Skip to content
Blog de nutrición de Menja sa

Helicobacter Pylori. Què és, causes i tractament

Què és l’helicobacter pylori

L’Helicobacter pylori és un bacteri que viu exclusivament a l’estómac de les persones i pot no causar símptomes com també és el principal causant de la inflamació de la mucosa de l’estómac i pot desembocar en gastritis o úlceres gàstriques.

Símptomes de l’helicobacter pylori

Els símptomes són l‘acidesa, les nàusees, el mal d’estómac, la sensació de plenitud i la distensió de l’estómac. Davant dels símptomes d’aquestes patologies és important fer un bon diagnòstic per saber si la persona té una infecció de Helicobacter pylori o si els seus símptomes es deuen a l’estrès, la mala alimentació, l’ús de medicaments que afecten l’estómac consumits de manera crònica o altre motiu.

Tractament per a l’helicobacter pylori

Si l’Helicobacter pylori és la causa del malestar s’indiquen antibiòtics i una dieta que generi el major repòs possible de l’estómac per donar temps a la curació, però aquesta no serà definitiva, sinó que els símptomes aniran minvant i es podrà expandir l’alimentació fins i tot tornar a menjar pràcticament tots els aliments, i és recomanable aprofitar el procés per adquirir hàbits alimentaris saludables.

Altres trastorns digestius

Hi ha altres trastorns digestius que es vinculen amb els bacteris, o millor dit amb la flora intestinal, la qual habitualment manté un equilibri quant a quins tipus de bacteris i quina quantitat tenim de cadascun d’ells donant com a resultat el bon funcionament intestinal, i fins ajudant-nos a tenir més o menys salut. Quan aquest equilibri es perd s’anomena disbiosi i es fa notar mitjançant la inflamació de l’intestí, el canvi en la textura, color i olor de la femta, flatulències, i el que popularment s’anomena “mala digestió”.

Es pot donar una disbiosi per estrès, per consumir antibiòtics que afectin la flora intestinal o per la mateixa alimentació, on una alimentació variada i saludable afavoreix l’equilibri de la flora i una alimentació sense un balanç de nutrients, alta en aliments processats i de dolenta qualitat afavoreix el desequilibri en permetre major desenvolupament dels bacteris putrefatius.

La flora bacteriana i la seva importància

La flora bacteriana està sent un tema d’estudi important en els darrers anys, i encara ens queda molt per conèixer-ne i les implicacions en la salut. A poc a poc, es va descobrint com els probiòtics (bateries que afavoreixen el bon funcionament) i els prebiòtics (nutrients que alimenten específicament els probiòtics) poden regular les disbiosis, i ajudar la persona a recobrar l’equilibri de la flora.

Intoleràncies alimentàries

D’altra banda, moltes persones pateixen símptomes similars a causa d’intoleràncies alimentàries, les quals no es deuen a les bacteries del tub digestiu sinó que són perquè el cos de la persona no pot pair bé algun nutrient de l’aliment (com passa amb la intolerància a la lactosa) o perquè un component de l’aliment genera una determinada simptomatologia en una persona en particular. Són més difícils de diagnosticar i moltes vegades es tracten fent un control exhaustiu de l’alimentació per determinar el factor causant i retirar-lo de l’alimentació.

Així, davant dels símptomes de distensió de l’abdomen, inflor, mala consistència de la femta, flatulències i malestar hi ha moltes possibles causes i en cada cas es requereix un tractament i alimentació específica, per la qual cosa és important no desestimar aquests símptomes (molts pacients simplement s’acostumen a sentir-los i expressen “sempre vaig ser així”) i consultar un metge o nutricionista per al seu correcte diagnòstic i evitar també complicacions més grans.

    T’ha agradat el nostre article?

    Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

    El teu email (obligatori)

    Aviso de cookies