Skip to content
Revista de Menja sa

Aquest any NO em poso a dieta4 min read

10 gener, 2017
fer dieta

L’inici d’any és un moment propici per fer balanç de l’any que ha acabat i també per plantejar-nos alguns propòsits de cara l’any que encarem. Després de les festes nadalenques, en les que molts de nosaltres hem gaudit d’alguns àpats copiosos i hem menjat neules i torrons, arriba el gener. I amb el gener arriben també els “hauria de”: Aquest any hauria de fer més esport, hauria de cuidar-me més, hauria de trobar temps per mi, hauria de dedicar més temps a la família, hauria d’aprendre a relaxar-me, hauria de deixar de fumar, i així un llarg etcètera d’”hauries” que moltes vegades es queden en això, en frases condicionals que no s’acaben traduint en fets.

Un dels propòsits més recurrents i que haurem sentit milers de vegades és el de posar-nos a dieta. És sobre aquest propòsit sobre el que volem parlar avui, i no precisament per empentar-vos a iniciar-ne una. A continuació us donem tres raons per les que creiem que NO és una bona idea posar-se a dieta

 1. La paraula dieta porta implícit en el seu significat el concepte de pèrdua, posar-nos a dieta de qualsevol cosa és deixar de fer quelcom. Si parlem del menjar, la frase “em poso a dieta” implica que deixo de menjar aliments que actualment estic menjant i que probablement m’agraden, amb la conseqüent sensació de pèrdua o sacrifici que això pot comportar. Aquesta sensació de pèrdua i sacrifici poden fer que o bé no iniciï la dieta o bé que l’abandoni fàcilment.
 1. Les dietes estan molt focalitzada en el pes. Començar una dieta on el nostre principal objectiu sigui arribar a un pes determinat ens pot provocar molta angoixa, ja que l’èxit o el fracàs de la dieta únicament vindrà donat per un número en una bàscula. A més, si el número que veiem quan ens pesem no és el que nosaltres esperem, automàticament generarem una valoració negativa del nostre esforç, augmentant així les probabilitats de que acabem abandonant la dieta.
 1. Una dieta té un component de temporalitat. És a dir, faig dieta, perdo pes i deixo la dieta per tornar a menjar com menjava abans d’iniciar-la. Això pot comportar a la llarga la recuperació del pes perdut i el retorn a uns hàbits no gaire saludables, fet que ens desmoralitzarà i ens farà tornar a proposar-nos el mateix l’any vinent, entrant en una mena d’espiral de mesos a dieta seguits de mesos de no dieta.

Així doncs, com ho hauríem d’enfocar? Si estem convençuts que ens convé un canvi d’hàbits, ja sigui perquè no ens sentim còmodes amb el nostre pes o perquè no ens trobem del tot bé a nivell de salut o per les dues coses alhora, hem de donar la volta al concepte clàssic de dieta i plantejar-nos el canvi d’hàbits de la següent manera:

Enlloc de fer dieta, el que hem de fer és començar a menjar de forma més saludable. No es tracta tant d’eliminar per sempre més alguns aliments, sinó més aviat es tracta d’incorporar-ne d’altres que faran, sense que ens n’adonem, que s’equilibrin la resta. No hem de tenir la sensació d’estar “perdent” aquells aliments que tant ens agraden, sinó que el que estem fent és col·locar-los allà on els pertoca i descobrir alhora altres aliments que ens poden resultar també molt gratificants.

El principal i únic objectiu de la dieta no ha de ser el pes. El pes és només un factor d’entre molts d’altres, i en molts casos no és ni molt menys el més important. Hem d’aprendre a menjar més saludable per trobar-nos millor de salut, sentir-nos bé amb nosaltres mateixos, guanyar forma física, estar més tranquils, poder transmetre als nostres fills o familiars uns bons hàbits de salut, etc.

Aprendre a menjar de forma saludable és, tal com diu la paraula, un aprenentatge que ens servirà per sempre. Començar a cuidar la nostra alimentació és una aposta de futur, no un tràmit d’uns mesos. És per això que el canvi d’hàbits ha de ser, sobretot, agradable i fàcil d’incorporar a les nostres vides.

Ja per acabar, si realment sents que aquest any sí que estàs preparat per començar a cuidar la teva salut, et proposo un repte: Si demà t’haguessis de començar a cuidar un 1% més del que t’estàs cuidant ara, quin petit canvi podries fer? Fes-lo.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies