Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Gelats, l’aliment estrella de l’estiu II3 min read

els-gelats

l valor nutricional dels gelats depèn dels seus ingredients. La quantitat d’aigua serà determinant, als sorbets representa el 85-90% i als gelats només el 45-60%. Com més aigua menys calories, proteïnes, greixos i glúcids.

Per altra banda també serà interessant conèixer l’origen dels greixos:
– Poden venir de la llet, sobretot si són gelats fets amb llet sencera, o nata i mantega afegides.
– O bé, d’olis vegetals que no necessàriament vol dir que siguin de millor qualitat. Sovint és el contrari ja que són greixos saturats i hidrogenats. Majoritàriament provenen d’olis de palma i coco.

Aquests poden ser motius per escollir sorbets o polos enlloc de gelats cremosos. Però si no ens podem resistir llavors caldrà recorre als gelats desnatats, s’elaboren amb llet desnatada i per tant aportaran proteïnes i calci, però sense tantes calories. També podem trobar gelats fets amb begudes vegetals (soja, civada, arròs…) que per naturalesa contenen molt poca quantitat de greix. Són recursos per persones que vulguin controlar una mica el seu augment de pes, persones amb problemes de colesterol o triglicèrids i també per aquells que prenen racions de gelat molt abundants.
No podem menysprear la quantitat de sucres afegits, representen entre un 20% i un 30% en la majoria dels gelats i sorbets. Destaquen la sacarosa, el xarop de glucosa i la fructosa (quan contenen fruita). Amb el canvi d’hàbits de consum que hi ha hagut darrerament cal esmentar que els fabricants opten per elaborar gelats i sorbets amb edulcorants artificials, per reduir les calories i permetre que persones amb problemes, com per exemple la diabetis, puguin consumir aquest tipus de productes.
Però cal recordar que el sucre té efectes anticongelants i en les receptes de gelats sempre hi han de ser presents, en una determinada proporció per aconseguir la textura desitjada.
A part de la composició pròpiament d’aquest aliment hem de tenir en compte en quin moment el volem menjar. Si és després d’un àpat serà millor triar els sorbets, per evitar afegir massa calories al àpats, si per contra el prendre’m entre hores pot estar bé menjar-se un gelat cremós (fet amb llet o nata).
Un altre factor a tenir en compte és l’exercici físic ja que resulta fonamental per mantenir la salut de l’organisme i aprofitar correctament aquesta energia que els gelats ens ofereixen. A l’estiu, són moltes les persones que gaudeixen de més temps lliure i poden realitzar activitats a l’aire lliure, no podem deixar perdre cap ocasió!
I per consumir-lo de forma segura, durant la compra tindrem en compte agafar-los a últim moment del supermercat, transportar-los en bosses isotèrmiques fins a la llar i guardar-los de seguida al congelador (a temperatura de -18ºC). Per servir-lo caldrà treure’l uns minuts abans de menjar-nos-el, però no deixarem descongelar completament la terrina, perquè es trencaria la cadena del fred i es podria fer malbé.
Com has vist, els gelats són un aliment compatible amb una alimentació equilibrada, però no es recomanable consumir-ne de forma habitual. Per combatre la calor serà millor recórrer a sucs de fruita natural, infusions o a la tradicional llimonada casolana.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Related Posts

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà.

  Comments (6)

  Jo els gelats quasi tots me’ls faig jo mateix, així que com a mínim estic segur de la qualitat dels ingredients.

  És clar que per molt que tingui la gelatera no acabo tenint un resultat taaaaaaaaan cremós com els comercials però en realitat normalment estàn molt més bons. I segur que més nutritius.

  De fet, vaig a prendre un ara mateix 🙂

  Respon

  Ets un afortunat, seria fantàstic que tots poguessim elaborar els nostres gelats perquè com be dius, pots escollir la qualitat dels ingredients.

  La textura dels gelats quasi sempre s’aconsegueix amb additius que, sovint, a casa no tenim.

  De què era el gelat que has menjat?

  Respon

  Doncs a mi m’agradaria provar de fer-ne a casa. Però no ting gelatera… puc fer algun invent perquè em surtin més o menys bé? Vull dir del tipus cremós, els que porten llet.

  Gràcies i felicitats pel post! Molt interessant.

  Respon

  És molt important anar airejant, amb un batedor, la massa de gelat quan la tenim al congelador. També cal tenir en compte que la nata que es faci servir, així com les clares d’ou estiguin ben batudes, com més quantitat d’aire tingui més esponjós quedarà.
  Pots consultar la següent recepta: http://www.clubdecuines.cat/recepta/gelat-de-music/6092

  El problema és que per fer gelats esponjosos sense un aparell especial cal posar molta quantitat de matèria grassa, i això fa que hagim de limitar encara més el consum d’aquest aliment.

  De tota manera, et recomanem que estalviis una mica i adquireixis una màquina geladora!

  Respon

  Em sembla un article prou interessant, només m’agradaria saber quina considereu la millor hora per prendre un gelat o per quin àpat es podria substituir (el berenar, per exemple?)

  També crec que els gelats, per lo general i sempre depenent dels seus ingredients són un producte que a mi particularment em donen ganes de veure molta aigua un cop els has menjat. A que és degut això?

  Respon

  La millor hora podria ser mig matí, perquè tens tot el dia per aprofitar l’energia que ens aporta. L’opció del berenar també és bona, sempre hi quan sigui de forma poc habitual.

  El gelats fan venir set degut al seu aport de sucres. La sensació de set pot aparèixer quan mengen aliments molt salats, però també aliments molt ensucrats.

  Respon
  Aviso de cookies