
“Tinc sobrepès perquè tinc retenció de líquids”. Aquesta frase és habitual entre les persones que pensen que l’excés de greix és en realitat retenció de líquids, i ho pensen perquè potser els hi han dit alguna vegada, a ells o a algun conegut, quan han acudit a un centre “especialitzat en la pèrdua de pes”.
Per a què serveixen els diürètics
Si prenem diürètics, farem molt pipi, i com a conseqüència perdrem pes i volum. Objectiu aconseguit? No, ni de bon tros, perquè el que ens sobra quan tenim sobrepès o obesitat no és l’aigua, sinó el greix. I encara que, a vegades s’atribueix un poder “crema-greix” a alguns diürètics, aquesta atribució és totalment falsa!
La retenció de líquids és habitual en algunes patologies renals, cardíaques o hepàtiques. Per tant, si creus o et diuen que retens més líquids dels que hauries, el que has de fer és anar al metge. Ell serà el que et receptarà, si és necessari, el diürètic que més et convingui.
Què són els diürètics
Podem trobar múltiples productes diürètics en forma de pastilla o d’infusions. Alguns provenen de fonts naturals (“dent de lleó”, “cua de cavall”, “extractes de carxofa, pinya, nabius, etc.) i altres són sintètics (manitol, amilorida, furosemida,etc). Els venen en farmàcies, herbolaris, centres d’estètica, o en els mateixos centres “especialitzats en pèrdua de pes” on els recomanen.
Riscos dels diürètics
Cal tenir en compte que el consum freqüent d’aquest productes comporta riscos per a la salut. Poden provocar deshidratació, hipotensió, alcalosis entre altres alteracions i com a conseqüència poden aparèixer múltiples símptomes que poden ser més o menys greus: sequedat de boca, alteracions gastrointestinals, convulsions, confusió, dolors i rampes musculars, arítmies, etc.
L’ús del diürètic per perdre pes?
Quan el nostre objectiu és perdre pes (sense tenir en compte què és el que perdem), l’ús de productes diürètics no requereix esforç i comporta una pèrdua de pes ràpida i fàcilment reconeixible, ja que va acompanyada d’una important pèrdua de volum.
En canvi, per reduir el nostre percentatge de greix corporal (objectiu que hauria de tenir qualsevol intent de pèrdua de pes) només hi ha una alternativa possible: procurar una alimentació saludable i practicar algun tipus d’activitat física, és a dir, fer un esforç per fer canvis en el dia a dia que em permetin organitzar adequadament l’alimentació i trobar temps per fer exercici. La pèrdua de pes, en aquest cas, és més lenta i menys perceptible. A canvi obtindrem altres millores menys tangibles com millorar el son, anar al bany amb regularitat, sentir-nos mes energètics, estar de millor humor, etc. .
La necessitat de complir els nostres desitjos amb el mínim temps i esforç possible, fa que a vegades preferim enganyar-nos veient baixar quilos a la bàscula. Ens fa sentir bé encara que sigui per uns dies (ja que el pes es recupera en poc temps).
Però, en lloc de prendre diürètics, és millor que encaris amb ganes i valentia la necessitat de canviar el teu estil de vida. Quan ho aconsegueixis formarà part de la teva vida i ja no et suposarà un esforç, podent així mantenir els resultats per sempre. T’asseguro que l’esforç val la pena !!
Si el que necessites és aprimar-te t’aconsellem que et posis en mans d’un Dietista-Nutricionista que et pugui fer una dieta per perdre pes de forma sostenible i saludable.

Dietista-Nutricionista, diplomada per la Universitat de Barcelona el 2003 i postgraduada per la UAB en el tractament de la Obesitat i Trastorns de la Conducta Alimentaria. Formació especialitzada en alimentació infantil a través del curs d’extensió universitària de la UB en alimentació i nutrició en la infància. Educadora en el tractament de l’obesitat mitjançant el programa “Nens i adolescents en moviment” de la Vall d’Hebron i membre del grup de treball “alimentació durant la gestació i la primera infància” del col·legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya, del qual soc membre amb el número CAT000506.