Skip to content
Revista de Menja sa

Què és la gastritis? causes, símptomes i pautes2 min read

26 gener, 2016
gastritis

Què és la gastritis

La gastritis és una inflamació de la mucosa de l’estómac, que quan es perllonga en el temps pot arribar a provocar l’aparició d’una úlcera gàstrica.

Causes més freqüents de la gastritis

L’aparició de la gastritis es pot deure a múltiples coses, les més freqüents són:

 • El contacte prolongat amb substàncies irritants per a la mucosa gàstrica com l’ús continuació de Alguns medicaments antiinflamatoris o por l’abús de substàncies estimulants com el cafè.
 • La infecció pel bacteri Helicobacter pylori.
 • La degeneració de l’revestiment de les parets de l’estómac com consecuència del propi envelliment.

Símptomes de la gastritis

Tot i que en alguns casos la gastritis pot no presentar símptomes, el més habitual és la sensació de cremor i dolor a la boca de l’estómac, que pot irradiar fins al pit, i que en ocasions pot ocasionar nàusees i vòmits. El dolor epigàstric pot desaparèixer després de dinar, sobretot després de prendre llet, però el dolor torna a aparèixer de forma intensa a el cap d’un parell d’hores de la ingesta.

Pautes nutricionals per millorar la gastritis

Les recomanacions dietètiques per a les persones que pateixen gastritis són les següents:

 • Consumir làctics (llet, iogurts i formatges) baixos en greix, desnatats o semidesnatats.
 • Escollir carns magres, com el pollastre o el gall dindi, i evitar el conill per tenir una carn massa fibrosa.
 • Cuinar els llegums amb verdures i arròs o patata, evitant ingredients grassos d’origen animal com el xoriço o la cansalada. També es poden triturar i colar per extreure les pells, que produeixen flatulència i malestar gàstric.
 • Amb la fruita si es vol prendre fruita fresca, hem d’escollir les més madures i evitar les àcides. Si no, es pot prendre cuita en forma de compota. Es recomana evitar la fruita en almívar.
 • Beure preferentment aigua. També es poden prendre infusions suaus i brous sense greix. Les begudes amb gas, així com el cafè (també el descafeïnat) no aconsellen ja que produeixen acidesa.
 • És preferible utilitzar coccions amb poc greix ja que tant l’oli com la mantega es toleren millor si es prenen en cru.
 • S’ha d’evitar l’ús de condiments forts o picants per ser irritants per a la mucosa gàstrica, així com ingredients grassos com la nata, la xocolata, els glaçons de brou i la fruita seca.

Un estil de vida saludable i uns hàbits alimentaris adequats poden prevenir l’aparició, d’aquesta malaltia i millorar els seus símptomes.

Si t’ha agradat l’article et recomanem que et llegeixis l’alimentació per a la gastritis.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies