
L’obesitat infantil ha anat augmentant en els últims anys i es preveu que, si no hi posem remei, segueixi la mateixa línia en el futur. Tot i que a simple vista pot semblar un problema estètic o d’estigma social, el que més ens ha de preocupar és l’efecte que aquest sobrepès pot tenir en la salut dels nostres infants a llarg termini, tant a nivell físic com a nivell psicològic.
Les causes de la obesitat infantil són multifactorials: Poca activitat física, activitats lúdiques sedentàries, augment del consum d’aliments ultra processats o pre-cuinats, alt ritme de vida familiar, facilitat d’adquisició de productes no saludables, factors genètics o hereditaris, etc. Malauradament no podem controlar tots aquests factors, però si volem treballar per millorar la salut dels més petits caldrà que identifiquem en quines àrees sí que podem intervenir i com ho podem fer.
A continuació us donem alguns consells per a crear o mantenir hàbits saludables en família:
– Fer-los participar: Involucrar els fills en la compra, conservació i preparació del menjar és una molt bona manera d’ensenyar a escollir de forma saludable, emmagatzemar i cuinar els aliments. A més, si els infants senten que formen part de tot aquest procés és més probable que tinguin curiositat per tastar aquells plats que han ajudat a preparar.
– Crear un ambient alimentari saludable: Hem de tenir en compte que pels més petits, el que es fa a casa és el punt més important de referència que ells tenen del que és adequat. Per tant, és molt important que a casa hi hagi sempre aliments saludables al seu abast. Si els nens s’acostumen, per exemple, a tenir sempre disponible un bol amb fruita, serà molt més fàcil que optin per agafar-ne una peça quan tinguin gana.
– No posar etiquetes als aliments: Parlar d’aliments bons i dolents als infants a la llarga pot afavorir l’aparició de sentiments de culpabilitat i pot afectar també al gaudi a l’hora de menjar. És molt més aconsellable assegurar-nos d’oferir aliments saludables a casa i parlar dels aliments fent servir termes com: “m’agrada o no m’agrada”, “em ve de gust o no”, “em senta bé o malament”, etc.
– No castigar ni premiar: És molt important no utilitzar els aliments per eliminar o reforçar comportaments dels infants. El menjar no s’ha de convertir en moneda de canvi de cap tipus de conducta ni ha de servir per castigar. Donar, posem per cas, un gelat a un nen perquè ha fet alguna cosa que volem que repeteixi o bé castigar-lo sense postre o amb un plat de verdura quan no ha fet els deures és una mala estratègia. No només no resultarà efectiu a l’hora d’afavorir o corregir un comportament, sinó que a més a més aconseguirem donar valor negatiu o positiu als aliments, aconseguint l’efecte no desitjat que hem comentat en l’apartat anterior.
– Donar als àpats la importància que mereixen: Tot i que avui dia per moltes famílies és complicat coincidir tots a taula, resulta molt beneficiós compartir al menys un àpat al dia en família. És important que des de ben petits ens acostumem a fer espai als àpats i a aturar les nostres activitats per reunir-nos a taula sense distraccions, com per exemple els telèfons mòbils. Menjar poc a poc i gaudint dels aliments mentre xerrem del que ens depara el dia o sobre com ens ha anat la jornada fomenta la comunicació familiar i és un bon moment per educar en l’exemple.
– Tenir un comportament saludable en general: Els hàbits saludables no només tenen a veure amb el que mengem, sinó que inclouen també aspectes com l’activitat física, el temps dedicat al joc, les rutines de dormir o les relacions socials. Portar una vida activa amb els nostres fills, fomentar el joc dins i fora de casa, gaudir d’excursions a l’aire lliure, fomentar les relacions socials i mantenir unes bones rutines de son són algunes de les recomanacions que afavoriran la construcció d’uns bons hàbits de salut.
En definitiva, si generem un ambient saludable a casa, donem un bon exemple a taula, mantenim un estil de vida actiu, no utilitzem el menjar per premiar o castigar ni per calmar emocions i fem partícips als infants del procés de compra i cuinat dels aliments, estarem treballant de forma activa en la construcció de valors i hàbits saludables dels més petits.

Llicenciada en Psicologia (UB), Postgrau en Metodologia i avaluació en Psicologia Clínica i de la Salut (UAB), Postgrau en intervenció en Psicologia Clínica i de la Salut (UAB), Màster en Psicologia Clínica i Medicina Conductual (UAB), Màster d’investigació en Psicologia de la Cognició i la Comunicació (UAB), Postgrau en Psicoteràpia Integradora per l’IESP. Membre col·legiada en el Col·legi Professional de Psicòlegs de Catalunya (COPC, nº 17070) i estic acreditada com a Psicòloga General Sanitària pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.