Skip to content
Revista de Menja sa

6 consells per viure els àpats de Nadal sense sentiment de culpa5 min read

14 desembre, 2016
consells àpats nadal

Ja fa unes setmanes que es va donar el tret de sortida a l’època nadalenca. El Black Friday i  l’encesa de llums a la ciutat van avisar als més previsors que ja era hora de començar a comprar regals i a planificar els àpats. Així doncs, està clar que un dels aspectes més rellevants d’aquesta època de l’any és el consum, i no només parlem de comprar regals, sinó també de la compra i el consum de menjar.

Consells per a gaudir dels àpats nadalencs sense culpabilitat

Les tradicions nadalenques no s’entendrien sense els dinars i sopars amb familiars i amics. És inevitable que ens plantem a principis de desembre amb una agenda plena de compromisos i dates assenyalades que, de ben segur, aniran acompanyades de menjar. És per això que avui us proposem 6 consells per poder gaudir dels àpats nadalencs sense sentir-nos culpables.

 1. Decideix què serà important per tu aquests Nadals i què no ho serà: Està a les nostres mans decidir com volem passar aquestes dates i a què volem dedicar-hi més temps. Ara que encara falten alguns dies per trobar-nos del tot immersos en la voràgine nadalenca, pren-te una estona per pensar com vols passar els nadals aquest any. Fes una llista (mental o escrita) del que t’agradaria viure aquests Nadals, en què et vols centrar i sobretot, pensa en quines coses et faran sentir bé i com pots aprofitar al màxim aquests dies. Cadascú és diferent i té unes prioritats, així que és essencial que prenguis consciència del que per tu i només per tu signifiquen aquestes dates i com decideixes viure-les. Gaudir de la família, la parella o els amics poden ser objectius d’alguns de nosaltres, però també, i per què no, podem trobar temps per descansar i relaxar-nos, cuidar-nos, viatjar o fer activitats d’oci que potser en d’altres èpoques no ens podem permetre. Si fem aquest exercici, d’alguna manera ja estem posant els àpats a un segon pla. L’important no és tant què mengem, sinó amb qui i quan decidim compartir aquests moments. Si celebrem els Nadals d’acord amb el que nosaltres decidim, estarem més a gust i probablement el menjar no serà un factor que ens preocupi en excés, perquè estarem ocupats amb allò que realment ens fa sentir bé.
 1. No et prohibeixis aliments que t’agraden i que només menges en dates puntuals: Si comencem els Nadals prohibint-nos aliments és probable que l’acabem frustrats per no haver aconseguit la nostra fita i a més a més sentint-nos culpables. Quan deixem d’utilitzar la paraula “prohibit” deixem de sentir també l’ansietat per poder permetre’ns certs aliments i alhora som més capaços de decidir com i quan els menjarem. Per posar en pràctica aquest consell és bàsic que ens organitzem.
 1. Organitzar-nos durant els àpats: Hi ha certes dates en les que sabem que la tradició mana i els àpats són més complets i variats del que estem acostumats. A més a més, és normal que vulguem tastar-ho tot, ja que tot fa molt bona cara i l’amfitrió ho ha cuinat amb tota la seva il·lusió. Per tal de poder arribar als postres sense haver-nos de descordar el botó del pantaló el millor que podem fer és fer èmfasi en la quantitat. Si ens omplim amb el vermut ja anirem plens des de l’inici i realment no gaudirem de cada plat com es mereix. Per aconseguir-ho ens anirà molt bé practicar la ingesta intuïtiva.
 1. Practica la ingesta intuïtiva: Per fer-ho caldrà que t’entrenis en detectar els senyals de gana i sacietat i que els facis cas. És a dir, intenta menjar seguint el que et dicta el teu cos i fes-li cas també quan et diu que ja estàs prou ple. A més, és recomanable menjar de forma lenta, gaudint de cada aliment, la seva textura, gust i olor. És a dir, converteix el moment de menjar en un plaer.
 1. Encara que et pugui semblar una bona idea, no practiquis la tècnica de la compensació: Molts de nosaltres ens anticipem al que passarà i volem compensar un àpat que preveiem copiós amb una restricció prèvia. Per exemple, no esmorzem o esmorzem molt poc el dia de Nadal. Amb aquesta tècnica l’únic que aconseguirem és arribar a l’àpat de Nadal amb tanta gana que ens serà impossible controlar-nos i menjar de forma intuïtiva. La nostra senyal de gana estarà disparada i arrasarem amb el vermut només seure a la taula. Així doncs, és recomanable fer la resta d’àpats de forma habitual i en tot cas, si hem quedat molt plens del dinar, fer un berenar o un sopar una mica més lleugers, sempre seguint els nostres senyals de gana i sacietat.
 1. Els dies especials són especials justament perquè són dies puntuals: Hem d’acotar els torrons, bombons i polvorons als dies especials, d’aquesta manera els gaudirem més que si es converteixen en aliments que sempre tenim disponibles. Un bon consell per no excedir-nos amb el menjar durant aquestes festes és no allargar les festes més enllà del dia assenyalat. Si ha sobrat menjar, una bona tècnica seria congelar-lo i anar-lo traient poc a poc i més endavant, quan ens torni a venir de gust. Comprar porcions raonables de menjar si som nosaltres els amfitrions o no endur-nos les sobres de tots els sopars als que anem també és un bon consell per no trobar-nos a casa amb més menjar del que podem consumir. D’altra banda, tenir disponibles aliments com la fruita, la verdura o les llegums a casa evitarà també que sempre optem per aprofitar les sobres.

Amb aquests consells de ben segur gaudireu d’uns àpats de Nadal plens de bons moments i sense gota de culpa. Bones festes a tothom!

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies