
a hiperuricèmia es dona quan la concentració d’àcid úric en sang està per sobre de 7,0 mg/dl en les dones, i 7,5 mg/dl en els homes. Habitualment no produeix simptomatologia, però la probabilitat augmenta a mida que ho fa el grau i duració de la hiperuricèmia, provocant gota, litiasis renal o nefropatia gotosa.
Què és l’àcid úric?
’àcid úric és un component que es crea quan el cos metabolitza unes substàncies anomenades purines, les quals es troben en algunes begudes i en aliments, tant d’origen vegetal com animal, sent més abundants en els d’origen animal.
a major part de l’àcid úric es dissol a la sang i viatja als ronyons per ser eliminat a través de l’orina. Si aquest procés es veu disminuït o el cos produeix massa àcid úric, els nivells d’àcid úric en sang augmenten.
Com podem prevenir la hiperucèmia
Tot i que la majoria de vegades la dieta no és suficient per revertir la hiperuricèmia, sí que és important en la prevenció i tractament d’aquesta dolència.
El tipus d’alimentació a seguir dependrà de la fase i la intensitat de la malaltia. A la vegada s’haurà de tractar la hipertensió, la hiperlipèmia y el sobrepès que puguin anar associats.
Recomanacions preventives:
- Evitar el dejuni perllongat.
- Mantenir un pes saludable.
- Suprimir el consum d’alcohol.
- Evitar dietes molt baixes en calories.
- Beure aigua en abundància (entre 2 i 3 litres al dia).
- Evitar el consum excessiu de fructosa (mel, raïm, pera, poma, fruita seca i aliments amb fructosa afegida, com melmelades, xocolata…)
Durant les crisis agudes, està indicat a més, disminuir el consum de purines. Mostrem una taula amb el contingut de purines d’alguns aliments:
Dosis | Aliments |
---|---|
Menys de 50g per 100g d’aliment | let i derivats Fruita Ous Cereals Patata Verdures Sucre Cafè i te Espècies i condiments |
50 – 100mg per 100g d’aliment | Carns vermelles Carns blanques Peix blanc legums Espàrrecs Xampinyons Coliflor Faves Bledes |
Més de 150mg per 100g d’aliment | Menuts (ronyons, fetge..) Patés i embotits Caldo de carn o peix Extractes de carn o peix Sardines Seitons Arengada Marisc |
En quan a les carns i al peix, es recomana prendre 100 grams d’aliment a cada àpat principal (dinar i sopar).
– Carns vermelles, 2 dies a la setmana.
– Pollastre, gall dindi sense pell o conill, 2 o 3 dies/setmana.
– Peix blanc 2 o 3 dies a la setmana .
Exemple de menú per prevenir la hiperucèmia:
Esmorzar
- Cereals sense sucre (3 cullerades soperes) amb llet semidescremada
- Cafè i aigua
Mig Matí
- 1 iogurt natural
- 1 tassa de maduixes
Dinar
- Pit de pollastre rostit sense pell (100g)
- Amanida verda
- 1 tassa de cireres
- Aigua
Berenar
- 1 iogurt natural amb nous (20g)
- Aigua
Sopar
- Mongeta verda amb patata
- lenguado (100g)
- 1 tassa de meló
- Aigua

Graduada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat Ramon lull (Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna); Tècnic Superior en Restauració especialització en cuina per l’Escola de Turisme CETT (UB). Membre col·legiada CAT0001081 en el col·legi professional de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya (CODINUCAT).