Skip to content
Revista de Menja sa

Etiquetes nutricionals trampa3 min read

5 octubre, 2016
etiquetes nutricionals trampa

na de les parts fonamentals a l’educació nutricional és aprendre a interpretar la informació que hi ha en l’etiquetatge dels aliments que adquirim.

Ja hem parlat, altres vegades, a la revista de l’etiquetatge nutricional i avui us volem parlar d’algunes etiquetes que no són el que semblen:

Cal tenir en compte que l’etiqueta del producte, a més de donar-nos informació sobre calories, caducitat o pes, també té la missió de resultar atractiva i de portar missatges que facin que el consumidor finalment es decanti per una o una altra opció.

I és aquí on podem trobar-nos amb contradiccions o directament amb etiquetes parany. Anem a veure alguns exemples:

NATILLES SENSE SCRES QE SÍ PORTEN SCRE: és un cas clar de contradicció entre les dues cares de la mateixa etiqueta. Ja l’OC ho va denunciar al seu moment al·legant que “despistava al consumidor

Com veieu a l’etiquetatge frontal (aquest que serveix de reclam per al consumidor) observem en lletres blaves que són unes natilles “sense sucres afegits”, en canvi en revisar el llistat d’ingredients veiem que el sucre apareix clarament com a part dels ingredients de la xocolata de les natilles.

etiquetas nutricionales trampa mercadona

PA INTEGRAL QE NO ÉS INTEGRAL: és un cas especialment habitual i es dona tant amb pans com amb altres productes fets a base de farina.

Perquè un producte fet a base de farina sigui realment integral, el primer ingredient que ha d’aparèixer en l’etiquetatge és la “farina integral”. Si és pasta (espagueti, macarrons,…) ha d’aparèixer “sèmola INTEGRAL de blat”. És a dir, la paraula “integral” ha d’aparèixer en el llistat d’ingredients. De gens serveix que posi “integral” en el paquet si quan llegim el llistat d’ingredients ens assabentem del cas com el de la imatge, en el qual és un producte elaborat a base de farina refinada al que li han afegit un 6% de segó.

Si em vull beneficiar de tots els beneficis de prendre cereals integrals, haig de consultar sempre el llistat d’ingredients.

etiquetas nutricionales trampa crackers

etiquetas nutricionales trampa galloetiquetas nutricionales trampa macarrones¿0% DE QÈ? En aquest cas l’estratègia és la següent: Tinc un producte que agrada molt però que la població associa amb què “engreixa” “és poc sa” o “no el menjo quan estic a dieta”, per exemple els dolços, brioixeria, snacks,…Solen ser productes molt rics i addictius i generalment alts en sucre, greixos poc saludables o sal. Què fan llavors les indústries per millorar la imatge d’aquest producte? Doncs redueixen la quantitat d’algun dels 3 ingredients anteriors i ens ho posen ben gran en l’envàs. I què hi ha de dolent en això? Anem a veure un exemple concret. Tenim unes postres làctiques amb xocolata i veiem que en l’envàs apareix un 0.7% enorme. A més té una publicitat en televisió amb missatges tipus “no renunciïs en el plaer” o “dóna-li una alegria al cos”. Amb aquest tipus d’eslògans el més normal és que el consumidor pensi que és un producte “que no engreixa”, però si ens fixem més en l’etiqueta veiem que aquest 0.7% porta les lletres “M.G” que significa “matèria grassa”. En mirar el revers veiem que porta un 12,4 % de sucres. És a dir, és un producte al que li han reduït el greix però segueix sent molt elevat en sucre. En aquest cas l’etiqueta no menteix però pot donar a entendre que és un producte més saludable del que en realitat és.

etiquetas nutricionales trampa vitalinea

etiquetas nutricionales trampa danoneEl mateix per Sveltesse, (imatge a la capçalera) que té una gamma de “postres light” que porta un etiquetatge que posa 1,7% de matèria grassa però en mirar la valoració nutricional veiem que porta un 17.9% de sucres. (Dades obtingudes de la web http://www.yoguresnestle.es/sveltesse/sveltesse-postres-light/sveltesse-mousse-chocolate www.tudespensa.com)

En conclusió, quan comprem qualsevol producte processat que porti etiqueta, no hem de limitar-nos a la cara frontal sinó que és important que ens fixem també en la lletra petita per evitar caure en el parany d’alguns etiquetatges que són, com menys, “confusos”.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies