Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Dr. Estivill “Hem de posar als nens menys quantitat de menjar al plat”

entrevista dr estivill

El reconegut doctor ha publicat un manual sobre els hàbits de son i alimentació dels fills per a pares despistats on explica, entre d’altres coses, quins menjars cal evitar abans d’anar a dormir.

Dormir i menjar són activitats bàsiques de les que pot dependre la vida mateixa. I sobre això en sap molt el famós doctor Eduard Estivill (Barcelona, 1948). Acaba de publicar un llibre: Nens descansats, nens feliços (Editorial Rosa dels Vents), un autèntic quadern per a pares estressats i despistats on recórrer quan no acabes de gestionar bé del tot el son i els hàbits dels més petits. Alguna vegada has pensat en portar un nen d’un any a un restaurant japonès? Ara que ha acabat el curs escolar, què mengen els teus fills quan no estan sotmesos a la dieta variada del menjador de l’escola? Quins aliments boicotegen el descans nocturn? Aquestes són algunes de les preguntes que el reconegut pediatra respon en aquesta entrevista. A més a més, acaba de fer públic el resultat d’una investigació de la Fundació Estivill-Sueño i de la Càtedra de Cronobiologia de la Universitat de Múrcia on han descobert una nova forma de dormir: el son polifàsic.

 Si li dic que dormo molt i menjo malament, estic suspesa?

Totalment, no podem dormir molt. En qualsevol cas, em pots dir que dorms de forma desordenada: poc entre setmana, per la feina i la vida familiar, i molt el cap de setmana. Si és així, ho estàs fent malament. No és el més ideal.

Per contra, si dormo poc, però menjo bé, viuré més anys?

Tampoc. Menjar bé és important, però dormir bé, encara ho és més. De fet, s’ha vist que la importància de dormir és superior. S’han fet experiments amb animals. Un ratolí després d’estar set dies en moviment, sense dormir, mor. En canvi, pot aguantar fins a tres setmanes sense menjar. Per tant, mors abans per falta de son que per gana.

Fa poc ha presentat una investigació de dos anys on ens parla d’una nova forma de dormir: el son polifàsic, què vol dir?

És dormir a estones. Hem vist que hi ha col·lectius que no poden dormir seguit durant la nit, que seria el son monofàsic. Hem fet un estudi amb dos navegants que han fet la volta al món en tres mesos. Havien de combinar-se les hores de son perquè en un vaixell, que és como la fórmula 1 del mar, un dels dos sempre ha d’estar despert i alerta. Hem investigat aquestes persones per a donar-los pautes correctes adaptant el son a la seva forma genètica de ser: més nocturna o més diürna. Estan molt contents perquè han quedat tercers a la regata (Barcelona World Race). Aquest tipus de son pot adaptar-se a d’altres col·lectius: policies, mares en època de lactància…

A l’estiu som una mica més nocturns…

Sí, perquè estem relacionats amb la llum. El nostre cervell està funcionant gràcies a que ha aprés que quan marxa la llum ha de fabricar una substància que s’anomena melatonina, que és la que ens dóna son. En canvi, quan apareix el sol, el cervell deixa de fabricar-la i despertem.

L’horari d’estiu afecta la nostra activitat metabòlica?

No, si dormim les hores que toquen. Tampoc movem tant l’horari. Els adults i els nens anem a dormir una mica més tard, i quan estem de vacances, ens aixequem també més tard.

entrevista dr estivill

Què proposa en el seu nou llibre? Massa deures pels pares…

Normes d’organització pels pares que tenen molta feina i no tenen temps per estar amb els seus fills. Molts pensen que ho fan malament, i no és així. Fan el que poden, però s’ha d’optimitzar el temps que s’està amb ells. Donem pautes per a que compleixin el que puguin perquè molts ja ho fan de forma intuïtiva. Posen normes, fan que els nens col·laborin a les feines de casa o que utilitzin la tauleta o el mòbil de forma controlada en el temps. El que volem és millorar les seves rutines.

Què fem quan un nen no menja? Al llibre diu que fer l’avioneta és fer el pallasso, no fer de pare.

Clar, fem tonteries perquè un nen mengi. Ha de menjar quan té gana i fem molts errors. El primer és donar-los massa menjar. Una vegada a la consulta, una mare d’un nen de quatre anys em va dir que el seu fill no s’ho menjava tot: només la meitat dels macarrons, de la carn i de les postres. I l’estómac d’un nen d’aquesta edat és com una pilota de tenis i no hi cap tot. Per tant, s’ha de posar als nens menys quantitat de menjar al plat.

I si menja massa?

És un greu problema perquè moltes vegades és un mal hàbit que els hi ensenyem. Estem sobrealimentant els nens i els dilatem l’estómac. Si mengen més del compte, de grans desenvoluparan obesitat. A Espanya és un problema terrible: el vint per cent dels nens té sobrepès i això els condicionarà de grans amb tota una sèrie de problemes cardiovasculars associats.

I si no vol menjar fruita i verdura?

És un problema de costums: si de petits no els hi donem mai o poques vegades, és lògic que no els agradi. Per exemple, em pots dir si és molt difícil que un nen català vulgui menjar japonès? Depèn. Jo tinc els meus dos néts als que des de que tenien un any els hi donava com a premi portar-los a un japo! Ara els agrada molt.

Quin és l’àpat més important de dia?

El més fonamental és que els nens facin cinc menjars i amb les quantitats adequades. L’esmorzar és molt important perquè és quan comencen a gastar energia. Acostumen a arribar al dinar amb gana, però van malament esmorzats perquè pel matí els pares van amb pressa. Quantes persones seuen per esmorzar?

Ara que ha acabat el curs escolar, adéu als menús del menjador. D’alguna manera, era una forma de donar de tot als nens de forma planificada. Què recomana ara als pares?

S’ha d’aplicar el sentit comú. Si els pares mengen bé: amanida i carn pel migdia, peix i sopa per la nit… els nens també menjaran bé. No s’han de fer menús per a nens, són una tonteria. Què és el menú infantil? Espagueti, macarrons, pollastre arrebossat… Se’ls ha de donar el mateix que als adults, però amb menys quantitats. Els grans restaurants ja no tenen menú infantil, sinó mitges racions.

Vivim a una societat cada vegada més obesa, també en la infància, li preocupa?

Moltíssim. És la conseqüència dels mals hàbits actuals que comporten malalties posteriors. I no només físiques, sinó també psíquiques. Un nen gras és un nen que no està còmode a la societat. I una nena grassa, encara menys.

Com els pares estem massa cansats i crispats avui en dia, com ens recomana seguir les pautes del llibre?

Que no s’estressin. L’important és la qualitat del temps i què fan amb el fill. Si només tenen una hora, que estiguin totalment amb ell.

Dinar mirant la tele… vostè ho fa?

No! Pel migdia dino al bar d’uns amics, i no tenen la tele posada. I per la nit, miro de no fer-ho. No et permet la comunicació amb les persones amb les que convius.

Quins aliments boicotegen el descans nocturn?

Les proteïnes, els guisats, les coses picants, que a un nen ja no donem, i substàncies com el cafè.

I quins l’afavoreixen?

Tots els que porten una substància que s’anomena triptòfan. Ho trobem a la pasta, la verdura, les amanides i, sobre tot, els derivats làctics com els formatges o els iogurts.

Influeix en el son la manera en com cuinem els aliments?

Sí, perquè si està molt condimentat, per exemple, és més difícil de digerir i pot dificultar l’inici del son.

Quanta estona hem d’esperar després de sopar abans d’anar a dormir?

Com a mínim, entre mitja hora i tres quarts, que és el temps que al llibre diem als pares que ho dediquin a cantar cançons o a explicar contes, per començar a fer la digestió, amb la qual cosa el son serà més bo i ràpid.

I vostè, quin tipus d’alimentació porta?

Em cuido molt! Tenia un problema de sobrepès i vaig haver de fer una dieta molt important i em van operar. Sempre m’he alimentat bé, però menjava massa. Menjo de tot i ho combino amb molt esport i exercici físic. Em cuido i menjo de forma saludable.

Quin tipus d’exercici físic fa?

Cada dia faig 50 minuts combinant intervals d’un minut de caminar i córrer. I després faig una mitja hora de reforç de musculatura. És la forma de mantenir el pes i fer exercici cardiovascular.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies