
La consciència és un concepte molt ampli i extremadament complex de definir, tant és així que encara avui en dia són molts els científics que n’estan estudiant els seus límits i les seves característiques. La Neuropsicologia, la Psicologia Cognitiva, la Sociologia, la Filosofia o la Intel·ligència Artificial són algunes de les disciplines que dediquen part de la seva recerca a entendre una mica millor aquest fenomen. Un fenomen que ens permet, gairebé d’una manera màgica, estar desperts i adonar-nos d’on estem i qui som en tot moment, sensació que ens acompanya al llarg de tota la nostra vida.
Saber escoltar el nostre cos
Un dels elements més importants de la consciència és el nostre cos. El cos ens identifica, ens fa sentir qui som, ens transporta d’un lloc a un altre i ens permet relacionar-nos. El nostre cos comunica, expressa, sent plaer i sent dolor, interacciona amb altres cossos i amb tot allò que ens envolta. El nostre cos és, per tant, una eina imprescindible per conèixer-nos tant a nosaltres mateixos com al món en general.
Aquesta rellevància del cos, paradoxalment, no s’acaba de veure reflectida ens els hàbits i emocions de la societat occidental, que moltes vegades viu immersa en un sistema on prima el rendiment mental, la rapidesa, el raonament i l’estaticisme en detriment de les sensacions, la calma, les emocions i el moviment. Aquesta tendència es tradueix en una població força sedentària i poc conscient del seu cos, on les persones, immerses com estem en el nostre dia a dia, poc a poc deixem de prestar al nostre cos l’atenció que necessita.
Si aquesta desconnexió envers el nostre cos és molt gran i es manté molt de temps és probable que no ens acabem de sentir bé, podent experimentar símptomes com l’estrès, l’ansietat, la tensió muscular o el nerviosisme. Hem de tenir en compte que el cos és un gran indicador del nostre estat de salut i el nostre estat d’ànim i que, en el moment en el que no en som conscients o no li dediquem l’atenció adequada, estem també perdent la capacitat d’identificar com ens sentim, tant física com anímicament.
3 claus per tornar a connectar amb el nostre cos
Focalitzar l’atenció cap al nostre cos no és difícil però requereix, de la mateixa manera que passa amb qualsevol altre hàbit, una bona dosi de ganes i motivació. Algunes pautes que ens poden ajudar a redescobrir la nostra part corporal són:
– Mou-te: Tant se val si vas a caminar, al gimnàs, treus el gos a donar un tomb o vas a classes de tango. Escull aquella activitat que més t’agradi i que millor s’adapti a la teva rutina i sigues constant. Una de les formes més eficaces de tornar a connectar amb el nostre cos és precisament posant-lo en marxa.
– Escolta’t: De vegades estem tan centrats en les obligacions externes que ens oblidem de mirar-nos a nosaltres mateixos. Si dirigim la mirada cap endins enlloc de cap enfora ens serà més fàcil saber què volem, com ens sentim i què necessitem.
– Cuida’t: De la mateixa manera que cultivem la nostra ment estudiant, llegint o resolent problemes, és important també dedicar un temps a tenir cura del cos. Cuidar-nos amb una alimentació saludable, una activitat física adaptada als nostres gustos i capacitats i una rutina d’higiene agradable i reconfortant ens ajudarà a retrobar-nos amb el nostre cos.
L’important, en definitiva, és trobar un equilibri i no oblidar-nos que ment i cos es retroalimenten constantment, només cal que en siguem conscients.

Llicenciada en Psicologia (UB), Postgrau en Metodologia i avaluació en Psicologia Clínica i de la Salut (UAB), Postgrau en intervenció en Psicologia Clínica i de la Salut (UAB), Màster en Psicologia Clínica i Medicina Conductual (UAB), Màster d’investigació en Psicologia de la Cognició i la Comunicació (UAB), Postgrau en Psicoteràpia Integradora per l’IESP. Membre col·legiada en el Col·legi Professional de Psicòlegs de Catalunya (COPC, nº 17070) i estic acreditada com a Psicòloga General Sanitària pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.