Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Els Germinats3 min read

els-germinats

mb l’arribada del bon temps ens venen de gust coses fresques i més lleugeres.
La primavera ens ofereix productes de temporada amb colors i sabors agradables i amb una composició de nutrients adequada pels requeriments que té l’organisme durant aquest període. més, comencem a canviar els primers plats de coccions llargues i les preparacions culinàries pesades, per donar lloc a cremes fredes de verdures, amanides, gaspatxos…

Però com sempre, per equilibrar bé la nostra dieta cal variar el tipus d’aliments que escollim. Per evitar caure el la clàssica amanida d’enciam, explicarem els germinats ja que són un bon complement durant tot l’any, però sobretot en èpoques en què les necessitats de minerals augmenten.

Què són els germinats i quines propietats tenen

Són els primers brots  que surten dels cereals, la germinació fa que les llavors de cereals i lleguminoses augmentin el seu valor nutricional. Quan un gra disposa de l’aigua, l’oxigen i la calor necessaris germina per formar un nou ésser viu, una planta que al seu torn produirà noves llavors. Qualsevol llavor de lleguminosa o gra de cereal pot ser germinat; els més apreciats per la seva textura i pel bon sabor dels seus brots són els que s’obtenen de llegums (soja verda, mongetes, alfals), cereals (blat, ordi) i de vegetals com el rave, la carbassa, el gira-sol, llavors de lli i de sèsam.

Diferències amb les llavors sense germinar

Hi ha llavors de cereals i llegums que són indigestes i no es poden consumir en cru. Per aquest motiu les coem, normalment bullint amb aigua abundant. D’aquesta manera el midó i altres nutrients es tornen digeribles.
Però hi ha una altra manera d’aconseguir fer digeribles aquestes llavors i és germinant-les. Durant la germinació el glúcids (midó) de les llavors es transforma en sucres més simples i fàcils de digerir, les proteïnes de les llavors també canvien i es podran digerir molt més fàcilment. ixí mateix aquestes llavors incorporen aigua i comencen a fer la fotosíntesi, d’aquesta manera també es sintetitzen vitamines i minerals.
El moment òptim per consumir-les serà quan la petita tija és blanca i comencen a sortir petites fulles, si ens esperéssim massa la planta començaria a produir cel•lulosa i per tant tornaria a fer-se indigerible.

Consum

Els germinats tenen una vida molt curta, s’han de consumir pocs dies després de la compra. No accepten cocció, com a molt es podran escalfar suaument. També trobem alguns germinats en conserva, les propietats respecte els frescos canvien una mica, però són una alternativa per tenir al rebost.
Els més utilitzats són: de soja verda, d’alfals, de llenties, de fenigrec, de rave, de llavors de rosella o bada-badoc, de col llombarda, de blat, de ceba, de mostassa i de trèvol.
El sabors de cadascun d’ells varia una mica, alguns tenen tocs picants, altres algun punt amarg, però també lleugers gustos dolços.
Els germinats sempre es fan servir com a complement o guarnició, quasi mai es fa un plat complert de germinats. ixí a les amanides, apart de tots els components habituals, hi podem afegir un pilotet de germinats, també es poden posar a les sopes, cremes, pures, brous, etc.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Related Posts

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà.

  Comments (4)

  Hola macus. Bé, un nou post i molt interessant tot i que us heu oblidat d’explicar LES PROPIETATS!!!

  Em germino les meves llavors amb un germinador de tres pisos, i la veritat és que és impressionant la quantitat de germinat que obtinc, que fins i tot n’he de regalar als veïns per tenir-ne jo sempre de frescos.

  Una de les propietats que tenen és que ajuden a la digestió, m’equivoco? Fins i tot a la meva gossa li dono germinats els vespres, amb la seva verdureta.

  Apa, a veure si poseu tota una llista de propietats, si no la trobeu, us en passo la bibliografia, que n’hi ha molta!

  petonets

  Respon

  Les propietats són diverses, en tema de digestions no m’atreveixo a dir que ajuden a la digestió. Els germinats són uns productes de molt fàcils digestió i és cert que gràcies a la gran quantitat de minerals que contenen les reaccions de digestió d’altres aliments poden ser més àgils. També cal tenir en compte que tenen poques calories i per tant no resulten gens pesats.

  Cada germinat té unes propietats concretes i particulars, depenent de la llavor d’orígen. Comentàvem que, en general, són molt rics en vitamines i minerals, també tenen glúcids simples (sucres) i les proteïnes que contenen són de fàcil assimilació.
  Sobretot es parla de la soja gràcies a la riquesa en isoflavones.

  Però de tota manera estarem encantats que passis les referències bibliogràfiques que comentes.

  Respon

  Molt interessant, de tant en tant em penso el tema de comprar un germinador i mai m’he acabat de decidir…ara que us he llegit en torno a tenir ganes XD

  Respon

  És una bona eina, permet descobrir nous germinats i poder-ne gaudir sempre en les millors condicions. De tota manera, per començar pots provar-ho amb un cassó i cotó fluix, anar canviant l’aigua. Deixar-ho en un lloc temperat (16º-20ºC) i finalment abans de consumir-los esvandir be perquè no quedin restes del cotó.

  Respon
  Aviso de cookies