Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Coquetes, tortitas o pancakes: beneficis, contraindicacions i receptes

Un dels esmorzars o postres més Internacionals són, sens dubte, les coquetes. Conegudes també com a pancakes, tortitas o pancakes, tot i que no només són per a aquests àpats del dia, ja que poden servir tant per dolç com per salat i si no, vegem tothom de possibilitats que ens brinden els pancakes.

Pancakes deriva de l’anglès pancake que significa pa de paella. És una coca plana o un pa pla, més o menys esponjós en funció de la recepta amb què s’elabori, que conté com a ingredients bàsics ous, farina i llet. En el format dolç, a més, contindrà sucre.

Com es diuen els pancakes a la resta del món

Amb petites variacions en la seva elaboració, i aplicables tant a plats dolços com salats, el panqueque es coneix al llarg del món de diverses maneres. Se’l pot anomenar pancakeb(EUA), hotcake (EUA), crepe (França), crepa (Mèxic), panqueca (Veneçuela), tortita (Espanya), filloas (Galícia), frisuelos (Astúries, Cantàbria i Lleó), arepuela (Colòmbia), gallette (Bretanya), scotch pancakes (Escòcia), palačinka (República Txeca, Sèrbia, Croàcia), palatschinken (Àustria), palatschinken (Àustria) (Bulgària) o palacsinta (Hongria), pfannkuchen (Alemanya), pannenkoeken (Holanda), blinís (Rússia, Bielorússia, Ucraïna, Polònia) o dorayaki (Japó).

Origen dels pancakes o tortitas

L’origen dels pancakes es remunta al poble cèltic de la regió de Bretanya, a l’oest de França. Aquesta recepta original va ser transformada pels romans convertint-los en la recepta Alita Dolcia, a força de farina, ous, llet i espècies i que servien regada amb mel. Des d’aquí la recepta es va estendre per tot Europa arribant a Àsia i a Amèrica, produint-se algunes derivacions a la recepta original, si bé, mantenint sempre la base amb els ingredients bàsics.

Quan se celebra el dia del panqueque

És tan apreciada aquesta recepta que fins i tot hi ha països que li dediquen un dia. És el cas, per exemple, de Gran Bretanya, Austràlia, Irlanda, Argentina o en algunes zones dels EUA.

A Gran Bretanya aquesta celebració es duu a termer Dimarts de carnaval. Originalment les famílies aprofitaven abans de l’arribada de la Quaresma per elaborar receptes amb els ingredients que després quedarien prohibits, com ara la mantega o els ous. Des de 1445 es va instaurar la tradició que les dones majors de 18 anys participin en una carrera amb davantal, mocador al cap i paella a la mà, ja que han de donar la volta a un panqueque amb la paella en iniciar la carrera i, de nou, en arribar a la meta.

Beneficis dels pancakes

El panqueque o tortita, en qualsevol de les seves variants, és un aliment energètic pel seu ingredient bàsic, la farina, font de midó, un carbohidrat complex. Els carbohidrats han de representar el 50% de l’energia que consumim diàriament. És important tenir en compte amb què acompanyem el pancakes, ja que, a més del possible contingut en sucre, acompanyaments com la nata, la mel, xarops o melmelades, converteixen aquesta deliciosa recepta en un plat a consumir de forma ocasional.

No obstant això, podem jugar amb l’elaboració de les coquetes per convertir-les en una recepta que, no només puguem consumir de forma més recurrent, sinó que a més a més puguin convertir-se en un aliat en patologies digestives, com ara gastritis o hèrnia de hiat, en què ens trobem molt limitats gastronòmicament i els panqueques ens poden brindar una mica de gaudi del paladar. Així, per exemple, podem substituir el sucre per fruita, com ara poma o plàtan ja siguin crus o cuits: són fruites de molt bona tolerància en cas de gastritis o d’hèrnia de hiat, que a més aportaran dolçor i humitat a la recepta, fent les delícies dels qui els provin.

Contraindicacions dels panqueques

La principal contraindicació dels panqueques té a veure amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries. Així doncs persones amb al·lèrgia als ous, a la proteïna de la llet de vaca o la proteïna bovina, amb al·lèrgia al blat o bé amb intolerància a la lactosa o que hagin de fer unadieta sense gluten, haurien d’optar per elaborar aquesta recepta canviant l’ingredient problemàtic. Així doncs, poden elaborar-se sense ou, amb beguda vegetal en lloc de llet, amb oli en lloc de mantega o amb farines sense gluten.

D’altra banda, els panqueques en la seva opció dolça contenen sucre. Així doncs, en cas de diabetis, intolerància o malabsorció a la fructosa, triglicèrids elevats o gastritis, serà preferible prescindir del sucre o bé optar per elaborar-los amb fruita, tal com proposem a les nostres propostes de receptes de panqueques. Compte amb el tipus de fruita en cas d’intolerància o malabsorció a la fructosa; en aquest cas és preferible optar per glucosa anhidra.

En cas de tenir triglicèrids i/o colesterol elevats, serà adequat eliminar la mantega de la recepta o bé substituir-la per un oli d’oliva.

Com fer coquetes

El primer que necessitem per fer una bona tortita és l’utensili més adequat. Una paella antiadherent, de poca profunditat i amb inclinació als costats per així poder retirar sense dificultat cada panqueque.

El pas següent és tenir la recepta perfecta.

Recepta tortitas

Per elaborar unes 12 tortitas necessitaràs:

• 200 g de farina de rebosteria

• 50 g de mantega

• 2 ous

• 300 ml de llet

• 30 g de sucre

• 15 g de llevat químic en pols

• 1 pessic de sal

Fondre la mantega i barreja-la amb la resta d’ingredients. Deixa reposar la massa uns 15-30 minuts i posa a escalfar una crepera o una paella antiadherent. Quan estigui calent, pinta-la amb una mica d’oli i fes una mica de massa. Quan comencen a generar-se foradets a la massa és el moment de capgirar-lo. Cuina per l´altra banda durant 1 minut més i ja pots retirar. Repetiu l’operació fins a acabar tota la massa. Serveix al gust.

Variants

Si bé hi ha tantes variants com països elaboren panqueques o altres receptes similars, la pròpia recepta de panqueques es pot elaborar de diferents formes. Vegem-ne algunes opcions.

Panqueques de poma i civada (sense sucre ni edulcorants)

Ingredients per a 8 unitats:

• 200 g de poma

• 200 g de civada mòlta o farina de civada

• 200 ml de llet

• 2 culleradetes de canyella

• 10 g de llevat químic en pols

• 1 pessic de sal

Elaboració

 1. Renteu i peleu la poma. Talla-la i cuina-la al microones a màxima potència durant 1 minut. Comproveu que hagi quedat tova.
 2. A la batedora tritura la poma cuita amb la resta d’ingredients.
 3. Deixa reposar la massa uns 15-30 minuts
 4. Posa a escalfar una crepera o una paella antiadherent. Quan estigui calent, pinta-la amb una mica d’oli i fes una mica de massa. Quan comencen a generar-se foradets a la massa és el moment de capgirar-lo. Cuina per l´altra banda durant 1 minut més i ja pots retirar. Repetiu l’operació fins a acabar tota la massa.
 5. Serveix al gust.

Panqueques de civada i formatge ricota

Ingredients per a 8 unitats:

• 200 g de formatge ricota

• 100 g de farina de civada

• 50 ml de llet

• 20 g de mantega fosa

• 40 g de sucre

•  2 culleradetes de canyella

• 10 g de llevat químic en pols

• 1 pessic de sal

Elaboració

1. Barreja tots els ingredients.

2. A la batedora tritura la poma cuita amb la resta d’ingredients.

3. Deixa reposar la massa uns 15-30 minuts

4. Posa a escalfar una crepera o una paella antiadherent. Quan estigui calent, pinta-la amb una mica d’oli i fes una mica de massa. Quan comencen a generar-se foradets a la massa és el moment de capgirar-lo. Cuina per l´altra banda durant 1 minut més i ja pots retirar. Repetiu l’operació fins a acabar tota la massa.

5. Serveix al gust.

Bibliografia

Pérez Porto, J., Merino, M. (23 de maig de 2019). Definición de panqueques – Què és, Significat i Concepte. https://definicion.de/panqueque/

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies