia, posar-se a trossets en una amanida tipus Cèsar.
4) Les aletes: fregides o al forn. Recepta senzilla al nostre exemple de menú setmanal.
5.- CEBA Ingredient base a la nostra cultura gastronòmica
1) Tallar a juliana. Ofegar en una olla petita amb una mica d’oli a foc lent. Si cal afegir unes gotes daigua perquè no es cremi. Fins i tot es podria afegir una mica de panell per caramel·litzar. Reservar en un pot de vidre a la nevera per:
a) Afegir a tot tipus de plats: un remenat, una amanida tèbia, una pizza casolana de verdures o tonyina, a una hamburguesa, a una amanida de llenties amb tomàquet i cogombrets, a una sopa (afegir a sobre juntament amb una mica de formatge i gratinar al microones), a unes faixetes farcides de fesols, per complementar el farciment d’unes crestes i, per a tot allò que se us acudeixi…
2) Rostida: Tallar per la meitat i rostir juntament amb altres verdures al forn per menjar-les soles o donar dolçor a infinitat de plats.
Suggeriment: tastar els diversos tipus: dolç, escalunya, calçots, ceba tendra (Que riques les cebetes en tempura!). Fins i tot tenim de diferents colors: la blanca, la groga i l’estada!
6.- CARBASSA Sabeu d’on ve l’expressió “donar carbasses”?
1) Rostida:
a) La tallem a trossos. Un cop rostida la xamfem i ens serveix per fer galetes de civada.
b) A tires, trossos, mitges llunes, etc. Empolvorades amb espècies i fruits secs en granet o pols. Se serveix com a guarnició, pica pica o, per què no, un berenar saludable.
c) Omple. Hi ha una infinitat de receptes i maneres de fer-la segons el tipus de carbassa que utilitzarem.
Suggeriment: Afegir a la crema de cacau saludable per donar-li dolçor i cremositat.
Apunt: El cabell d’àngel es treu d’un tipus de carbassa filamentosa molt apreciada en rebosteria.
2) Cuita:
a) En tot tipus de purés, estofats de patates, verdures, llegums, etc.
b) Per endolcir, com a substitut del sucre, l’arxiconegut pa de pessic de iogurt.
c) Humus de carbassa amb curri pebre vermell o comí o aquelles espècies que més us agradin.
d) Crema per untar torrades amb canyella.
Suggeriment: cafè amb llet de carbassa especiat (versió casolana de la de Starbucks)
7.- CARBASSÓ
1) A la planxa, al forn o al microones
2) En wok: juntament amb altres verdures i, per exemple fideus integrals i pollastre o salmó
3) A puré
4) En forma d’espaguetis (necessitem un espiralitzador)
5) Farciment de carn picada o soja texturitzada i gratinat
6) En tempura
7) Formant part d’una lasanya o una truita
8.- ALBERGÍNIA
1) En samfaina (amb carbassó, ceba i salsa de tomàquet) o en escalivada (amb pebrot vermell i ceba)
2) Baba ganoush: pasta a base d’albergínies similar a un hummus, típic de la cuina àrab
3) En crema, juntament amb ceba tendra i topping de ceba fregida o fruits secs o llavors triturades
4) Arrebossada en farina i fregida o bé cuita al forn. Amb una mica de mel per sobre queda… boníssima!
9.- PEBROT
1) En samfaina o escalivada
2) A la planxa oa la graella, acompanyant, per exemple, carn o peix
2) Muhammara: crema de pebrots i nous típica de Síria
3) En crema, amb patata i ceba
4) Hummus de pebrot vermell rostit (1 pebrot vermell, 400 g de cigrons, 1 all, el suc de 2 llimones, 1 cullerada sopera de tahini, 3 cullerades soperes d’oli d’oliva, 1 culleradeta de sal, 1 culleradeta de comí a pols i 1 culleradeta de pebre vermell dolç)
10.- PLÀTAN
1) Pa de pessic de plàtan xocolata i nous. Podeu trobar la recepta aquí.
2) Coquetes de civada i plàtan: 2 plàtans madurs, 2 ous i 4 cullerades soperes de farina de civada i 1 cullerada de postres de llevat.
3) Gelat: hem de congelar els plàtans i barrejar-los amb iogurt o llet i festucs o cacau pur en pols o maduixes, etc. Podeu trobar moltes altres receptes en aquest enllaç.
4) Galetes de plàtan i flocs de civada. Facilíssimes i molt saludables!
5) Pa torrat amb plàtan aixafat i canyella.
11.- POMA
1) Pastís de poma.
2) En compota. Si la posem en un iogurt ens dóna el sabor dolç i així podem prescindir del sucre.
3) A la planxa o al microones, com a guarnició d’un segon plat.
12.- MADUIXES
1) En batut (juntament amb llet o beguda vegetal)
2) En gelat
3) Gaspatxo (½ kg de tomàquets, ½ kg de maduixes, cogombre, pebrot verd, oli, vinagre i sal)
4) Melmelada sense sucre
5) Com a ingredient d’una amanida. ¡Li dóna un toc genial!

La revista de Menja sa és una revista online d’alimentació saludable formada per un equip expert de Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.