Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Els anacards: Origen, propietats, beneficis, contraindiccacions i receptes

anacards

Els anacards són un tipus de fruita seca que compleix amb les mateixes propietats nutricionals indicades, són saciants i rics en fibra. Coneguem més coses sobre ells…

Què són els anacards

L’anacard (Anacardium occidentale L.) és la llavor extreta d’un arbre tropical originari a Centreamèrica, que va ser introduït en altres continents per exploradors europeus en el segle XVI.

El nom científic anacardium va ser creat pel monjo naturalista francès André Thevet a qui li va semblar un cor invertit (“ana” significa “cap amunt” i “cardium” significa “cor”).

Brasil, Índia, Vietnam i Àfrica occidental són els grans productors mundials d’anacard. Aquests països es caracteritzen per la clima humit tropical el qual afavoreix el bon desenvolupament d’aquesta fruita seca. Aquest aliment representa una gran demanda a nivell mundial per les seves propietats nutricionals i el bon sabor que aporta.

El que arriba al nostre mercat és només l’interior de la nou (el veritable fruit). La resta del fruit és una part carnosa molt perible que sí que es menja en els llocs d’origen. Se l’anomena «pomes» de l’anacard, pomes de cajú o marañones.  Amb ell es fan begudes, melmelades, etc. -pel seu alt contingut en sucres- .

Els anacards en el moment en el qual cauen de l’arbre són verinosos. Això es deu a l’alta concentració d’una substància anomenada urushiol que contenen, sobretot en la pela. Mitjançant el torrat s’elimina aquesta substància i es fan comestibles.

Tipus d’anacards

Existeixen dos tipus d’anacards: l’anacard vermell es caracteritza pel seu color i la seva forma més allargada, i l’anacard comú de color blanc o ivori amb forma de ronyó, dur i sec.

Podem trobar mantega d’anacard, beguda vegetal d’anacard. A més, s’utilitzen com a base per a elaborar “formatges” vegans.

Valoració nutricional (per 100 g)

Energia: 577 Kcal

Hidrats de carboni: 32 g

Proteïna: 17,5 g

Grassa total: 43,1 g

Àcids grassos monoinsaturats: 27,7 g

Àcids grassos poliinsaturats: 8 g

Àcids grassos saturats: 8,7 g

Fibra: 1,4 g

Folats: 68 µg

Vitamina E: 5,8 mg

Potassi: 552 mg

Magnesi: 267 mg

Calci: 31 mg

Fòsfor: 373 mg

Seleni: 34 µg

(BEDCA): Base de datos Española de composición de Alimentos.

Anacards propietats

Beneficis dels anacards

L’anacard és un aliment altament nutritiu. Existeix evidència científica suficient per a afirmar que la fruita seca no propicia un augment de pes si s’inclou en la seva forma natural o torrada i en el marc d’una dieta variada. Una ració diària d’anacards equivaldria a un grapat d’ells (20-30g), que corresponen a 18-20 anacards.

El 50% de la seva composició són grasses de bona qualitat. Destaca el contingut en àcids grassos essencials omega 6, amb propietats antiinflamatòries, vasodilatadores i antitrobòtiques.

Per la seva proporció en àcids grassos i el seu contingut en antioxidants és un gran aliat de la salut cardiovascular, ja que poden millorar els nivells de colesterol i triglicèrids en sang.

És font de proteïnes d’origen vegetal i es poden combinar amb cereals/llegums per a obtenir una proteïna vegetal completa.

Compost majoritàriament per hidrats de carboni complexos i una petita part de sucres, no produeix una pujada ràpida de sucre en sang ja que s’absorbeix de manera lenta i progressiva.

És ric en vitamines del grup B: Tiamina B1 (0,63mg), Niacina B3 (2 mg), Riboflavina B3 (0,26mg), Àcid fòlic B9 (68 µg) i Vitamina E (5,8 mg) amb gran poder antioxidant.

També ens aporten minerals interessants com el Coure, el Seleni, el Magnesi (mineral necessari per a la relaxació muscular i el bon funcionament del cor) i el Fòsfor (indispensable per a mantenir els ossos, els músculs i les cèl·lules en bon estat).

Font de fitoesterols que redueixen l’absorció del colesterol, tant el que prové de la dieta com el biliar.

El seu contingut en fibra li confereix capacitat saciant, per això, com d’altres fruits secs,  son recomanables en les dietes de pèrdua de pes.

Els anacards són adequats per a:

 • els esportistes després de realitzar exercici
 • les embarassades per al perfecte desenvolupament de l’embrió i el fetus
 • alleujar els símptomes de la menopausa
 • persones amb dislipèmies

Contraindicacions dels anacards

Persones amb al·lèrgia o intolerància a la fruita seca no en poden pendre.

L’ús culinari dels anacards

Els anacards són un ingredient molt usat en la cuina dels països originaris, avui dia s’utilitzen més en la cuina vegana i vegetariana. Es caracteritza pel seu delicat sabor, la seva textura suau i cruixent, especialment quan es cuina.

Existeixen milions de receptes on es pot utilitzar aquest valuós aliment com a ingredient.

Receptes amb anacards

Bibliografía

– Nogueira Oliveira N, Gonçalves Mothé C, Guimaraes de oliveira L, Cashew nut and cashew apple: a scientific and technological monitoring worldwide review,Journal of Food science and Technology, 2020, 57;p(12-21). Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-019-04051-7citeas

– Hore J,k, Anitha M,Product Diversification of Areca Nut, Cashew Nut and Oil Palm, Value addition of Horticultural crops: Recent trends and Future Directions, 12 February 2015, p( 167-178). Disponible en:

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-81-322-2262-0_9

– Recomendations for clinical use of food enriched phytosterols/phytostanols handling hypercholesterolemia, disponible en:

https://www.elsevier.es/es-revista-clinica-e-investigacion-arteriosclerosis-15-articulo-recomendaciones-utilizacion-clinica-alimentos-enriquecidos-

– (FAO):Cashew nut nutritional aspects]. Disponible en: http://www.fao.org/3/ac451e/ac451e0b.htm

– https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-ensaladas/ensalada-vegana-de-garbanzos-tostados-y-col-rizada-kale-receta

– https://www.agromatica.es/anacardo-cultivo-propiedades/

– https://www.bedca.net/bdpub/index.php

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies