Skip to content
Revista de Menja sa

Què és el counseling nutricional?3 min read

17 desembre, 2014
counseling nutricional

El Counseling nutricional és una intervenció terapèutica que combina les disciplines de la nutrició i la psicologia. Ambdues disciplines són tant una ciència com un art i el counseling nutricional combina ambdues per transformar la teoria en pràctica i la ciència en art. Aquesta habilitat requereix coneixements en nutrició, en biologia, en teories del comportament i de la personalitat, a més d’unes bones habilitats terapèutiques.

Com em pot ajudar el counseling nutricional

La intervenció del counseling nutricional es focalitza tant en els nutrients, els aliments i els seus efectes com en el nostre estil de vida, les nostres emocions i en com experimentem l’acte de menjar. Té en compte aspectes com a nostres preferències alimentàries, les nostres creences sobre la salut i l’alimentació, el nostre estil de vida (disponibilitat horària, entorn familiar, recursos i possibilitats que ofereix el nostre mitjà), les nostres condicions biològiques i les nostres característiques psicològiques tals com a nostres emocions, les nostres motivacions i expectatives, les nostres preocupacions i com reaccionem davant l’estrès. Tots aquests factors influeixen en els nostres comportaments alimentaris. El paper d’un counselor nutricional és conjugar tots aquests elements amb la finalitat d’ajudar al pacient a reconèixer els seus reptes i ajudar-ho a trobar i instaurar nous patrons de comportament que li proporcionin un nou i més saludable estil de vida.

Qui pot realitzar counseling nutricional

Per a qui pot ser útil una intervenció de counseling nutricional? Per a totes aquelles persones que vulguin fer un canvi en els seus hàbits alimentaris per millorar i potenciar la seva salut o per a totes aquelles persones que, per alguna condició mèdica, biològica o per demandes puntuals de l’ambient, requereixin un canvi en els seus hàbits alimentaris com pot ser durant l’embaràs, en períodes de molta activitat física i/o intel·lectual, persones que tenen problemes cardiovasculars, hipertensió, diabetis, malalties del ronyó, obesitat o altres condicions mèdiques.

Recents recerques, publicades en revistes científiques de l’àmbit mèdic, indiquen que aquesta aproximació terapèutica, que contempla tant els aspectes nutricionals com els psicològics, produeix excel·lents resultats quant a l’adherència a les pautes alimentàries resultant en millores significatives en marcadors biològics i comportamentals de salut. Els estudis publicats indiquen que aquest tipus d’intervenció també s’ha mostrat més eficaç que altres intervencions, en aquells casos que requereixen pautes dietètiques complexes que són difícils d’adaptar al món real de la persona.

Qui pot exercicir el counseling nutricional

I, per finalitzar Quins professionals poden realitzar una intervenció de counseling nutricional? Aquesta aproximació terapèutica la pot realitzar un/a dietista-nutricionista format en psicologia, un/a psicòleg/oga especialista en alimentació i una altra combinació perfecta és un/a dietista-nutricionista i un/a psicòleg/oga fet que treballin en col·laboració per combinar ambdues disciplines, probablement aquesta sigui la millor combinació atès que la intervenció serà molt més completa.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies