Skip to content
Revista de Menja sa

Hidrata’t!5 min read

6 febrer, 2009
hidratacio estiu

om que es tracta d’un element imprescindible per la vida, l’aigua està considerada un nutrient. De fet, a part de tractar-se d’una substància formada per hidrogen i oxigen, també ens aporta sals minerals, que alhora són també nutrients: clor, magnesi, calci, etc. Tots ells en quantitats diferents d’una aigua a una altra, ja que depenen del sòl del qual procedeix l’aigua, o bé pel qual ha passat en el seu transcurs. Aquest contingut en més o menys minerals, i en funció de quins hi predominin, és el que acaba determinant la classificació d’aigües en les de molt baixa mineralització o de molt dèbil mineralització, les de dèbil mineralització i les d’alta mineralització o de forta mineralització.

Dins el nostre organisme l’aigua suposa el 83% de la sang. És a dir, que el volum de sang que circula pel nostre cos reflexa la quantitat d’aigua que bevem. La sang té la funció de fer arribar a tots els teixits i òrgans vitals com el cor, el cervell, etc. els nutrients i l’oxigen necessari per tal de seguir realitzant les seves activitats. Si la sang es veu afectada en quantitat perquè l’aigua és insuficient, se’n veuran ressentits també tots els òrgans del cos, i per tant, les funcions normals del nostre organisme disminuiran.

Però no només trobem l’aigua en la sang. De fet està present en totes les secrecions del cos, és essencial pel manteniment de la temperatura corporal i intervé en els processos de digestió, absorció, metabolisme i excreció.

Tot plegat ens dóna una idea de perquè l’aigua és tan important pels éssers humans i de com poden ser els efectes d’una mala hidratació. Se sap que pèrdues d’aigua superiors al 2% tenen conseqüències perjudicials.

La set està regulada per diferents factors que es posen en funcionament, bé quan disminueix el volum d’aigua corporal, bé quan augmenta la concentració de l’aigua corporal, i que estan relacionats directament amb la hormona antidiürètica, que és la que assegura l’equilibri entre la ingestió d’aigua i la seva eliminació.

I tot i que la set és un mecanisme de defensa del cos per tal d’evitar la deshidratació avisant-nos que hem de beure aigua, el cert és que no hauríem d’esperar a sentir-la per tal de prendre’n.

L’AIGUA EN LES DIFERENTS ETAPES DE LA VIDA

Al llarg del dia, i degut a les diferents funcions i activitats que es realitzen en el nostre organisme, anem perdent aigua que cal reposar. Aquestes pèrdues d’aigua s’estableix que, per un adult sa amb una activitat moderada, són de:

 • 400 ml amb la respiració
 • 300 ml amb la suor
 • 1,5 L amb l’orina
 • 100 ml amb la femta

En total 2,3 litres. Per recuperar-los cal tenir en compte:

 • L’aigua que es produeix en les reaccions metabòliques ens aporta 300 ml
 • L’aigua que ens aporten els aliments diàriament és d’aproximadament 1L

Per tant, finalment, ens queda aportar 1litre d’aigua a partir de la beguda i així arribar a cobrir els 2’3 litres de pèrdues d’aigua diàries.

Però les necessitats d’aigua també es veuen també afectades per l’edat.

En el fetus l’aigua suposa al voltant del 90% del seu pes corporal, en el nadó al voltant del 80% i en l’adult s’arriba al 60%.

Podem doncs suposar que les necessitats hídriques dels nadons són superiors, proporcionalment, a les dels adults. I a més amb el condicionant que són els pares qui s’han de preocupar d’assegurar l’aport hídric dels seus fills perquè encara no poden fer-ho per sí mateixos. Així doncs la hidratació durant la lactància i la infància són factors molt importants a tenir en compte.

Una bona hidratació durant l’embaràs no és només recomanable pels efectes que ja s’han comentat, sinó també perquè ajuda a millorar certes situacions que l’acompanyen, com poden ser el restrenyiment, la sequedat de boca o la retenció de líquids.

En el cas de la gent gran, tot i que la proporció d’aigua corporal és inferior a la dels més petits, cal posar també molt èmfasi en la seva hidratació, ja que el mecanisme de la set no és tan efectiu. Per això s’insisteix especialment en aquest grup de població per tal que beguin el litre o litre i mig d’aigua aconsellat de forma contínua durant tot el dia, sense esperar a tenir sensació de set.

Existeixen situacions que poden fer augmentar les necessitats diàries d’aigua:

 • Les dones que es trobin en període de lactància tenen augmentades les seves necessitats hídriques fins a 3 litres diaris, degut a la producció de llet.
 • Situacions que suposin un augment de la sudoració, com pot ser el cas dels esportistes, o de determinades feines físiques, etc. En aquests casos, a més a més, caldrà tenir en compte la reposició de les sals minerals que es perden amb la suor (sodi, potassi, magnesi, clor).
 • Alimentacions especialment salades, ja que fan augmentar la concentració de l’aigua corporal.
 • Vòmits, diarrees, infeccions, etc.

Aparquem els mites que l’aigua engreixa, ja que té 0 kilocalories, i per contra ens aporta molta salut. Entre alguns dels beneficis d’una bona hidratació hi podem trobar la millora de la funció renal, la disminució del risc de formar càlculs renals i la millora del restrenyiment. La podem prendre tant abans, com durant i després dels àpats. Només es tindrà en compte aquest aspecte, degut a que dilueix els sucs gàstrics i per tant dificulta la digestió, en el cas de persones amb digestions difícils, i que per tant hauran d’evitar prendre aigua durant els àpats i just després d’aquests.

Sigui com sigui queda palès que no hem de descuidar en cap cas l’aport d’aigua. Ja sigui beguda com a tal, o en begudes com infusions o sucs, o triant aliments o preparacions culinàries que ens aportin aquest nutrient, com poden ser fruites i verdures en el primer cas, i com és el cas dels brous, cremes i purés en el segon.

  T’ha agradat el nostre article?

  Subscriu-te i rebràs GRATIS tots els nostres articles escrits per Dietistes-Nutricionistes, Psicòlegs i Periodistes.

  El teu email (obligatori)

  Aviso de cookies