Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

És bo perdre pes ràpidament? Què és l’efecte rebot. Conseqüències

perdre pes ràpidament

Arriba la primavera i amb ella les presses per perdre aquells quilos que pensem que tenim de més. Com cada any, ens oferiran moltes dietes que prometen la reducció ràpida del pes i que intenten respondre a les nostres expectatives: baixar de pes en un temps rècord, però, realment t’interessen?

 En que consisteixen les dietes per aprimar ràpides?

Les dietes que prometen una reducció ràpida de pes comparteixen algunes característiques:

 • Són dietes pobres en calories.
 • Exclouen aliments (aliments prohibits) o en redueixen el seu consum, entre els quals els aliments rics en hidrats de carbó: el pa, la pasta, l’arròs, la patata i els llegums.
 • Sovint donen un valor nutritiu exagerat a algun aliment que haurem de consumir fins a la sacietat (superaliments), o han d’anar acompanyades de productes que es venen en el mateix establiment en el que ens ofereixen la dieta en qüestió.

Funcionen?

Sí, si l’únic paràmetre que tinc en compte per avaluar els resultats és el pes.

Si  s’aconsegueix fer el menú proposat, sense transgressions, el pes baixarà ràpidament. Però la pèrdua de pes es deurà majoritàriament a la pèrdua d’aigua.

Conseqüències de les dietes per aprimar ràpides

 • La manca d’energia pot ocasionar fatiga, malestar, mal de cap i mareig.
 • Ens inculquen falses creences sobre el què és i el què no és saludable.
 • Generen relacions poc saludables entorn al menjar: sentiment de culpa i obsessió.
 • La falsa sensació d’èxit actua com a factor de risc de trastorns de la conducta alimentària com l’anorèxia i la bulímia nerviosa.
 • El temut efecte rebot.

L’efecte rebot

Les persones que posen en pràctica dietes per perdre pes de forma ràpida, quan les abandonen, recuperen més quilos que els perduts, és el que també es coneix amb el nom d’efecte io-io per comparació amb el famós joc que puja i baixa repetidament.

Aquest efecte rebot es deu a què, un cop  finalitzada la dieta es torna a l’alimentació habitual, es rehidraten de nou els teixits (ja hem comentat que la pèrdua de pes ha estat deguda, bàsicament, a la pèrdua d’aigua) i es continua amb els mals hàbits alimentaris, que són els veritablement responsables de l’excés de pes. A més a més, les persones que es sotmeten a dietes restrictives pateixen una certa adaptació metabòlica i hormonal a la baixa ingesta calòrica, que fa que el seu cos s’acostumi a treballar amb menys i, per tant, cremen menys calories per a una mateixa activitat. Si li sumem que desprès de dies de restricció es sol augmentar la ingesta calòrica l’efecte rebot està assegurat!

Les conseqüències que té aquest efecte rebot en les persones que el pateixen són nefastes, ja que mai aconsegueixen el seu objectiu i això els provoca una baixa autoestima i una creixent obsessió pel pes i pel menjar.

Com ha de ser una dieta per baixar de pes saludable?

En primer lloc hem d’estar segurs de que la pèrdua de pes és necessària. Potser ja et trobes en un pes saludable (que no es el mateix que el fals “pes ideal”) o el que necessites es reduir el teu percentatge de greix i augmentar la massa muscular, mantenint el teu pes actual.

Si en el teu cas és necessari reduir pes, és imprescindible que et treguis les presses de sobre. Una pèrdua de pes saludable, en la que puguem assegurar la pèrdua de greix, és lenta (de com a màxim 1 kg setmanal).

Per aconseguir baixar de pes i mantenir-ho durant el temps es imprescindible dur a terme un pla alimentari variat i ajustat al màxim als costums, gustos i horaris de la persona, millorant la relació que tenim amb l’acte de menjar i atenent als diferents aspectes (de plaer, socials i de salut) que ens ofereix l’alimentació.

Per evitar l’efecte rebot, hem de donar al nostre organisme la energia que necessita per al dia a dia, de manera que la pèrdua de pes serà lenta, però efectiva. És indispensable assegurar una reeducació alimentària que inclogui informació veraç i basada en l’evidència científica sobre què és i què no és l’alimentació saludable, així com un canvi en els hàbits d’alimentació i d’estil de vida que hauran d’imperar d’ara en endavant.

Dieta per aprimar

Si desitges realitzar una dieta per aprimar és necessari que ho facis amb un Dietista Nutricionista. Ell és la persona encarregada de realitzar-te un tractament personalitzat que vagi d’acord amb el teu dia a dia. Pots buscar al teu Dietista Nutricionista de confiança o bé realitzar una dieta per aprimar amb Menja sa.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies