Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

El Xanquet. Què és? Tipus de xanquet, propietats i receptes

Quin peix és el xanquet?

El seu nom científic és Aphia Minuta. És un peix molt petit, gairebé transparent amb una tonalitat vermellosa. Viu a aigües marines, a temperatures de entre 13 i 16 graus i a profunditats que comprenen des dels 5 als 80 metres.

El podem trobar al llarg de tota la mar Mediterrània, fins i tot al mar Negre, al mar de Azov, i al nord-est de l’oceà Atlàntic des de Noruega fins al Marroc. S’acostuma a pescar els primers mesos de l’any encara que, a causa de la seva escassetat i a la seva explotació, la seva captura s’ha prohibit en algunes zones.

Per garantir la sostenibilitat de l’espècie, es realitza un pla de gestió específic on es controla el nombre de captures que es realitza per campanya, per dia i fins i tot la seva mesura. S’utilitzen tècniques de pesca altament selectives. Tot i això, es continua capturant de forma il·legal a causa de la seva alta demanda.

Tipus de xanquet

Existeixen diferents espècies d’aquest tipus de peix. A Espanya, s’utilitzen com a peix de fritura. Les tres espècies que més destaquen són:

  • Atherina boyeri, millor conegut com a garró.
  • Gymnammodytes cicerelus, conegut com a sonso.
  • Aphia minuta o xanquet.

Aquest tipus de peix destaca perquè es pot menjar sencer, sense rebutjar cap, vísceres o raspa com es fa amb altres peixos.

Com s’ha explicat abans, durant l’estiu hi ha una alta demanda de “peix fregit” i en molts restaurants s’ofereix el que s’anomena xanquet xinès o «peix platí». Aquest peix és d’aigua dolça de riu o piscifactoria. És un peix semblant per la seva mida, però no té res a veure amb la textura i el sabor del xanquet.

Com cuinar els xanquets

La forma més comuna de cuinar-los i consumir-los és arrebossats en farina i fregits. Encara que també hi ha altres alternatives que són populars entre la població, de les quals destaquen:

  • Als xanguets fregits i se’ls pot afegir un ou fregit al centre i barrejar-ho tot.
  • Fregits amb pebrots rostits per fer una amanida de xanquet amb pebrot, el que s’anomena popularment com “pipirrana de xanquets”.
  • També es poden menjar barrejats amb ou batut en forma de truita, per fer la «truita de xanquet» que es menja normalment amb pa o trossejada com a tapa.

Propietats nutricionals

El xanquet es pot considerar un peix semi gras. Aquests es caracteritzen per tenir entre un 2% i un 7% de greix. El xanquet concretament en conté un 3%.

Nutricionalment es pot dir que el peix en general conté unes característiques que fan que sigui una bona opció alimentària; la seva fàcil digestibilitat, el seu valor proteic, el valor del greix que conté, així com el seu contingut en certs minerals i vitamines.

És una bona font de proteïnes, força similar a la de la carn i els ous. Presenta àcids grassos del tipus insaturats, entre ells, cal destacar els àcids grassos omega 3, l’oleic i el linoleic.

Entre els minerals que presenta destaquen el iode, el ferro –encara que en menys presència que la carn–, el fòsfor, magnesi i calci –en el cas de les espècies que es prenen amb espina, com és en el cas del xanquet–.

I si parlem de vitamines destaquen la vitamina A, D i B12.

Valoració nutricional (per 100 g de producte)

Valor energètic: 72,6 Kcal

Hidrats de carboni: 0

Greixos: 3 g

Proteïnes: 11,4 g

Calci: 80 mg

Iode: 20 µg

Magnesi: 56 mg

Sodi: 117 mg

Potassi: 325 mg

Fòsfor: 182 mg

Font: https://calcdieta.ienva.org/

Beneficis de menjar xanquet

Com s’ha esmentat anteriorment, aquest tipus de peix es ric en greixos insaturats: entre els quals destaquen els àcids grassos omega 3. Aquests presenten beneficis saludables com per exemple:

  • Redueix els nivells de triglicèrids en sang.
  • Ajuda a disminuir la pressió arterial.
  • Disminueix el risc de trombosi.
  • Augmenta la vasodilatació arterial.

És a dir, en el context d’una dieta equilibrada, els greixos insaturats contribueixen a disminuir el risc de malalties cardiovasculars, ja que els àcids grassos tipus omega 3 poden tenir un efecte protector que disminueixen la viscositat de la sang reduint el risc de formació de trombes.

És especialment recomanable també per a qui vulgui portar una alimentació sana, variada i equilibrada i per a esportistes, persones grans i dones embarassades.

Desavantatges

  1. És molt delicat i perible pel que s’ha de consumir ràpid o congelar-ho.
  2. Aquest peix ha estat considerat de gran importància comercial, per la seva exquisidesa i té un preu molt elevat al mercat.
  3. A Andalusia on el seu consum era més habitual i tradicional hi ha una veda indefinida per la qual cosa està prohibida la seva pesca i comercialització des del 1988.

Receptes amb xanquet

Xanquets arrebossats fregits

Dificultat: fàcil

Temps: 15 minuts

1 persona

Ingredients

  • 150 g de xanquets
  • Pebre negre i sal
  • Farina integral
  • Oli per fregir

Elaboració

  1. S’afegeix pebre negre i sal a tots els peixos i s’arrebossen en un plat amb la farina integral.
  2. Quan l’oli estigui ben calent, s’aniran fregint poc a poc fins que estiguin ben daurats. Es poden servir amb unes rodanxes de llimona.

XANQUETS AMB PEBROT ROSTIT I OU FREGIT

Dificultat: fàcil

Temps: 20 minuts

1 persona

Ingredients

  • 150 g de xanquets congelats
  • Sal i oli d’oliva verge extra
  • Farina
  • 2 ous
  • Pebrots rostits

Elaboració

  1. Es descongela el peix a temperatura ambient.
  2. Un cop descongelats, s’assequen amb paper de cuina i s’afegeix sal.
  3. S’enfarinen i es dipositen en un colador. Es sacsegen per eliminar l’excés de farina.
  4. Es fregeixen en abundant oli calent durant uns minuts, fins que estiguin fregits.
  5. Un cop fregits, es van dipositant en una safata folrada amb paper de cuina per retirar l’excés d’oli.
  6. En el mateix oli, es fregeixen els ous. Un cop fregits, es reserven.
  7. Es procedeix a muntar el plat disposant en primer lloc els xanquets, després s’afegeix els pebrots rostits i en darrer lloc els ous fregits.
  8. Amb ajuda d’un ganivet i una forquilla, es van trossejant els ous. El rovell anirà mullant els xanquets. Es remou perquè quedin els ingredients ben barrejats.

Si vols veure més receptes com aquestes i tenir una alimentació saludable supervisada per un equip de Dietistes-Nutricionistes pots subscriure’t a My Book, la plataforma familiar i en línia d’hàbits saludables.

Bibliografia

  1. Farmacèutica MC. Per què hem de menjar peix blau? . Farmaceuticonline. 2020 . Disponible a: https://www.farmaceuticonline.com/es/pescado-azul/
  2. Luis J, Ortega D. PROPIETATS NUTRICIONALS I FUNCIONALS DELS ALIMENTS . Edu.pe. . Disponible aquí: http://repositorio.uladech.edu.pe/bitstream/handle/123456789/17062/PROPIEDADES%20NUTRICIONALES%20Y%20FUNCIONALES%20DE%20LOS%20ALIMENTOS%20(1).pdf?sequence=1
  3. Wikipedia contributors. Aphia minuta . Wikipedia, The Free Encyclopedia. Disponible a: https://es.wikipedia.org/w/index.php?title=Aphia_minuta&oldid=134054544
  4. El xanquet: un mite de la gastronomia de la Costa del Sol . Gastronosfera. . Disponible a: https://www.gastronosfera.com/es/tendencias/el-chanquete-un-mito-de-la-gastronomia-de-la-costa-del-sol

Chanquete (Aphia minuta) – Costa del Sol Màlaga – Diputació de Màlaga (malaga.es) https://www.malaga.es/es/turismo/naturaleza/lis_cd-10033/chanquete-aphia-minuta

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies