
Les flatulències, l’aerofàgia o el meteorisme es caracteritzen per un excés de gasos en la part abdominal, que es manifesten en forma de rots, sorolls intestinals, inflor (en ocasions acompanyat de dolor), i ventositats excessives. Tot i que no comporta un problema per la salut, sí que és molest per qui ho pateix, i a vegades per les persones del voltant.
En alguns casos hi ha una quantitat normal de gasos a l’intestí però es pateixen molèsties, degudes a un increment de la sensibilitat, i de la dificultat per expusar-los.
Motius que ens causa tenir gasos
Veiem per quins motius podrien ser causat aquests gasos.
- Aliments flatulents o que poden provocar ventositats (llegums, verdures de la família de les cols, espàrrecs, carxofa, calçots, enciam, cereals integrals i els seus derivats, les fruites amb pell…).
- Edulcorants (xilitol, mannitol, sorbitol, sacarina…).
- Aliments greixosos.
- Excés de fibra en la dieta o introducció brusca de la mateixa.
- Begudes carbonatades o beure massa líquid durant els àpats.
- Canvis bruscos en l’alimentació.
- Desequilibri entre bacteris intestinals bons i patològics.
- Menjar en excés, menjar massa de pressa o parlar molt mentre es menja.
- Intoleràncies o al·lèrgies alimentàries (intolerància a la lactosa, als FODMAPS, al gluten…).
- Trastorns digestius (gastritis, intestí irritable, dispèpsia funcional, celiaquia…).
- Alguns tractaments amb antibiòtics.
- Restrenyiment.
- Mastegar xiclet.
- Estrès.
Consells per no tenir gasos
Per millorar la situació podem intentar adoptar les següents mesures:
- Reduir la quantitat d’aliments que solen produir ventositats, com els que hem anomenat anteriorment, o els que ens en puguin provocar a nosaltres en particular. També haurem d’ajustar la quantitat fins a descobrir la mesura en què deixem de notar molèsties.
- Prendre aliments fermentats com xucrut cru, iogurt o kefir, per tal de mantenir una bona flora bacteriana.
- Utilitzar espècies carminatives per cuinar els aliments flatulents o bé prendre infusions de les mateixes després dels àpats. Ens poden ajudar el fonoll, el comí, l’anís estrellat, la menta, el llorer, l’orenga… Es recomana remullar els llegums abans de coure’ls i consumir-los en puré.
- Tenir en compte els aliments afegits (llet, blat, edulcorants…) en els productes processats, ja que alguns podrien ser responsables de la producció de gasos. Per exemple: els pans que porten químics gasificants en comptes de llevat, es digereixen pitjor.
- Menjar pausadament i en quantitat suficient, evitant la sensació de plenitud després de menjar. És convenient també, poder gaudir d’una estona de calma després dels àpats, però sense estirar-se.
- Sopar amb marge suficient per poder anar a dormir unes 3 hores després d’haver menjat.
- Evitar la introducció d’aire a l’estomac menjant amb la boca tancada, sense parlar gaire, i evitar begudes carbonatades i mastegar xiclet.
- Fer exercici regularment ajuda a mantenir un transit intestinal correcte, facilitant l’expulsió dels gasos.
En aquesta situació és molt important escoltar i conèixer el nostre propi cos per saber quins són, exactament, els aliments que ens provoquen molèsties, ja que cada persona pot respondre de manera diferent a un mateix aliment. Si aquesta estratègia no ens funciona, podem consultar a un professional.

Graduada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat Ramon Llull (Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna); Tècnic Superior en Restauració especialització en cuina per l’Escola de Turisme CETT (UB). Membre col·legiada CAT0001081 en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT).