Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Funcionen les dietes DETOX?3 min read

la dieta detox

ada vegada son més les empreses que ens venen la necessitat de practicar “dietes desintoxicants” basades en el dejuni, combinat amb la ingesta de “batuts de fruites i/o verdures” o altres productes com el xarop d’auró. Ens argumenten la necessitat de purificar el nostre cos i netejar-lo de toxines, atorgant a aquest tipus de tractament propietats gairebé màgiques, prometent pèrdues ràpides de pes, retorn a la joventut i solució a un nombre infinit de problemes de salut (astènia, migranyes, estrenyiment……)

Però, és cert que cal desintoxicar-nos?

Una toxina és una substància química o verí que té efectes nocius i que pot arribar al nostre organisme provinent dels medicaments, del tabac, dels aliments o de l’aigua contaminats per bactèries, de substàncies químiques utilitzades per optimitzar els cultius, del processament dels aliments, de l’aire i de l’aigua per contaminació ambiental, etc. Ara bé, el nostre organisme ja està preparat per a processar aquest tipus de substàncies des del fetge i per eliminar-les a través de l’orina, la femta, la suor i la respiració.

Es cert que estils de vida poc saludables (l’hàbit de fumar, l’excés de begudes alcohòliques i d’aliments processats, l’abús de medicaments) sobrecarreguen el nostre metabolisme de substàncies nocives, que a la llarga, poden originar problemes greus de salut. Això no vol dir que uns dies de dejú i de batuts verds puguin compensar els mals hàbits i substituir un estil de vida saludable. No t’enganyis!

Malgrat les connotacions de depuració i neteja que s’atorga a les dietes detox, aquestes ni afavoreixen el funcionament hepàtic ni acceleren la eliminació de toxines sinó tot el contrari. [bctt tweet=”Les dietes detox ni afavoreixen el funcionament hepàtic ni acceleren la eliminació de toxines.”]

Privant al nostre organisme dels nutrients i energia que aquest necessita, el que fem és accelerar vies metabòliques per a l’obtenció d’energia, que ocasionen residus nocius i que posen en risc la nostra salut. Resulta paradoxal tenint en compte que el que ens prometen és justament el contrari!

Es un bon mètode per perdre pes?

Imagina’t que durant unes setmanes, el teu cap decideix reduir-te el sou dràsticament. Què faràs? Gastaràs més o menys? Segur que realitzaràs les teves compres estalviant al màxim! I que et sembla que fa el nostre organisme si li reduïm la ingesta d’energia i nutrients? Exacte,reduir la despesa. Realitzarà les seves activitats bàsiques amb el mínim de consum energètic.

ompte doncs amb els dejunis i les dietes restrictives, que acostumen el cos a l’estalvi i fan que cada cop necessitem més restricció per perdre pes.

No et deixis aclaparar per les dietes detox malgrat les connotacions de depuració, purificació i neteja que se’ls hi atorga, no tenen fonament científic. Aposta per l’alimentació saludable i ofereix al teu cos els nutrients i energia que necessita. Es la millor manera per   ajudar-lo a processar i eliminar “toxines”.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Related Posts

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà.

  Comments (2)

  Hola,
  Primer de tot felicitar-vos per la feina que feu amb la revista, és molt interessant i sempre aprens alguna cosa nova.
  Tinc un dubte i voldria consultar-vos-ho a veure si em podeu ajudar. Jo em faig la llet d’avena a casa amb copos d’avena, faig bullir la llet i després hi afegeixo l’avena i ho trituro amb la batedora i després ho colo. La meva companya té la seva parella que és dietista a Canaries i aquest em va dir que no ho feia be, perquè la llet d’avena l’havia de bullir amb el gra d’avena com a mímin 1 hora i no en copos, perquè això a l’intesti a la llarga no li anava bé perquè l´estomac necessitava menjar cuit i no cru, em va posar l’exemple dels sigrons que els cuem. Hem podeu dir si ho faig malament?.
  Gracies

  Respon

  Hi ha diferents tècniques i teories sobre La preparació dels batuts de cibada. Hi ha qui prefereix coure el gra previament i hi ha qui la prepara amb el gra cru. També pots utilitzar directament la cibada en flocs tal com fas tu. Nutricionalment no canvia gaire. No hi ha cap raó de pes per a que canviis la teva manera de fer. Això si, has de procurar seguir unes pautes d’higiene estrictes ja que el batut de cibada es força ric en sucre i per tant fàcil de que s’hi puguin reproduir bacteris.

  Respon
  Aviso de cookies