
L’embaràs és una etapa delicada i important a la vida, en què la mare pateix canvis en molts aspectes de la seva vida, per la qual cosa s’ha de tenir especial cura en els estils de vida, i ajudar a tenir una bona salut tant física com mental.
Entre els molts canvis que es produeixen en la dona, trobem l’alimentació, ja que poc a poc comença a mantenir un altre organisme més dins d’ella, per això és important conèixer les pautes dietètiques que cal seguir per complir els objectius nutricionals necessaris.
Canvis que es produeixen en el cos de la mare
Durant l’embaràs, també es produeixen molts canvis en el cos de la futura mare. Les dones experimenten aquests canvis de manera diferent, hi ha qui més i hi ha qui menys. La següent és una llista de canvis i símptomes que es podrien presentar durant el primer trimestre:
- Les glàndules mamàries augmenten de mida
- Les arèoles de la dona s’engrandeixen i s’enfosqueixen
- Les venes són més prominents a la part superficial de les mames.
- L’úter està en creixement i comença a pressionar la bufeta de la dona, cosa que genera la necessitat d’orinar amb més freqüència.
- En part a causa de l’augment d’hormones, una dona embarassada pot experimentar canvis d’humor i d’irritabilitat
- És possible que la mare pateixi constipació, ja que l’úter en creixement fa pressió sobre el recte i els intestins.
- La contracció muscular als intestins, que ajuda a moure els aliments a través del tracte digestiu, comença a ser més lenta a causa dels alts nivells de progesterona. Això, alhora, pot ocasionar acidesa, indigestió, constipació i gasos.
- És possible que senti que la roba li queda més ajustada al pit i la cintura, ja que comença a créixer la mida per donar espai al fetus en creixement.
- Una dona pot experimentar fatiga per la demanda física i emocional de l’embaràs.
- El volum cardíac augmenta en aproximadament un 40-50 per cent des de l’inici al final de l’embaràs
Com es desenvolupa el nadó
Després de la concepció, el nadó comença un període de canvi conegut com a etapa embrionària. Aquesta etapa s´estén des de la cinquena fins a la desena setmana d’embaràs. Durant aquesta etapa, el nadó es diu embrió.
A continuació es mostren alguns dels aspectes més destacats que tenen lloc durant l’etapa embrionària.
- Sistema nerviós. És una de les primeres coses que es desenvolupen. Inclou la formació del cervell, la medul·la espinal i els nervis del nadó.
- Cor Al principi, el cor no batega, però aviat comença a bategar ia bombar una forma primitiva de sang.
- Rostre. Els trets facials del seu bebè comencen a prendre forma.
- Braços i cames. Al principi, els braços i les cames del seu nadó comencen com a petits brots que surten dels costats de l’embrió. Amb el temps, es convertiran en els dits de les mans i dels peus del nadó.
- Òrgans sexuals. Es formen les cèl·lules dels òrgans sexuals, però encara és massa aviat per saber amb una ecografia si el seu nadó és una nena o un home.
- Músculs i moviment Els músculs es desenvolupen i l’embrió es comença a moure.
Després de l’etapa embrionària, comença l’etapa fetal i el nadó es diu fetus. Aquesta etapa s’estén des de l’onzena setmana fins al naixement.
Les nàusees i vòmits durant l’embaràs
Les nàusees de l’embaràs són molt comunes. La majoria de dones embarassades tenen almenys algunes nàusees i prop d’una tercera part presenta vòmits.
Les nàusees de l’embaràs no afecten el nadó de cap manera, llevat que es perdi pes, com passa amb el vòmit intens.
Àcid fòlic
L’àcid fòlic (o folat) és la vitamina B9, que es troba principalment als vegetals verds foscos, com el bròquil i l’espinac, als llegums, com els fesols o les arvejas, i als cereals enriquits.
Quins són els beneficis de l’àcid fòlic?
Les dones embarassades o que estan intentant quedar embarassades haurien de consumir almenys 400 micrograms (0,4 mil·ligrams) d’àcid fòlic diàriament abans de la concepció i almenys tres mesos després de quedar embarassades. Els estudis demostren que això redueix significativament el risc que un nadó tingui defectes del tub neural, que són deformacions que impedeixen el desenvolupament complet del cervell i la medul·la espinal.
Aportació de Iode
La dieta normalment ja és pobra en iode, i més amb un embaràs on cal alimentar 2 organismes en un. Per això cal consumir aliments enriquits amb iode, és aconsellable utilitzar sal iodada a l’hora de condimentar els aliments.
Durant l’embaràs i la lactància cal un suplement extra de Iode (almenys 200 micrograms/dia en forma de iodur potàssic).
Exemple menú d’un dia
Durant el primer trimestre l’augment de calories que cal consumir és mínim, aproximadament unes 150 kcal més al dia. Tot i això, és important començar a incloure en els menjars ingredients saludables, ja que una bona nutrició de la mare permet que el procés de formació dels òrgans del fetus evolucioni de forma correcta
Algunes idees per elaborar un menú durant aquest trimestre són:
- Esmorzar: fruita del temps o suc de cítrics, torrades o biscots integrals, llet o te
- Mig matí: Fruita, iogurt o un got de llet
- Menjar: amanida variada de brots verds, pasta, arròs o llegums, carn baixa en greix amb guarnició cuita
- Berenar: galetes, biscots o fruita del temps
- Sopar: sopa, verdures, peix, ous o macedònia de fruita
Aquestes pautes són generals. Si vols fer una dieta per a l’embaràs personalitzat recomanem que acudisques al teu nutricionista de confiança.
Bibliografia
Stanford Children’s Health. (n.d.). Retrieved June 15, 2022, from https://www.stanfordchildrens.org/es/topic/default?id=first-trimester–85-P04316
Dieta para embarazadas, ¿qué puedo comer durante el embarazo? (2021, December 13). Escuela Clínica y de Ciencias de La Salud. https://escuelaclinica.com/dieta-para-embarazadas-gestacion/
El ácido fólico y el embarazo (para Padres). (n.d.). Nemours KidsHealth. Retrieved June 15, 2022, from https://kidshealth.org/es/parents/folic-acid.html
Náuseas del embarazo: MedlinePlus enciclopedia médica. (n.d.). Retrieved June 15, 2022, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003119.htm
staff, familydoctor. org editorial. (2009, October 1). El desarrollo de su bebé: El primer trimestre. Familydoctor.Org. https://es.familydoctor.org/el-desarrollo-de-su-bebe-el-primer-trimestre/

La revista de Menja sa és una revista online d’alimentació saludable formada per un equip expert de Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.