
Errors freqüents quan volem fer un canvi d’hàbits
El que a molts de nosaltres ens ve al cap quan volem començar a canviar els nostres hàbits alimentaris sovint és el típic full Dina-4 amb la planificació setmanal dels menús penjat a la nevera amb un parell d’imants. Ens preguntem si passarem gana, si ens deixaran menjar de tot, si hi haurà dies que podrem menjar pasta, si tindrem un cheat day (o dia lliure), etc. Amb totes aquestes preguntes sense voler estem centrant el canvi d’hàbits únicament en el que menjarem i no ens adonem que, a part del menjar, quan fem un canvi alimentari i volem que aquest sigui durador, han de canviar moltes altres coses en el nostre dia a dia. El full a la nevera, si és que cal, és només una mínima part de tot el que suposa un canvi en l’alimentació.
Sobre el que no ens preguntem tantes coses és sobre tot allò que envolta els àpats i que no és purament el menjar. No ens solem plantejar si ens costarà compaginar els nous menús amb el nostre horari laboral, si tindrem temps per anar a comprar, com ens prepararem les carmanyoles que portarem cada dia a la feina… En definitiva, de vegades no acabem de ser conscients de l’esforç que comporta el canvi d’hàbits i de que aquest esforç va més enllà del que podrem o no podrem menjar.
Dedicar-li temps al canvi d’hàbits
Així doncs, si estem pensant en començar a cuidar la nostra alimentació un dels aspectes més importants que hem de tenir en compte i que moltes vegades oblidem és que sempre que iniciem un canvi d’hàbits li hem de fer lloc. És com quan volem reformar una habitació de casa nostra i comprem un moble sense haver mesurat l’espai que tenim disponible. Arribarem a casa i no hi haurà manera d’encabir aquell moble sense que la resta d’habitació ens quedi afectada. Si volem que el moble s’adapti correctament a l’habitació, el que haurem de fer abans d’anar a comprar-lo és mesurar quant d’espai tenim disponible, pensar quin to de fusta queda millor amb la resta de mobles i si aquell model ens serà còmode per realitzar la funció que ha de fer.
Doncs amb el canvi d’hàbits passa el mateix, i justament a això ens referim amb “fer-li lloc”. En el cas del canvi d’hàbits alimentaris el que ens toca fer és buscar l’espai en el nostre dia a dia, buscar temps real per dedicar als nous hàbits que volem incorporar i fer que aquests s’adaptin a la nostra rutina. A més, de la mateixa manera que quan reformem una habitació volem que aquesta sigui agradable i bonica, els canvis que incorporem quan comencem noves pautes de salut ens han d’agradar i fer sentir bé.
5 consells per a fer un canvi d’hàbits saludable alimentari
No serveix de res tenir un súper pla alimentari detallat per tots els dies de la setmana si jo realment no he fet espai en el meu dia a dia per poder portar a terme aquest pla d’una forma adequada. Així doncs, el primer que hem de fer quan decidim començar un canvi d’hàbits de salut és observar detingudament la nostra agenda i rutina habitual i començar a fer espais per dedicar a aquest canvi. Alguns consells que us poden anar bé:
- Fes una llista d’aquelles activitats noves que hauràs d’incorporar a partir d’ara en el teu dia a dia: Fer llista de la compra, anar a comprar el producte fresc, congelar, fer carmanyoles per la feina, caminar cada dia 30 minuts, etc.
- Agafa l’agenda i situa cadascuna de les activitats anteriors en un dia i hora aproximats.
- Valora si tots aquests canvis han modificat molt o poc la teva rutina anterior i si et sentiràs còmode amb ells. Si cal, pots anar incloent els canvis de forma gradual per tal d’adaptar-te millor a la nova rutina.
- Assegura’t que la nova organització et sigui còmode, no es tracta d’anar estressats per poder complir tots els canvis. Més val anar poc a poc però sentir-nos a gust.
- Procura que entre aquestes noves activitats n’hi hagi algunes que et facin sentir especialment bé. L’esport, la cura de tu mateix, la compra en un mercat de barri, cuinar com a desconnexió, cuinar amb música o radio… Per cadascú serà una activitat diferent.
Només així, fent que els canvis siguin còmodes, agradables i graduals, aconseguirem que es puguin mantenir en el temps i que quan mirem enrere pensem: Tant de bo m’hagués decidit a canviar abans!

Llicenciada en Psicologia (UB), Postgrau en Metodologia i avaluació en Psicologia Clínica i de la Salut (UAB), Postgrau en intervenció en Psicologia Clínica i de la Salut (UAB), Màster en Psicologia Clínica i Medicina Conductual (UAB), Màster d’investigació en Psicologia de la Cognició i la Comunicació (UAB), Postgrau en Psicoteràpia Integradora per l’IESP. Membre col·legiada en el Col·legi Professional de Psicòlegs de Catalunya (COPC, nº 17070) i estic acreditada com a Psicòloga General Sanitària pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.