
mb l’arribada del bon temps ens venen de gust coses fresques i més lleugeres.
La primavera ens ofereix productes de temporada amb colors i sabors agradables i amb una composició de nutrients adequada pels requeriments que té l’organisme durant aquest període. més, comencem a canviar els primers plats de coccions llargues i les preparacions culinàries pesades, per donar lloc a cremes fredes de verdures, amanides, gaspatxos…
Però com sempre, per equilibrar bé la nostra dieta cal variar el tipus d’aliments que escollim. Per evitar caure el la clàssica amanida d’enciam, explicarem els germinats ja que són un bon complement durant tot l’any, però sobretot en èpoques en què les necessitats de minerals augmenten.
Què són els germinats i quines propietats tenen
Són els primers brots que surten dels cereals, la germinació fa que les llavors de cereals i lleguminoses augmentin el seu valor nutricional. Quan un gra disposa de l’aigua, l’oxigen i la calor necessaris germina per formar un nou ésser viu, una planta que al seu torn produirà noves llavors. Qualsevol llavor de lleguminosa o gra de cereal pot ser germinat; els més apreciats per la seva textura i pel bon sabor dels seus brots són els que s’obtenen de llegums (soja verda, mongetes, alfals), cereals (blat, ordi) i de vegetals com el rave, la carbassa, el gira-sol, llavors de lli i de sèsam.
Diferències amb les llavors sense germinar
Hi ha llavors de cereals i llegums que són indigestes i no es poden consumir en cru. Per aquest motiu les coem, normalment bullint amb aigua abundant. D’aquesta manera el midó i altres nutrients es tornen digeribles.
Però hi ha una altra manera d’aconseguir fer digeribles aquestes llavors i és germinant-les. Durant la germinació el glúcids (midó) de les llavors es transforma en sucres més simples i fàcils de digerir, les proteïnes de les llavors també canvien i es podran digerir molt més fàcilment. ixí mateix aquestes llavors incorporen aigua i comencen a fer la fotosíntesi, d’aquesta manera també es sintetitzen vitamines i minerals.
El moment òptim per consumir-les serà quan la petita tija és blanca i comencen a sortir petites fulles, si ens esperéssim massa la planta començaria a produir cel•lulosa i per tant tornaria a fer-se indigerible.
Consum
Els germinats tenen una vida molt curta, s’han de consumir pocs dies després de la compra. No accepten cocció, com a molt es podran escalfar suaument. També trobem alguns germinats en conserva, les propietats respecte els frescos canvien una mica, però són una alternativa per tenir al rebost.
Els més utilitzats són: de soja verda, d’alfals, de llenties, de fenigrec, de rave, de llavors de rosella o bada-badoc, de col llombarda, de blat, de ceba, de mostassa i de trèvol.
El sabors de cadascun d’ells varia una mica, alguns tenen tocs picants, altres algun punt amarg, però també lleugers gustos dolços.
Els germinats sempre es fan servir com a complement o guarnició, quasi mai es fa un plat complert de germinats. ixí a les amanides, apart de tots els components habituals, hi podem afegir un pilotet de germinats, també es poden posar a les sopes, cremes, pures, brous, etc.

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Vic; Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels aliments per la Universitat de Vic; Postgrau en Nutrició Humana i Dietètica Materna infantil per l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Joan de Déu i Màster en Comunicació i Gastronomia per la Universitat de Vic.
Sóc membre col·legiada en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCT) (CT000273).