Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Els productes light ens poden ajudar en la pèrdua de pes?

productes light

a millor manera de perdre pes és apostar per una alimentació saludable en la que hi tenen cabuda tots els aliments, prioritzant els aliments d’origen vegetal, i reservant per al consum ocasional i moderat els aliments rics en sucres, greixos i sal (els que es troben a la cúspide de la piràmide de l’alimentació saludable).

a industria alimentària utilitza aquests ingredients, sovint en excés, per potenciar el sabor dels aliments, fet que els converteix en els nostres preferits. Però la preocupació per la salut i per assolir un pes saludable ha augmentat en els últims anys. És per això, que les mateixes empreses d’alimentació posen també a disposició dels seus clients els anomenats aliments light, que mantenen aquest sabor irresistible i al mateix temps tranquil·litzen la consciencia dels consumidors que els reconeixen com a lleugers i més saludables.

Però, què ens diu el fabricant quan identifica una aliment com a light? Si volem perdre pes, són una bona elecció? Els podem incorporar dins de la nostra dieta habitual?

Segons la legislació, la industria alimentaria pot anomenar a un aliment o producte light reduint com a mínim un 30% les calories en comparació amb l’aliment o producte de referència. De manera que, un aliment light, tot i haver reduït les calories respecte a l’original, pot seguir essent massa energètic per incloure’l com a aliment habitual en una dieta d’aprimament. A més a més, solen ser aliments amb un elevat contingut en sucre o greix, perjudicials per a la salut si es consumeixen freqüentment. Podem posar com a exemple els formatges d’untar o les patates xips light, que tot i la reducció calòrica continuen essent aliments molt energètics i amb un elevat contingut de greix. Per tant, no tot el que s’anomena “light” té poques calories.

Per altra banda també podem trobar aliments “sense calories”, “sense sucre” o “0%”, en els que la reducció calòrica, de sucre o de greix és realment important, aconseguint productes amb continguts baixos en calories, sucres o greix. Però compte, perquè en ocasions es disminueix el contingut de greix però s’incrementa el contingut en sucre, o a l’inrevés, de manera que l’aliment final, tot i anunciar “0% en greix” o “sense sucre” continua tenint un valor energètic elevat.

A tot això cal sumar-li que, la expressió “light” ens fa pensar que en podem menjar en més quantitat, de manera que podem acabar prenen més calories que menjant el producte original. El consum d’aliments “light” no ens deixa ser del tot conscients d’allò que mengem i podem acabar consumint més energia, quan el que busquem es justament el contrari.

El més efectiu per a la pèrdua de pes és reduir la quantitat d’aliments processats i optar per aliments com fruites, verdures, llegums, cereals, oli d’oliva verge, fruits secs, llet, iogurts naturals, carns, peixos i ous frescos, i preparar-los a casa afegint de forma conscient el sucre, la sal o el greix que creguem oportuns.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies