Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

El iogurt i altres llets fermentades

el iogurt

uan parlem de iogurt ens referim a una llet fermentada, és a dir, aquella llet pasteuritzada a la que se li han afegit ferments làctics vius i s’ha deixat que fermentessin fins a obtenir un producte d’una textura i sabor diferents a la llet d’origen.

El iogurt és la principal llet fermentada que coneixem, tot i que no la única. Existeixen altres de tant conegudes com el kèfir i també altres llets fermentades d’arreu del món com ara l’Skir a Islàndia, el Moskovskii a Rússia, el Biokys a la República Txeca i el Kumis, originari de la zona d’Àsia central, entre d’altres.

L’origen del iogurt es situa a Turquia, fa uns 4000 o 5000 anys, d’on prové el seu nom, tot i que també se l’ubica als Balcans, Bulgària i l’Àsia Central. Al segle II el metge grec Galè ja en va destacar els seus efectes beneficiosos sobre l’estómac.

El iogurt conté uns bacteris (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus termophilus) capaços de convertir el sucre de la llet, la lactosa, en àcid làctic. Aquest àcid, a part de donar al iogurt la seva textura i gust tan característics, impedeix el creixement d’altres microorganismes patògens a l’intestí procedents de la descomposició dels aliments.

L’altra llet fermentada amb un origen també mil·lenari és el kèfir. El kèfir és una beguda batuda resultat de la fermentació no només de bacteris sinó també de llevats. Això genera una fermentació una mica diferent de la del iogurt, ja que no només es genera àcid làctic, sinó també una petita quantitat d’alcohol i de gas. Se’n destaca, igual que en el cas del iogurt, les seves propietats beneficioses per al sistema digestiu.

Però aquests no són els únics canvis que produeix la fermentació en la llet. Des del punt de vista nutricional, el iogurt i les altres llets fermentades, són molt similars a la llet de la qual procedeixen, i per tant, són aliments rics en proteïnes d’alt valor biològic, calci i vitamines A, D i del grup B. Però, a més a més, aquesta fermentació els hi aporta alguns avantatges més que la llet d’origen.

Per una banda, són productes més digestius que l’aliment d’origen, ja que la lactosa procedent de la llet ha disminuït en gran quantitat, de manera que moltes persones intolerants a la lactosa, no poden prendre llet però sí iogurts i altres llets fermentades.

Alhora, la proteïna de la llet, que és de difícil digestió, ha patit una predigestió en el procés de fermentació, i d’aquesta manera resulta molt més fàcil de digerir.

Per altra banda, les llets fermentades contribueixen a la regulació i manteniment de la flora intestinal, ja que actuen com a probiòtics, de tal manera que potencien el nostre sistema immunològic i ens protegeixen així de possibles infeccions o malalties.

A més a més de tots aquests beneficis addicionals, no hem d’oblidar que les llets fermentades són un producte lacti i per tant, el seu principal benefici és que ens aporten un alt contingut en calci. Recordem que la llet i els làctics són la nostra primera font d’aquest mineral indispensable per a la correcta salut dels ossos, però també de les dents.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies