Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

La figa de moro: Propietats, beneficis, contraindicacions i receptes.

figa de moro

Un record d’infantesa dels estius al poble són les paradetes ambulants de figues de moro. Els portaven en un carret coberts de gel picat. Amb una navalla te’ls deixaven llestos per menjar-te’ls.

La figa de moro és una fruita d’estiu poc consumida a Espanya, potser per la seva aparença poc atractiva,  però ens pot brindar uns beneficis nutricionals interessants.

Què és la figa de moro?

És el fruit comestible de la figuera de moro o nopal originari de Sudamérica. Té una pell gruixuda i està coberta de punxes, motiu pel qual s’ha d’anar amb compte a alhora de pelar-la. La seva polpa es carnosa, dolça, d’aspecte gelatinos i te petites llavors. 

Temporada de la figa de moro

La millor època de l’any per menjar figa de moro és a l’estiu i principis de la tardor.

Història del seu descobriment

Hi han dades del seu consum a Mèxic fa 9.000 anys. Després de la conquesta d’Amèrica va arribar a Europa i es va extendre pel sud d’Espanya, Itàlia i per tot el Litoral Mediterrani. El primer lloc on va fructificar a Europa va ser a les Illes Canàries.

Actualment és una fruita poc aprofitada a Espanya a diferència de Méxic, on es considera un superaliment i és part important de la seva gastronomia. Allà s’aprofiten totes les parts de la planta: arrels, fruits i fulles.

Itàlia és el segon productor de figa de moro, inclús tenen una Denominació d’Origen Protegida.

Propietats nutricionals (per cada 100 grams)

És una fruita refrescant pel seu alt contingut en aigua i ens aporta poques calories. Conté hidrats de carboni, fibra, vitamines, minerales, compostos fenólics i pigments betalaínas.

Calories: 41 Kcal

Carbohidrats: 9,57 g

Greixos: 0,51 g

Proteïna: 0,73 g

Fibra: 3,6 g

Calci: 56 mg

Magnesi: 85 mg

Fósfor: 24 mg

Potasi: 220 mg

Vitamina C: 14 mg

Els beneficis de la figa de moro

El seu contingut en fibra la fa saciant i amb efecte regulador del transit intestinal.

És font d’antioxidantes naturals com la vitamina C, les betalaínas i els compostos fenòlics. Substàncies útils per a combatre els radicals lliures i el envelliment cel·lular.

Diversos estudis demostren que el potencial antioxidant dels fruits de la figuera de moro está relacionat amb els trets estructurals de les betalaínas. Així les betalaínas es caracterizen per mostrar efectes protectores de las cèl·lules vasculars, directament relacionats amb la inflamació.

La figa de moro contribueix a disminuir els nivels elevats de glucosa sanguínea i ho fa per la seva aportació de fibra –que atrapa la glucosa en els intestins– però també  perquè millora la sensibilitat de les cèl·lules a la insulina.

Contraindicacions de la figa de moro

La seva ingesta en grans quantitats pot causar indigestió. No es recomana el seu consum en el cas de patir diverticulitis.

Com es menja la figa de moro

La pell de la figa de moro està coberta de fines espines de manera que cal anar amb compte de no punxar-se els dits o la mà. Per evitar-ho, el millor és fer servir guants.

La manera més comuna de treure la pell d’aquest fruit és fent-li uns talls als extrems i un altre longitudinalment. D’aquesta manera aconseguirem pelar-ho fàcilment.

Receptes amb figa de moro

Entre les receptes més populars, destaca la seva utilització en sucs, melmelades, gelats i amanida:

Aquesta fruita la podem fer servir per endolcir postres com a susbstitut al sucre.

Bibliografia

 • Chaalal, Touati N. y Louaileche H. (2013) Extracción de compuestos fenólicos y capacidad antioxidante in vitro de semillas de tuna. 467-475 Taylor & Francis en línea.
 • Basurto SD, Lorenzana-Jiménez M, Magos GGA. Utilidad del nopal para el control de la glucosa en la diabetes mellitus tipo 2. Rev Fac Med UNAM . 2006;49(4):157-162.
 • Allegra, M.; FurtmüIler, P.G.; Jantschko, W. ;Zederbauer, M.; Tesoriere, L. ; Livrea, M.A.; Obinger, e. (2005) Mechanism of interaction of betanin and indicaxantin with human myeloperoxidase and hypochlorous acid, Biochernical an Biophysical Research Communications, 332, 837-844.
 • https://www.botanical-online.com/
 • https://oushia.com/higo-chumbo/
 • https://fdc.nal.usda.gov/

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies