Aprofitant-ne la temporada, et proposem una recepta amb pèsols com a ingredient principal. Que vagi de gust!
Ingredients (Per a 4 persones)
- 400 g de pèsols congelats
- 1 litre de brou de verdures suau o aigua
- 5 cullerades soperes de flocs de civada
- Llavors de sèsam negre
- 40 g de menta fresca
- 200ml d’oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre acabat de moldre
Elaboració:
1. Posa el brou de juntament amb els flocs de civada i cou uns 5 minuts
2. Introdueix els pèsols congelats al bol de la batedora, afegeix el brou anterior calent per sobre per escaldar i tritura immediatament. Aquest pas és important per mantenir el verd de la clorofil·la
3. Salpebra al gust i serveix la crema decorada amb unes llavors de sèsam negre i l’oli de menta
Per elaborar l’oli de menta fresca:
1. Posa els 200 ml d’oli d’oliva en un recipient de vidre i introdueix els 20g de menta fresca
2. Deixa reposar 24 hores i canvia les fulles de menta pels 20 g restants
3. Deixa reposar 24 hores i cola-ho i reserva-en un pot de vidre on no li doni la llum per usar quan ho necessitis
Valoració nutricional per a 1 persona:
Taula nutricional | Energia (Kcal) | Proteïnes (g) | Hidrats de Carboni (g) | Greixos (g) | Fibra (g) | Sodi (mg) | Colesterol (mg) |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Valoració nutricional | 315 | 9,5 | 26,2 | 17,5 | 7,1 | 4,5 | 0 |
%RDA | 16% | 13% | 10% | 26% | 28,4% | 0,2% | 0% |
*Les RDA fan referència a les recomanacions nutricionals diàries per una dieta equilibrada per adult. Els % són orientatius, ja que hi ha RDA que poden variar d’una persona a l’altra
Comentari dietètic:
A diferència d’altres cereals com el blat o l’arròs, la civada s’acostuma a consumir integral, el què fa incrementar el contingut en fibra dels plats que la continguin.
Els pèsols, que en aquesta recepta s’utilitzen congelats, i per tant són frescos o tendres i no secs, estarien en aquest cas, nutricionalment parlant, a mig camí entre un llegum i una verdura. Encara que botànicament pertanyen a la família de les lleguminoses, al consumir-se tendres, nutricionalment són més semblants a una verdura. Destaca, del pèsol, el seu contingut en vitamina B1 o tiamina.
Els minerals més destacats en aquest plat són el potassi, el magnesi, el calci i el ferro. El primer és un mineral molt present en el nostre cos i molt estès en els aliments. Juntament amb el sodi participa en l’equilibri de les membranes cel·lulars. El potassi (i també el sodi i el clor) es perden principalment a través de la suor i de l’orina. Així, en situacions en què hi hagi pèrdua excessiva de líquids hem d’assegurar la seva reposició. La major part del magnesi corporal es concentra en els nostres ossos, juntament amb el calci i el fòsfor. Participa en el funcionament d’alguns enzims i en la contracció muscular, entre altres. El calci, gran representant dels nostres ossos i dents, està implicat també en la funció muscular. El calci i el ferro, en aquest cas, s’absorbeixen en poca quantitat per ser d’origen vegetal.

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic; Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels aliments per la Universitat de Vic; Postgrau en Nutrició Humana i Dietètica Materna infantil per l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Joan de Déu i Màster en Comunicació i Gastronomia per la Universitat de Vic.
Sóc membre col·legiada en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) (CAT000273).