
ls gelats durant els dies de calor esdevenen l’aliment estrella per a moltes persones, es tracta de les postres i berenars més habituals. Amb propietats molt diferents segons els ingredients amb els que es prepari. Cal tenir en compte les característiques de cadascun i no fer-ne un abús.
S’explica que Marco Polo, després d’un viatge a la Xina, va relatar com s’elaboraven allà els gelats. Segons sembla als països d’Orient endolcien neu amb mel i fruites, per disposar de begudes per combatre la calor. Aquests dolços eren anomenats “sharbets” (sorbets) pels perses.
Les receptes que Marco Polo va portar a Itàlia despertaren l’interès a tot uropa, per la seva elaboració i consum, essent Venècia el principal productor d’aquests refrescs gelats. Tot i que els gelats no es popularitzen fins al s.XVII, de la mà d’un italià, Francesco Procopio dei Coltelli considerat el pare del gelat, però no a Itàlia sinó a París, on posa en marxa la primera gelateria de la història l’any 1686, que més tard es convertiria en la cafeteria més antiga de París, el Café Le Procope. L’elaboració industrial dels gelats va iniciar-se a UU, on van arribar-hi al s.XIX.
Avui en dia, legalment els gelats es classifiquen en 6 grups diferents, en funció de les proporcions de greix, llet, nata o aigua que continguin. Podem parlar del gelat crema, gelat, gelat de llet, gelat de llet desnatada, gelat d’aigua i el sorbet.
n aquesta ocasió ens centrarem només amb els sorbets i els gelats. Com sabeu la principal diferencia entre ambdues elaboracions, resideix en el principal ingredient que en el cas dels sorbets és aigua i sucre (xarop) i en el cas dels gelats és llet aromatitzada.
Podem gaudir-ne durant tot l’any, d’una innumerable quantitat de gelats i sorbets amb sabors, textures, colors i composicions nutricionals diferents. Però durant l’estiu, per combatre al calor és quan venen més de gust.
A nivell general quan parlem de sorbets podem dir que tenen una gran quantitat d’aigua i glúcids d’absorció simple, a més d’aromes sobretot relacionats amb fruites refrescants i/o herbes aromàtiques. n el cas de gelats altres nutrients que també caldrà tenir en compte són: els greixos (quasi sempre saturats) i les proteïnes que provenen de la llet o la nata que s’ha fet servir durant la seva elaboració.
ls gelats provenen d’una barreja d’aliments de qualitat, com llet, iogurt, fruites, fruits secs. Són nutritius, fàcils de digerir i gustosos.
Recomanem consumir gelats de manera puntual i en poca quantitat, ja que són bastant energètics. 100 grams de gelat poden contenir entre 200 i 300 Kcal, una quantitat molt alta si ho comparem per exemple amb els iogurts que tenen entre 80 i 100Kcal/100g. A més, serà el greix de la llet, nata o d’origen vegetal que s’afegeix durant l’elaboració el que donarà millor cremositat i textura als gelats.

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic; Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels aliments per la Universitat de Vic; Postgrau en Nutrició Humana i Dietètica Materna infantil per l’scola Universitària d’Infermeria de Sant Joan de Déu i Màster en Comunicació i Gastronomia per la Universitat de Vic.
Sóc membre col·legiada en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT) (CAT000273).