Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Conté o no gluten? Aquesta és la qüestió2 min read

la celiaquia

ins ara, per una persona amb celiaquia que anava a comprar a una botiga o supermercat convencional, llegir entre  els ingredients d’un aliment “fècula vegetal”, o en la seva etiqueta “pot contenir gluten”, suposava un pas enrere en l’elecció d’aquest producte. Davant el dubte valia més la pena evitar-lo.

Però, dins el Pla de Recolzament a les Persones amb Intolerància al Gluten, iniciat i promogut el març del 2008 pel Ministeri de Sanitat i Consum, i tal com i ja s’havia anunciat, comença l’any amb la publicació i entrada en vigor del nou reglament comunitari d’etiquetatge d’aliments sense gluten. En concret aquest reglament va entrar en vigor el passat dimecres 21 de gener.

Com indica l’AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició), que va ser qui va desenvolupar la proposta per aquesta nova normativa, aquest reglament suposarà un abans i un després en la vida dels celíacs, tot permetent ampliar el seu ventall de possibilitats en quant al cabàs de la compra es refereix, i a la despesa d’aquest. El fins ara dubtós contingut en gluten de molts dels aliments del mercat, obligava als celíacs a comprar productes específics, sovint importats, i moltes vegades molt més cars. Aquest pas endavant, diu el Ministeri de Sanitat i Consum, permetrà als celíacs estalviar fins un 30% la seva despesa en alimentació, donat que tindran a l’abast més del doble dels productes convencionals (actualment hi ha 4000 productes convencionals etiquetats com productes “sense gluten”, i es calcula que el 70% dels productes presents al mercat estan lliures d’aquest complex proteic).

Tot plegat serà gràcies a la proposta de posar límits a la quantitat de gluten permesa en els aliments perquè aquests siguin considerats com un producte sense gluten. Aquest límit s’estableix en 20 mg/kg de producte. És a dir, que des d’ara, es podrà etiquetar qualsevol producte o aliment convencional (no específic per celíacs), com a producte “sense gluten”, sempre que en la seva composició no hi hagi més de 20mg de gluten per kg de producte.

Alhora apareix una nova gamma de productes etiquetats com a aliments “amb molt baix contingut en gluten”, sempre que aquests no superin els 100 mg de gluten per kg de producte.

Així doncs estem d’enhorabona per un col·lectiu que sempre ha vist disminuïdes les possibilitats d’accés al mercat convencional, i l’obligació a recórrer a productes específics, bé per desconeixement del sector alimentari, bé per absència de legislació, amb el que això suposava per la butxaca i el temps de dedicació.

Esperem que aquesta iniciativa, o si més no similar, s’estengui a tot el llistat d’ingredients al·lergògens, que de la mateixa manera que ha passat fins ara amb els celíacs, segueix posant traves a les persones afectades d’al·lèrgies alimentàries.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies