Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

El calçot de Valls: origen, propietats i contraindicacions

el calcot de valls

Els calçots reben el seu nom gràcies al seu cultiu: cadascun dels brots, és a dir calçots, que surten de les cebes de la varietat blanca tardana de Lleida plantades, es cobreixen de terra al voltant de la seva base, és a dir, es calcen. Això es fa per tal que els brots surtin llargs i blancs, l’aspecte característic d’aquesta varietat de ceba tendra i dolça.

Propietats dels calçots

Els calçots, per la seva condició de ceba, són diürètics, ja que són unes hortalisses molt riques en potassi i pobres en sodi. Per aquest motiu es diu que són aliments depuratius, ja que ajuden a eliminar substàncies residuals.

Tradicions

Existeixen referències de les celebracions de les festes dels calçots a Valls des de finals del segle XIX, tot i que la Indicació Geogràfica Protegida del Calçot de Valls, aprovada l’any 1995, comprèn no només l’Alt Camp, sinó també les comarques del Baix Camp, del Tarragonès i del Baix Penedès. I d’aquesta última, en concret de la Juncosa del Montmell, és des d’on us presentem aquests calçots, acabats de collir i cuinats amb foc de llenya.

Aquest calçot és digne de la seva distinció: té un peu de color blanc intens, és dolç, consistent, tendre i sense fils, d’entre 15 i 25 cm de llarg i entre 1,7 i 2,5 cm de diàmetre.

Acompanyats d’una bona carn a la brasa, unes mongetes, i la millor companyia, el procediment per menjar calçots és tan senzill com plantar-se el pitet, i amb les mans ben netes, pelar els calçots tot estirant la part cremada pessigant per sota, sucar en una bona salsa de calçots, i cap a dins!


Els calçots indigestos

Els calçots poden arribar a ser indigestos al tractar-se de ceba, riques en fructosa. Quan les bactèries intestinals la descomposen produeixen gasos o flatulències. Per tant, haurem de fer un consum moderat si no volem tenir una indigestió.  Si arribat el punt tens problemes de gasos o flatulències et recomanem veure aquest vídeo per millorar els símptomes amb vàries solucions.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies