
Ja fa unes setmanes que es va donar el tret de sortida a l’època nadalenca. El Black Friday i l’encesa de llums a la ciutat van avisar als més previsors que ja era hora de començar a comprar regals i a planificar els àpats. Així doncs, està clar que un dels aspectes més rellevants d’aquesta època de l’any és el consum, i no només parlem de comprar regals, sinó també de la compra i el consum de menjar.
Consells per a gaudir dels menjars de Nadal sense culpabilitat
Les tradicions nadalenques no s’entendrien sense els dinars i sopars amb familiars i amics. És inevitable que ens plantem a principis de desembre amb una agenda plena de compromisos i dates assenyalades que, de ben segur, aniran acompanyades de menjar. És per això que avui us proposem 6 consells per poder gaudir dels àpats nadalencs sense sentir-nos culpables.
- Decideix què serà important per tu aquests Nadals i què no ho serà: Està a les nostres mans decidir com volem passar aquestes dates i a què volem dedicar-hi més temps. Ara que encara falten alguns dies per trobar-nos del tot immersos en la voràgine nadalenca, pren-te una estona per pensar com vols passar els nadals aquest any. Fes una llista (mental o escrita) del que t’agradaria viure aquests Nadals, en què et vols centrar i sobretot, pensa en quines coses et faran sentir bé i com pots aprofitar al màxim aquests dies. Cadascú és diferent i té unes prioritats, així que és essencial que prenguis consciència del que per tu i només per tu signifiquen aquestes dates i com decideixes viure-les. Gaudir de la família, la parella o els amics poden ser objectius d’alguns de nosaltres, però també, i per què no, podem trobar temps per descansar i relaxar-nos, cuidar-nos, viatjar o fer activitats d’oci que potser en d’altres èpoques no ens podem permetre. Si fem aquest exercici, d’alguna manera ja estem posant els àpats a un segon pla. L’important no és tant què mengem, sinó amb qui i quan decidim compartir aquests moments. Si celebrem els Nadals d’acord amb el que nosaltres decidim, estarem més a gust i probablement el menjar no serà un factor que ens preocupi en excés, perquè estarem ocupats amb allò que realment ens fa sentir bé.
- No et prohibeixis aliments que t’agraden i que només menges en dates puntuals: Si comencem els Nadals prohibint-nos aliments és probable que l’acabem frustrats per no haver aconseguit la nostra fita i a més a més sentint-nos culpables. Quan deixem d’utilitzar la paraula “prohibit” deixem de sentir també l’ansietat per poder permetre’ns certs aliments i alhora som més capaços de decidir com i quan els menjarem. Per posar en pràctica aquest consell és bàsic que ens organitzem.
- Organitzar-nos durant els àpats: Hi ha certes dates en les que sabem que la tradició mana i els àpats són més complets i variats del que estem acostumats. A més a més, és normal que vulguem tastar-ho tot, ja que tot fa molt bona cara i l’amfitrió ho ha cuinat amb tota la seva il·lusió. Per tal de poder arribar als postres sense haver-nos de descordar el botó del pantaló el millor que podem fer és fer èmfasi en la quantitat. Si ens omplim amb el vermut ja anirem plens des de l’inici i realment no gaudirem de cada plat com es mereix. Per aconseguir-ho ens anirà molt bé practicar la ingesta intuïtiva.
- Practica la ingesta intuïtiva: Per fer-ho caldrà que t’entrenis en detectar els senyals de gana i sacietat i que els facis cas. És a dir, intenta menjar seguint el que et dicta el teu cos i fes-li cas també quan et diu que ja estàs prou ple. A més, és recomanable menjar de forma lenta, gaudint de cada aliment, la seva textura, gust i olor. És a dir, converteix el moment de menjar en un plaer.
- Encara que et pugui semblar una bona idea, no practiquis la tècnica de la compensació: Molts de nosaltres ens anticipem al que passarà i volem compensar un àpat que preveiem copiós amb una restricció prèvia. Per exemple, no esmorzem o esmorzem molt poc el dia de Nadal. Amb aquesta tècnica l’únic que aconseguirem és arribar a l’àpat de Nadal amb tanta gana que ens serà impossible controlar-nos i menjar de forma intuïtiva. La nostra senyal de gana estarà disparada i arrasarem amb el vermut només seure a la taula. Així doncs, és recomanable fer la resta d’àpats de forma habitual i en tot cas, si hem quedat molt plens del dinar, fer un berenar o un sopar una mica més lleugers, sempre seguint els nostres senyals de gana i sacietat.
- Els dies especials són especials justament perquè són dies puntuals: Hem d’acotar els torrons, bombons i polvorons als dies especials, d’aquesta manera els gaudirem més que si es converteixen en aliments que sempre tenim disponibles. Un bon consell per no excedir-nos amb el menjar durant aquestes festes és no allargar les festes més enllà del dia assenyalat. Si ha sobrat menjar, una bona tècnica seria congelar-lo i anar-lo traient poc a poc i més endavant, quan ens torni a venir de gust. Comprar porcions raonables de menjar si som nosaltres els amfitrions o no endur-nos les sobres de tots els sopars als que anem també és un bon consell per no trobar-nos a casa amb més menjar del que podem consumir. D’altra banda, tenir disponibles aliments com la fruita, la verdura o les llegums a casa evitarà també que sempre optem per aprofitar les sobres.
Amb aquests consells de ben segur gaudireu d’uns àpats de Nadal plens de bons moments i sense gota de culpa. Bones festes a tothom!

Llicenciada en Psicologia (UB), Postgrau en Metodologia i avaluació en Psicologia Clínica i de la Salut (UAB), Postgrau en intervenció en Psicologia Clínica i de la Salut (UAB), Màster en Psicologia Clínica i Medicina Conductual (UAB), Màster d’investigació en Psicologia de la Cognició i la Comunicació (UAB), Postgrau en Psicoteràpia Integradora per l’IESP. Membre col·legiada en el Col·legi Professional de Psicòlegs de Catalunya (COPC, nº 17070) i estic acreditada com a Psicòloga General Sanitària pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.