Skip to content
Revista de Menja sa

Els Tirabecs, què són: propietats, beneficis i receptes4 min read

29 març, 2012
tirabecs

L’inici de la primavera és el ressorgir de la vida. Comencem a veure els camps plens d’abelles,  papallones i altres insectes molt enfeinats recollint el nèctar que les flors els ofereixen molt encertadament. I amb el bon temps i els dies més llargs i calorosos s’inicia una nova temporada de fruites i verdures. El ric món vegetal se’ns mostra amb colors més vius: el vermell de les maduixes, el llampant carbassa de les nespres madures i el verd viu dels tirabecs que agafen intensitat dins la cuina.

Què són els tirabecs

El tirabec (pisum arvensis), aliment del qual parlarem en aquest article, és de la família dels pèsols (pisum sativum).  És, per tant, una lleguminosa. Tot i així, aquest vegetal té una llavor molt discreta i el tirabec és cultivat i apreciat per la seva beina més que no pas el gra.

Van bé amb tot, són de textura cruixent i, a la vegada, suau, amb un sabor dolç i un toc molt lleuger d’amargura, sent recomanable que es consumeixin el més frescos possibles ja que, amb el pas dels dies, la baina es torna més dura i el tirabec perd el seu sabor.

De la mateixa manera que passa amb el seu cosí, el pèsol fresc, els tirabec es classifica com a una verdura. Això és degut a que, al tenir la llavor tan petita i la beina tan tendra, es consumeix sencer, aportant un valor nutritiu més semblant a una verdura que no pas a un llegum.

Temporada de tirabecs

Es cultiva i consumeix més a l’Aragó, Catalunya i País Valencià i és molt conegut, també, a la cuina xinesa. El seu cultiu és breu, des de final d’hivern a principi de primavera. Escassament dos mesos (final de març i abril). És molt millor consumir-los frescos i amb una lleugera cocció. Deixar-los “al dente” és una de les millors maneres d’apreciar-ne al màxim el gust.

D’on prové?

És originari d’Àsia on és molt utilitzat en la seva cuina. El seu cultiu es va estendre pel Mediterrani amb el pas del temps arribant a ser molt apreciat aquí, no només pel seu sabor en la cuina, sinó pel seu cultiu tan beneficiós per a la terra (com passa amb moltes faves). La planta del tirabec fixe el nitrogen en el sòl fent que aquest es regeneri més ràpidament. D’aquesta manera aconseguim millorar la qualitat del aterra i dels cultius.

Propietats dels tirabecs

Pel que fa a la composició nutricional, és força semblant al pèsol fresc, oferint menys quantitat de proteïna i carbohidrats que els seus companys, els llegums, però sí una proporció més elevada d’aigua. Tenen al voltant de 2,6g de fibra per cada 100g de producte i quantitats apreciables de vitamina C, carotens, folats i vitamina B3 (niacina).

Així doncs, si encara no l’has tastat, et recomanem fer-ho. Menjar-los sols o com a guarnició, descobriràs que és un aliment a tenir en compte dins la nostra alimentació diària, que enriquirà el paladar amb un gust nou, suau, delicat, i de proximitat!

Composició nutricional per 100g de tirabecs:

 • Calories: 24kcal
 • Proteïnes: 2,8g
 • Grassa: 0,2 g.
 • Fibra: 2,6 g.
 • Hidrats de carboni: 7,6 g.
 • Potassi: 200 mg.
 • Fòsfor: 53 mg.
 • Calci: 43 mg.
 • Sodi: 4 mg.
 • Vitamina A: 0,05 mg.
 • Vitamina B1: 0,2 mg.
 • Vitamina B2: 0,1 mg.
 • Vitamina B3: 0,6 mg.
 • Vitamina C: 60 mg.

Cuinar amb tirabecs

És una verdura molt versàtil pel seu sabor suau i la seva tendra textura. Es pot consumir cru o donar-li un toc de cocció per fer-los més digestibles. S’ha de tenir en compte, però , que quanta menys cocció tinguin, més conservaran les seves propietats, textura i sabor. A més, la gràcia és la seva textura cruixent que es perd si es cuina massa.

Són perfectes per saltejar-los en un wok, sols o amb més verdures, pasta o arròs. I per què no afegir-los a una paella? Li aportarà un toc cruixent i un lleuger sabor dolç que segur que us encantarà

Si els saltegeu, podeu coure’ls directament amb els demés ingredients o passar-los per aigua prèviament per bullir-los una mica. Si trieu aquesta darrera opció, perdran part del seu sabor amarg així com la seva textura cruixent. Un truc: utilitzeu aigua freda per parar ràpidament la cocció.

Tallat a la juliana es pot afegir a sopes, i inclús a carns i peixos fets al forn. Lleugerament torrats afegint pebre, sal i unes gotetes d’oli d’oliva verge extra, es poden menjar com a crispetes i són un saníssim snack.

Sigui com sigui que es preparin, és important retirar manualment els fils o pèls que té el tirabec als dos cantons per a que no se’ns facin bola a la boca i ens molestin al menjar-los.

Receptes amb tirabecs

Bibliografia

Article realizat per Sílvia Serra.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies