Skip to content
Revista de Menja sa

El carbassó: propietats, beneficis, contraindicacions i receptes7 min read

16 maig, 2022
el-carbasso

Si et diem que el carbassó és parent de la síndria, t’ho creuries?

A quina família pertany el carbassó?

Doncs sí. El carbassó pertany a la família de les cucurbitàcies. Família a la que també pertanyen el meló, la carbassa i el cogombre.

Origen

Amb un origen incert, el carbassó està íntimament arrelat a la cultura culinària de la franja del Mediterrani, ja que es coneix la utilització en les cuines de cultures tan antigues com l’egípcia o la grega.

El carbassó típic i més conegut és el que presenta una forma allargada, amb la pell de color verd fosc amb petites taques també allargassades i irregulars de color verd clar. Però també podem trobar carbassons de pell gairebé negra i llisa, tons grisos o de color verd clar, grocs o bicolors. I formes més estretes i llargues o curtes i rodones…

De quina temporada és el carbassó?

Tot i que actualment en trobem tot l’any, cap a finals de primavera comença l’època natural del carbassó que dura fins a l’inici de la tardor. Estem, doncs davant una hortalissa d’estiu, de sabor especial (alguns amb la pell amarga) i amb la qual es poden preparar un gran nombre de receptes amb un gran nombre, també, de tècniques culinàries.

Propietats del carbassó

Com totes les hortalisses, el carbassó és ric en aigua, al voltant del 95%. La càrrega energètica prové a parts gairebé iguals dels glúcids i de les proteïnes: uns 2 grams de cada nutrient. I no conté gairebé greix: menys de 0,2 grams. Tot això sumat, suposa una discreta càrrega calòrica de 17Kcal per cada 100g de carbassó.

Per tant, estarem parlant d’un aliment molt recomanable per a molts tipus de dietes com les de control de pes pel seu baix contingut calòric i elevat contingut d’aigua; dietes pel control de les dislipèmies, per la seva molt baixa proporció de greixos; o diabetis, per la poca quantitat de glúcids presents.

Entre els nutrients no energètics, vitamines i minerals, el carbassó no és especialment ric en les primeres. Entre elles destaquen, tot i que no molt, la vitamina C i petites quantitats de vitamines del grup B.

Els minerals es troben en major presència en les hortalisses que en les fruites. En el carbassó el potassi és el mineral amb més quantitat, tot i que no arriba al 10% de les quantitats diàries recomanades. Seguit del fòsfor i el magnesi.

El seu elevat contingut en potassi i pobre en sodi (només 3 grams de sodi en 100g de carbassó), fa que aquesta hortalissa faciliti l’eliminació de líquids a través de la orina. Una característica interessant en situacions d’hipertensió o retenció de líquids.

Beneficis del carbassó

Una altra cosa que cal destacar del carbassó, i és la seva fibra. Les avantatges del consum adequat de fibra fa temps que es coneixen i cada vegada més es té consciència de la importància d’ingerir fibra dietètica, no només pel seu efecte laxant, si no també per la protecció que esdevé davant de malalties del sistema digestiu intestinal i malalties metabòliques.

La fibra present en el carbassó és un tipus de fibra rica en mucílags, amb efectes molt positius sobre el nostre organisme. Les mucílags exerceixen efecte calmant, suavitzant i antiinflamatori de la mucosa intestinal. Al tractar-se també d’una fibra soluble, contribueix a treure duresa a la matèria fecal, facilitant així la seva eliminació en cas de restrenyiment.

El carbassó és una de les hortalisses que no poden faltar a nostra dieta. Ens aporta, a més a més del seu característic sabor, avantatges nutricionals molt interessant.

Informació nutricional (per cada 100g de carabassó cru)

Energia: 17 Kcal

Hidrats de carboni: 2 g

Proteïna: 1,8 g

Grassa: 0,2 g

Fibra: 1 g

Folat: 50 µg

Vitamina A: 4 µg

Vitamina C: 20 mg

Potassi: 230 mg

Calci: 19 mg

(Font BEDCA)

Contraindicacions del carbassó

El carabassó és una hortalissa que proporciona un munt de beneficis i no té efectes secundaris, però així i tot cal tenir en compte alguns factors:

  • Al·lèrgia. en algunes persones pot produir al·lèrgia, i en aquest cas ha de consultar-ho amb el seu metge.
  • Un excés del seu consum pot causar problemes intestinals, ja que un excés de les cucurbitacines que posseeix poden causar diarrea.
  • Un consum excessiu pot interferir amb medicaments per al colesterol. El seu alt contingut en betacarotens, sumat al seu consum excessiu fa menys efectius els medicaments per a baixar el colesterol.

Receptes amb carbassó

El carabassó és una de les hortalisses més versàtils i que poden servir de base per a qualsevol menjar, funciona perfectament com a guarnició o plat principal.

Podem preparar-ho farcit, menjar-ho en cru en amanides, posar-ho en truites, a fines rodanxes en pizzes, o simplement prendre-ho a la planxa.

1. Crema de carabassó i porro

Les cremes vegetals són una excel·lent manera d’introduir les verdures en la nostra dieta. Es poden prendre calents o fresques quan arriba el bon temps. Podem elaborar-les i tenir-les uns dies en la nevera en recipients hermètics, llestes per a menjar!

Podem rentar bé el carabassó i aprofitar la pell, que li donarà un to verd intens a la crema i augmentarà la quantitat de nutrients i vitamines.

Ingredients per a 2 Persones

  • 300 g de carabassó
  • 120 g de porro
  • 100 ml de nata 18% mg
  • 85 g de patata
  • 1 gra d’all
  • 30 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 2 gots d’aigua o brou vegetal
  • Un polsim de sal
  • Un polsim de pebre negre

Preparació

  1. Pela i tala l’all, lava i trosseja el carabassó, el porro i les patates
  2. En una olla, tira l’oli d’oliva i quan estigui calenta afegir l’all. Daurar lleugerament.
  3. Afegeix el porro i ofega durant uns 8 minuts, ha de quedar semitransparent.
  4. Agrega la patata i continua ofegant 5 minuts més. Finalment, incorpora el carabassó i cuina 5 minuts més.
  5. Cobreix els vegetals amb l’aigua o el brou de verdures, la quantitat és una mica orientativa depenent de la grandària de la cassola que utilitzis. Cuinar a foc mitjà durant 25 minuts.
  6. Salpebra i tritura amb una batedora, fins a obtenir una textura homogènia i sense grumolls.
  7. Decora amb unes fulles fresques d’alfàbrega i uns crostons.

2. Rösti de carabassó

El carabassó és un ingredient que podem usar en truites. El rostï és un dels plats típics de la cuina suïssa. És una recepta vegetariana ja que no porta ou, es fa en un moment i és estupenda per a l’hora del sopar.

Ingredients per a 2 persones

  • Carabassó (uns 500 g)
  • Sal
  • Oli d’oliva verge extra          
  • Llavors d’alcaravia al gust o una altra llavor

Preparació

  1. Lava i seca bé els carabassons.
  2. Ratlla amb una ratlladora gruixuda.
  3. Afegeix un polsim de sal i col·loca en un colador, deixar reposar 30 minuts.
  4. Escorre molt bé el carabassó per a extreure tota l’aigua.
  5. Escalfa una mica d’oli d’oliva en una paella
  6. Tira el carabassó i, si volem, les llavors d’alcaravia. Salta una mica i començar a donar forma com de truita, compactant el carabassó.
  7. Cuina a foc mig-baix durant uns 15 minuts amb cura de no cremar-ho.
  8. Dona la volta i daura l’altre costat.
  9. Servir.

Bibliografía

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies