Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

La tradició de Dijous Gras

botifarra ou

Conscients de les dates que s’acosten recuperem un article que vam escriure fa unes temporades on us expliquem què és el Dijous gras, com comença la quaresma i tot el que envolta aquests dies d’abstinència. Un esdeveniment  religiós que va acompanyat de tradicions gastronòmiques molt arrelades a casa nostra.

Què podem menjar en Dijous Llarder i què podem menjar en quaresma

Abans que arribi el temps d’abstinència de la Quaresma, el Dijous Llarder ens permet menjar tot allò que després, litúrgicament, estarà prohibit. Aquesta és la reminiscència dels greixosos àpats que teninen lloc quan, per Quaresma, l’abstinència era obligada per tothom. Actualment mantenim la tradició d’aquesta festa gastronòmica, on els protagonistes dels àpats són els ous i la carn de porc: butifarra d’ou, truita de butifarra, coca de llardons, i totes les possibilitats on, aquests dos productes hi siguin presents.

Diferents noms per Dijous llarder

El Dijous Llarder, també conegut com Dia de l’ou o Dia de la Truita, Dijous Gras o Dijous llarder, marca l’inici del Carnestoltes, la batalla entre aquest rei de la gresca i la disbauxa amb la vella Quaresma, aquesta senyora amb un bacallà a la mà i 7 peus que marquen el temps que falta fins  Diumenge de Rams. Finalment guanya la vella Quaresma just el Dimecres de Cendra, i s’imposa el control, la calma i els àpats frugals.

Antigament hi havia 3 dijous previs al Carnestoltes, coneguts com els 3 dijous Gormand: Dijous dels compares, Dijous de les comares i finalment, Dijous gras. Els dos primers consistien en convits a àpats suculents que es feien, respectivament, els padrins i les padrines.Actualment només ens queda el Dijous Gras, però no per això ha perdut la seva importància. És un dia marcat pels àpats tradicionals, ja siguin familiars o de convit. Es fan concursos de truites, les escoles surten a fer àpats de germanor on, normalment, es mengen entrepans de truita i butifarra, i en moltes localitats es fan aplecs gastronòmics i activitats festives.

On celebrar Dijous llarder

Alguns exemples:

 • A Vilanova i la Geltrú es fa la Merengada, que consisteix en sortir al carrer (principalment els nens i nenes) i es fa una batalla de merenga, producte de llarga tradició en aquesta localitat. A més a més és típic aquest dia realitzar una xatonada popular.
 • A Aldover, es fa un dinar de germanor amb la fogasseta, un pa rodó que couen expressament els forns de la vila, amb truita de carxofes, alls tendres i llonganissa.
 • A Vic la celebració dura 3 dies, amb tot d’activitats relacionades amb el Dijous Gras.
 • A Amposta és típic menjar-se un entrepà de truita amb salsitxes. És el que ells anomenen enjardar.

No oblidis que és un dia d’excessos en greix i en sal, ja que les botifarres i els llardons en van plens. Els diabètics no oblideu acompanyar-ho amb una mica de pa, ja que són menges totalment proteïques i, com ja he dit, greixoses. Si tens colesterol o triglicèrids, o fas una dieta hipocalòrica, sigues caut amb les quantitats i torna a una alimentació equilibrada a l’endemà. Si has de fer una dieta pobre en greix per problemes estomacals, intestinals o hepàtics, et recomanem que siguis moderat amb el farcit de la truita i que triïs coccions alternatives. Per exemple, si vols fer una truita de patates et recomanem que en comptes de fregir el tubercle, el coguis dins el microones. T’estalviaràs molt d’oli i digestions pesades. I que vagi de gust!

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies