
Què és la gastritis
La gastritis és una inflamació de la mucosa de l’estómac, que quan es perllonga en el temps pot arribar a provocar l’aparició d’una úlcera gàstrica.
Causes més freqüents de la gastritis
L’aparició de la gastritis es pot deure a múltiples coses, les més freqüents són:
- El contacte prolongat amb substàncies irritants per a la mucosa gàstrica com l’ús continuació de Alguns medicaments antiinflamatoris o por l’abús de substàncies estimulants com el cafè.
- La infecció pel bacteri Helicobacter pylori.
- La degeneració de l’revestiment de les parets de l’estómac com consecuència del propi envelliment.
Símptomes de la gastritis
Tot i que en alguns casos la gastritis pot no presentar símptomes, el més habitual és la sensació de cremor i dolor a la boca de l’estómac, que pot irradiar fins al pit, i que en ocasions pot ocasionar nàusees i vòmits. El dolor epigàstric pot desaparèixer després de dinar, sobretot després de prendre llet, però el dolor torna a aparèixer de forma intensa a el cap d’un parell d’hores de la ingesta.
Pautes nutricionals per millorar la gastritis
Les recomanacions dietètiques per a les persones que pateixen gastritis són les següents:
- Consumir làctics (llet, iogurts i formatges) baixos en greix, desnatats o semidesnatats.
- Escollir carns magres, com el pollastre o el gall dindi, i evitar el conill per tenir una carn massa fibrosa.
- Cuinar els llegums amb verdures i arròs o patata, evitant ingredients grassos d’origen animal com el xoriço o la cansalada. També es poden triturar i colar per extreure les pells, que produeixen flatulència i malestar gàstric.
- Amb la fruita si es vol prendre fruita fresca, hem d’escollir les més madures i evitar les àcides. Si no, es pot prendre cuita en forma de compota. Es recomana evitar la fruita en almívar.
- Beure preferentment aigua. També es poden prendre infusions suaus i brous sense greix. Les begudes amb gas, així com el cafè (també el descafeïnat) no aconsellen ja que produeixen acidesa.
- És preferible utilitzar coccions amb poc greix ja que tant l’oli com la mantega es toleren millor si es prenen en cru.
- S’ha d’evitar l’ús de condiments forts o picants per ser irritants per a la mucosa gàstrica, així com ingredients grassos com la nata, la xocolata, els glaçons de brou i la fruita seca.
Un estil de vida saludable i uns hàbits alimentaris adequats poden prevenir l’aparició, d’aquesta malaltia i millorar els seus símptomes.
Si t’ha agradat l’article et recomanem que et llegeixis l’alimentació per a la gastritis.

Dietista-Nutricionista, diplomada per la Universitat de Barcelona el 2003 i postgraduada per la UAB en el tractament de la Obesitat i Trastorns de la Conducta Alimentaria. Formació especialitzada en alimentació infantil a través del curs d’extensió universitària de la UB en alimentació i nutrició en la infància. Educadora en el tractament de l’obesitat mitjançant el programa “Nens i adolescents en moviment” de la Vall d’Hebron i membre del grup de treball “alimentació durant la gestació i la primera infància” del col·legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya, del qual soc membre amb el número CAT000506.