Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Els fogots a la menopausa: com millorar-ho

Les dones que els sofreixen experimenten canvis de temperatura corporal bruscos i inesperats, suors nocturnes i enrogiment de la cara, el coll i el pit. Si els fogots són repetits i intensos poden arribar a afectar la qualitat de vida de la dona.

Què són els fogots?

Els fogots es presenten com una sensació sobtada de calor en la cara, el coll i el pit (OMS 1996). S’acompanyen d’enrogiment de la pell i de suor; poden seguir-se d’esgarrifança a mesura que baixa la temperatura corporal central. Poden ser ocasionals o freqüents, i pot durar des d’uns pocs segons a una hora, són espontanis i impredictibles. Els produïts durant la nit es denominen suors nocturnes.

Què poden provocar els fogots?

Se sap que la deficiència o inexistència d’estrògens juga un paper important dins de la simptomatologia.
No hi ha consens sobre la fisiologia dels fogots en la menopausa, però si que hi ha diversos estudis que associen els símptomes vasomotores amb major risc de malalties cardiovasculars, ja que la presència de fogots durant la menopausa indica un major grau d’estrès oxidatiu, encara que no tots els estudis són concordants.


Què fer per a no tenir fogots?

Amb canvis com aquests en l’estil de vida, podem alleujar els símptomes lleus:

 • Regular la temperatura ambient. Cal procurar que la temperatura de l’espai on ens trobem no sigui molt eleva. Si es posa la calefacció que sigui a nivells moderats i en els mesos de calor és imprescindible disposar de ventilació o refrigeració. Important també evitar els canvis bruscos de temperatura.
 • Cuidar la dieta. Per millorar els fogots també es pot fer millorant l’alimentació amb una dieta per a la menopausa. Per exemple: No prendre menjars calents, picants o molt condimentades. Evitar l’alcohol i el cafè (excitants). És important portar una dieta saludable i equilibrada ja que el sobrepès i l’obesitat poden predisposar a una dona a sofrir fogots més intensos o freqüents.
  La millor dieta és la mediterrània, és a dir, una alimentació basada en fruites, hortalisses, llegums, fruita seca, peix, lactis i carn en proporcions equilibrades. Molt interessant l’aportació de fibra vegetal ja que captura els sucres lliures i evita les pujades de l’índex glucèmic i amb això l’acumulació de greixos.
  És essencial una bona hidratació. Beure 1,5 -2 litres d’aigua al dia, no sols amb els menjars.
 • No fumar. Diversos estudis indiquen que fumar està associat amb l’aparició de fogots més severs.
 • Fer exercici físic de manera regular. L’exercici físic és una de les opcions beneficioses per a la salut que a més pot ser un tractament efectiu dels símptomes vasomotors associats a la menopausa. Pot tenir un efecte similar a la THS (hormona estimulant de la tiroides) quant a l’alleujament dels símptomes vasomotors, pot ajudar a estabilitzar el centre de termoregulació i disminuir l’aparició de fogots. Sembla que es necessiten més estudis per a assegurar-ho, però la veritat és que l’exercici ajuda a millorar la salut mental i a ser una distracció ajuda a desconnectar de les preocupacions.
 • Portar una vida tranquil·la. L’estrès i els nervis poden agreujar la situació.
 • Respiracions i tècniques de relaxació. En el moment del fogot es poden realitzar respiracions: agafar i deixar anar aire lentament per a intentar relaxar-se.
  Si amb aquestes mesures no pots evitar els temuts fogots, existeixen:
 • Tractaments farmacològics: Tractaments hormonals per a alleujar els fogots i les sudoracions nocturnes. A més de la teràpia hormonal substitutiva hi ha altres fàrmacs (ISRS) com la Paroxetina, el tractament de la qual s’ha aprovat per a tractar els fogots.
 • Altres tractaments alternatius: fitoteràpia (fitoestrògens), acupuntura.
  Recorda que abans de prendre res has de consultar amb el teu metge o Dietista-Nutricionista, ja que algunes plantes poden tenir contraindicacions, interactuar negativament amb alguns medicaments o interferir en altres tractaments.
  Per a les suors nocturnes es recomana utilitzar llençols de fibres naturals, no abrigar-se molt i procurar que l’habitació està ventilada i tingui una temperatura moderada.
  Finalment, és important no atabalar-se, sabem que és un símptoma molt molest, però que es passa. Si et succeeix en públic, no et preocupis, intenta relaxar-te en la mesura que sigui possible. Respira, beu aigua, porta algunes tovalloletes per a refrescar-te i fins i tot, i si les suors són fortes porta una samarreta de recanvi.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies