Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Errors per a baixar de pes. Falses creences.3 min read

consulta-dietista

En moltes ocasions els dietistes-nutricionistes ens trobem amb que els pacients que arriben a la nostra consulta poden tenir certes idees o creences sobre com es gestiona una consulta de nutrició o com ha de ser el procés de pèrdua de pes.

Aquest tipus de creences, en la majoria dels casos, no són reals i poden suposar un obstacle a l’hora d’adherir-se a un tractament dietètic.

Llistat d’errors per a baixar de pes

Avui anem a veure les més habituals:

 • Per aprimar haig de fer dieta durant un temps fins que perdi els quilos que em sobren: Quan pensem a fer una dieta “tradicional” sol venir-nos al capdavant la idea de menjar poc durant X temps fins que aconseguim que la bàscula marqui la xifra que considerem.  Aquest enfocament a curt plaç sol donar com a resultat que es recuperi fàcilment el pes perdut donat que no s’ha acompanyat d’un procés de reeducació nutricional. Si necessitem baixar de pes, l’ideal és iniciar un canvi d’hàbits que puguem mantenir de forma permanent.
 • Cada vegada que vaig a la consulta de nutrició m’haig de pesar per saber si ho estic fent bé: Aquesta és una idea molt generalitzada. Quan una persona acudeix a un DN ho fa pensant que el seu objectiu final és un nombre de quilos determinat. La realitat és que fixar el pes com a únic objectiu sol generar molta frustració. El baixar o no de pes està influït per tants factors que,  encara que tinguem la sensació de que ho hem fet molt bé, la baixada de pes pot no ser l’esperada i això pot generar  una pèrdua de motivació.  Recordeu que el pes ha de ser la conseqüència dels bons hàbits, no l’objectiu final.
 • L’important per perdre pes és menjar menys del que es gasta, no importa tant el tipus d’aliments com les calories totals: L’enfocament de “menys plat i més sabata” es queda molt curt i a llarg termini no funciona. És important entendre que no es tracta de menjar menys sinó de menjar millor. Una caloria no és igual si prové d’una poma que d’una galeta.
 • Si faig bé la dieta tota la setmana, el dissabte puc menjar pizza o hamburguesa: En aquest pensament es reflecteix una conducta molt comuna que és utilitzar el menjar “insà” com a premi. Si contínuament fem l’associació que el menjar “sa” és una obligació i un avorriment i que el menjar “insà” és el premi és difícil que aconseguim gaudir portant una alimentació saludable.
 • La gent que està prima pot menjar el que vulgui perquè no engreixa: és important entendre que estar prim no implica estar sa. El menjar processat carregat de sucres, farines refinades, additius, sal i greixos de baixa qualitat impacten tant en la salut de les persones primes com les quals tenen sobrepès. Algú podria pensar que una persona prima pot consumir tot l’alcohol que vulgui perquè total no engreixa? No, perquè sabem que l’alcohol és perjudicial per a la salut. Doncs amb el menjar ultraprocesat passa igual, no és sana per a ningú.
 • Si vull aprimar haig de prioritzar els aliments light: Un producte es pot etiquetar com light si té un 30% menys de calories que el producte original. Com hem dit abans, el nombre de  calories no és tan important com d’on procedeixen. Un pastisset   o unes patates fregides light seguiran sent productes molt processats i de baixa qualitat independentment del nombre de calories totals.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies