Skip to content
Revista de Menja sa

Faves tendres, verdura o llegum? Propietats, contraindicacions i receptes5 min read

28 març, 2022
faves-tendres

Quan l’hivern s’allunya les faves comencen a fer acte de presència a les fruiteries de cada barri.

Les faves són llegum?

L’origen de les faves no està prou clar. Mentre uns assenyalen el Pròxim Orient o Europa (zona Mediterrània), altres es decanten pel nord d’Àfrica i, fins i tot, l’Àsia, on s’ha trobat una varietat de fava més primitiva amb llavors més petites.

Quan és temporada de faves

La primavera és l’estació ideal per trobar aquests vegetals i de la mateixa manera que succeeix amb els pèsols, si la consumim tendra, la tractarem com una verdura. Si la consumim seca, és un llegum, on tots els seus nutrients es multipliquen.

Faves propietats

Nutricionalment les faves tendres són poc calòriques, una ració de 200g conté al voltant de 40Kcal, la majoria de les quals són aportades per les proteïnes i en menys proporció en forma de carbohidrats. Glúcids, aquests, més digestius que els presents en les faves seques.

Tenen molt poc greix, amb prou feines arriben als 0,2g per cada ració, cosa que les fa ideals per a dietes hipocalòriques i aquelles situacions en les que s’hagin de controlar els greixos. Això sí, tenint en compte de cuinar-les amb ingredients lleugers.

Un altre dels avantatges és la quantitat de fibra, ja que un plat de faves ja ens ofereix el 8% de la fibra que hem de consumir en un dia. Si, a més a més, acompanyem les faves amb altres vegetals, el percentatge es veurà augmentat.

Com ja hem comentat, l’assecat farà que els nutrients estiguin més concentrats. Tot i així, la fava tendra té quantitats apreciables de potassi, fòsfor i magnesi. I també de vitamines com l’àcid fòlic, la niacina i els carotenoids (compostos que es transformen en vitamina A dins l’organisme). Però no succeeix el mateix amb la vitamina C. Aquesta està present en la fava tendra i es perd més de la meitat en la fava seca.

Contraindicacions de les faves

Les faves poden ser difícils de digerir en alguns casos, sobretot si no es cuinen bé. De la mateixa manera que altres llegums seques, contenen oligosacàrids que no es digereixen correctament pel dèficit d’un enzim digestiu apropiat, passant al intestí gruixut on es desenvolupa la digestió mitjançant la flora bacteriana, fet que produeix nombrosos gasos intestinals, diarrees, dolor abdominal.

Les maneres d’evitar-ho són mitjançant un remull perllongat (un parell d’hores abans del seu consum o la nit abans), una cocció llarga i a foc lent, i consumir en puré sense les seves pells.  

Pel seu elevat contingut en fibra no es recomana el seu consum a persones amb segons quins problemes digestius, com per exemple a la malaltia de Crohn, colitis ulcerosa o colon irritable.

Favisme

El favisme és una malaltia genètica en la qual l’enzim glucosa-6-fosfat deshidrogenasa és deficitari. Això provoca que les persones afectades per aquesta malaltia puguin intoxicar-se amb substàncies que per a la resta de la població són innòcues.

Dues d’aquestes substàncies estan presents en les faves. Són la vicina i la convicina. Aquestes substàncies s’hidrolitzen i donen com a producte unes altres dues substàncies que tenen la capacitat d’oxidar els eritròcits quan hi ha dèficit de l’enzim esmentat.

La font principal de vicina i convicina són les faves, d’aquí que a la malaltia se li hagi posat el nom de favisme.

Taula comparativa faves tendres i faves seques (100g):

diferencia faves fresques seques

Receptes amb faves

Ingredients per 2 persones:

  • 1Kg Faves fresques
  • 1 Ceba
  • 1 All
  • 25 g Pernil salat
  • 25 g Cansalada
  • Vi blanc
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal

Elaboració:

  1. Per a començar, desgrana les faves si venen a la seva beina.
  2. Talla a trossos petits la ceba i una dent d’all i afegeix-los a una paella amb oli. Cuina fins que es daurin una mica.
  3. Mentrestant, talla el pernil salat i la cansalada en quadrats i afegeix-los a la paella. Cuina tot junt durant uns minuts.
  4. Afegeix el vi blanc i deixa que s’evapori l’alcohol.
  5. Afegeix les faves amb una mica d’aigua. Si les faves són fresques es cuinaran ràpid.
  6. Pots servir el plat amb un ou d’acompanyament per completar la recepta.

AMANIDA DE BLAT SARRAÍ I FAVES TENDRES

Ingredients per 4 persones:

  • 400 g faves congelades
  • 200 g de blat sarraí
  • 400 ml de brou de verdures
  • 100 g Nous
  • 1 manat Ravenets
  • 1 manat Ceba tendra
  • 1 cullerada de vinagre de vi blanc
  • 3 cullerades d’oli de nou
  • 1 cullerada Oli d’oliva verge extra
  • Julivert fresc
  • Sal
  • Pebre negre

Elaboració:

  1. Posa aigua a una olla per coure les faves fins que estiguin tendres.
  2. Bullir el blat sarraí en el brou de verdures, rentat prèviament amb aigua freda. Deixa’l al foc fins que estigui tendre però consistent. Escorre’l.
  3. Prepara els altres ingredients. Talla les nous, els raves i la ceba tendra, aquests dos últims prèviament rentats.
  4. Barreja els ingredients de l’amaniment.
  5. Utilitza un bol per posar el blat sarraí i barreja-ho amb les faves, els raves, les nous i la ceba tendra.
  6. Aboca l’amaniment sobre els ingredients i serveix.

Bibliografia

  1. Habas: cinco recetas de temporada con esta deliciosa legumbre (directoalpaladar.com)
  2. https://www.directoalpaladar.com/recetas-de-legumbres-y-verduras/receta-de-habitas-frescas-con-jamon
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1138359307739199

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies