
l valor nutricional dels gelats depèn dels seus ingredients. La quantitat d’aigua serà determinant, als sorbets representa el 85-90% i als gelats només el 45-60%. Com més aigua menys calories, proteïnes, greixos i glúcids.
Per altra banda també serà interessant conèixer l’origen dels greixos:
– Poden venir de la llet, sobretot si són gelats fets amb llet sencera, o nata i mantega afegides.
– O bé, d’olis vegetals que no necessàriament vol dir que siguin de millor qualitat. Sovint és el contrari ja que són greixos saturats i hidrogenats. Majoritàriament provenen d’olis de palma i coco.
Aquests poden ser motius per escollir sorbets o polos enlloc de gelats cremosos. Però si no ens podem resistir llavors caldrà recorre als gelats desnatats, s’elaboren amb llet desnatada i per tant aportaran proteïnes i calci, però sense tantes calories. També podem trobar gelats fets amb begudes vegetals (soja, civada, arròs…) que per naturalesa contenen molt poca quantitat de greix. Són recursos per persones que vulguin controlar una mica el seu augment de pes, persones amb problemes de colesterol o triglicèrids i també per aquells que prenen racions de gelat molt abundants.
No podem menysprear la quantitat de sucres afegits, representen entre un 20% i un 30% en la majoria dels gelats i sorbets. Destaquen la sacarosa, el xarop de glucosa i la fructosa (quan contenen fruita). Amb el canvi d’hàbits de consum que hi ha hagut darrerament cal esmentar que els fabricants opten per elaborar gelats i sorbets amb edulcorants artificials, per reduir les calories i permetre que persones amb problemes, com per exemple la diabetis, puguin consumir aquest tipus de productes.
Però cal recordar que el sucre té efectes anticongelants i en les receptes de gelats sempre hi han de ser presents, en una determinada proporció per aconseguir la textura desitjada.
A part de la composició pròpiament d’aquest aliment hem de tenir en compte en quin moment el volem menjar. Si és després d’un àpat serà millor triar els sorbets, per evitar afegir massa calories al àpats, si per contra el prendre’m entre hores pot estar bé menjar-se un gelat cremós (fet amb llet o nata).
Un altre factor a tenir en compte és l’exercici físic ja que resulta fonamental per mantenir la salut de l’organisme i aprofitar correctament aquesta energia que els gelats ens ofereixen. A l’estiu, són moltes les persones que gaudeixen de més temps lliure i poden realitzar activitats a l’aire lliure, no podem deixar perdre cap ocasió!
I per consumir-lo de forma segura, durant la compra tindrem en compte agafar-los a últim moment del supermercat, transportar-los en bosses isotèrmiques fins a la llar i guardar-los de seguida al congelador (a temperatura de -18ºC). Per servir-lo caldrà treure’l uns minuts abans de menjar-nos-el, però no deixarem descongelar completament la terrina, perquè es trencaria la cadena del fred i es podria fer malbé.
Com has vist, els gelats són un aliment compatible amb una alimentació equilibrada, però no es recomanable consumir-ne de forma habitual. Per combatre la calor serà millor recórrer a sucs de fruita natural, infusions o a la tradicional llimonada casolana.

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic; Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels aliments per la Universitat de Vic; Postgrau en Nutrició Humana i Dietètica Materna infantil per l’scola Universitària d’Infermeria de Sant Joan de Déu i Màster en Comunicació i Gastronomia per la Universitat de Vic.
Sóc membre col·legiada en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) (CAT000273).