Skip to content
Revista de Menja sa

Per què ens compliquem la vida amb l’alimentació?4 min read

26 abril, 2017
complicar alimentació

Quan acudim a un professional per començar a canviar els nostres hàbits alimentaris no hi arribem “buits”, sinó que hi arribem amb una motxilla plena d’idees preestablertes, aprenentatges, preocupacions i creences. Aquesta motxilla, que hem anat omplint des de ben petits gràcies als hàbits familiars, les relacions socials i els mitjans de comunicació, ens haurà ajudat a crear unes expectatives sobre els canvis que haurem d’iniciar.

A part d’aquestes expectatives, quan arribem a la consulta d’un Dietista – Nutricionista també ens acompanya una part d’incertesa fruit del nostre desconeixement. Allò desconegut és atractiu, ens desperta la curiositat i ens atrapa. És per això que de vegades, quan ens plantegem un canvi d’hàbits alimentaris, esperem un discurs innovador, que no haguem sentit mai, que ens sorprengui i ens captivi. De vegades pensem que hi haurà un aliment miraculós que acabarà amb tots els nostres mals, o unes vitamines o suplements que ens ajudaran en el nostre procés. Altres cops pensem que haurem d’eliminar alguns aliments que hem llegit per la xarxa que no són bons o que haurem d’aprendre a menjar de forma alternativa i diferent.

Però resulta que la realitat és ben diferent i el canvi d’hàbits i les pautes que ens proposen no solen ser mai tan atractives, ni tan diferents, ni tan extraordinàries com pensàvem. Resulta que no hem de fer grans peripècies, ni comprar ingredients estranys, ni menjar cap per avall. És molt més senzill que tot això, i potser de vegades justament aquest és el problema.

No hi ha res misteriós ni màgic en l’aprenentatge d’hàbits saludables. De vegades ens dóna la sensació que si no fem coses extravagants i que ens capgirin el nostre dia a dia, no estem fent un canvi important. Res més lluny de la realitat. Els canvis, perquè siguin duradors, s’han d’adaptar al nostre estil de vida i la nostra forma de funcionar.

Per acabar d’entendre el que volem expressar amb aquest article, us proposem una comparativa. Imagineu una parella que fa temps que no es troba en el seu millor moment, hi ha moltes discussions i els dos senten que la seva unió trontolla. Per intentar salvar la relació decideixen marxar de vacances a Tailàndia un parell de setmanes. Pensen que en un entorn diferent i atractiu, desconnectant de la seva rutina diària, les coses poden millorar. I sí, aquelles dues setmanes són diferents, especials i divertides. Però arriba l’hora de tornar i recuperar el dia a dia, la casa, la feina i la convivència. Al cap d’unes setmanes de tornar de vacances els problemes tornen a aparèixer.

Doncs el mateix ens pot passar amb la nostra salut. Si fa temps que no ens trobem bé, no estem a gust amb el nostre cos o sabem que no ens estem alimentant de forma equilibrada, és possible que ens sentim atrets per solucions innovadores, ràpides i atractives. Les dietes miracle en serien un exemple. Però què passa? Igual que el viatge a Tailàndia és una mena de miratge en la relació, la solució màgica també ho serà per la nostra salut. No podem quedar-nos a viure a Tailàndia, com tampoc podem passar-nos tota la vida menjant únicament carxofes (per dir alguna cosa exagerada). Inevitablement haurem de tornar a la realitat, retornarem de Tailàndia a la nostra ciutat, i retornarem de la dieta “de moda” a l’alimentació que portàvem abans d’iniciar-la. I la llàstima és que no haurem après res i els problemes seguiran allà.

Si diposito totes les esperances en un viatge exòtic o en unes pastilles “cremagreixos”, en certa manera el que faig és traslladar la responsabilitat del canvi a factors que no depenen de mi, no estic atacant el problema de base. De vegades es fa difícil carregar amb tota la responsabilitat del canvi a les nostres espatlles, però aquesta és també la manera més saludable i reconfortant de cuidar-nos. Si el canvi prové del nostre aprenentatge i està adaptat als nostres gustos i rutines serà molt més senzill que l’incorporem per sempre a la nostra vida.

Així doncs, potser la millor estratègia seria fer front al problema de parella i no fugir, o en el cas de l’alimentació, ser realistes i valorar que quan volem canviar els hàbits ho hauríem de voler fer per sempre. Quan volem mantenir una manera de cuidar-nos que ens acompanyarà durant molts anys, aquesta ha de ser el més còmoda, natural, planera i senzilla possible.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies