Skip to content
Revista de Menja sa

La dieta astringent2 min read

8 febrer, 2017
dieta astringent

a gastroenteritis és una malaltia freqüent durant la infantesa, per com es defineix?

Què és la gastroenteritis?

Sol ser causa d’una infecció vírica o bacteriana i es cura per sí mateixa al cap d’uns dies. Es caracteritza per la presència de diarrea acompanyada a vegades de vòmits, dolor abdominal i febre. Popularment, davant d’un procés de gastroenteritis, s’ofereixen al malalt aliments considerats astringents, com l’arròs bullit, la poma al forn, el plàtan o el pa torrat, per tal d’afavorir la recuperació del intestí millorant la consistència i reduint el nombre de les deposicions.És recomanable realitzar dieta astringent? Quins beneficis té?

Però malgrat la seva popularitat, la dieta astringent no aporta els beneficis que se li atribueixen, i al tractar-se de dietes de baix valor nutricional i poc apetitoses poden comprometre l’equilibri alimentari, afectar de forma negativa al sistema immunitari i dificultar la recuperació de l’aparell digestiu.

 Per això els experts* recomanen mantenir una alimentació saludable i respectar la gana del malalt (que acostumarà a sentir-se inapetent i a preferir aliments poc elaborats i en petites quantitats.)

Es desaconsellen:

 • Els aliments rics en sucres: sucs de fruites (també el de poma), galetes, xocolata, refrescos i productes de pastisseria
 • Els aliments molt greixosos: fregits, snacks i productes de pastisseria
 • Els aliments rics en fibra insoluble: llegums i cereals integrals
 • es begudes amb cafeïna i les begudes amb alcohol

Què menjar si tinc gastroenteritis

Però la principal recomanació per al tractament de la gastroenteritis, juntament amb el repòs, és  l’aportació adequada de líquids, ja que tot i que acostuma a ser un procés lleu, les diarrees i vòmits poden presentar una complicació greu: la deshidratació.

Aquesta pèrdua d’aigua va acompanyada de pèrdua d’electròlits. Davant un procés de gastroenteritis lleu és suficient la ingesta d’aigua, però en els casos de diarrees o vòmits abundants, cal compensar les pèrdues mitjançant solucions de rehidratació oral, fórmules farmacèutiques preparades amb les concentracions adequades d’electròlits (Sodi, potassi i glucosa). No són recomanables les begudes isotòniques com l’Aquarius, ja que les concentracions d’electròlits en aquestes begudes no s’adapten a les pèrdues originades per la diarrea i els vòmits.

*Centres pel Control i la Prevenció de Malalties(CDC). Societat Espanyola de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició (SEGHNP). Associació Espanyola de Pediatria (AEP)

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies